Ο ΔΑΔΑΑ Ν.Ροδόπης πρωτοστατεί στο δικαίωμα ΟΛΩΝ για προσωπικό βοηθό ΑΜΕΑ

9 Οκτωβρίου 202109:05

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΔΑΔΑΑ Ν.Ροδόπης είναι μία από τις 46 συλλογικότητες και φορείς από όλη τη χώρα,  που απέστειλαν επιστολή με προτάσεις στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα τον προσωπικό βοηθό για ΑμεΑ.

Στην επιστολή τονιζόταν η αναγκαιότητα να συμπεριλάβει ο εν λόγω θεσμός, όλες τις κατηγορίες ΑμεΑ, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, όπως τα άτομα με αυτισμό και ΔΑΦ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) που είναι η συχνότερη ΝΑΔ και χαρακτηρίζεται από απροσεξία, υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα. Το ποσοστό της στο γενικό πληθυσμό υπολογίζεται περίπου 2-7%. . Η συχνότητα εμφάνισης Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος-ΔΑΦ περιγράφεται περίπου 1 στα 68 άτομα στον παιδιατρικό πληθυσμό και στους ενήλικες περίπου 1,1%. Καταγράφεται πολύ υψηλή συν-νοσηρότητα (περίπου 80%) με άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, κυρίως Διαταραχές της Διάθεσης, Αγχώδεις Διαταραχές, ΔΕΠΥ.

Να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με το δελτίο του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της Ε.Σ.Α.μεΑ. οι μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν στην γενική και ειδική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ανέρχονται σε 101.683 μαθητές, αποτελώντας το 7% του μαθητικού πληθυσμού της χώρας.O μαθητικός πληθυσμός αποτελείται κυρίως από μαθητές με νοητική αναπηρία σε ποσοστό 35%, μαθητές με αυτισμό (31,4%) και μαθητές με πολλαπλές αναπηρίες (12,1%).

Όπως έχουμε τονίσει , ήδη, η Πολιτεία αποφάσισε πιλοτικά να εφαρμόσει σε, συγκεκριμένες Περιφέρειες , το θεσμό του προσωπικού βοηθού , για συγκεκριμένες αναπηρίες και όχι για όλες.

Ο προσωπικός βοηθός θα είναι το άτομο που θα επιλέξει η οικογένεια ή το ίδιο το άτομο με αναπηρία να τον βοηθά κάποιες ώρες την ημέρα ώστε να διευκολυνθεί η ζωή του αλλά και η ζωή της οικογένειάς του!

Όπως είχαμε επισιημάνει ήδη, από τον θεσμό αυτό  έχει εξαιρεθεί ο αυτισμός και η νοητική υστέρηση και μάλιστα δε τέθηκαν καν ως κατηγορία αναπηρίας(όπως και πολλές άλλες κατηγορίες αναπηριών και ψυχικών διαταραχών), στο τραπέζι των διαβουλεύσεων !

Ο Σύλλογος ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδόπης αποσκοπεί στην αφύπνιση των αρμοδίων που πρέπει να δουν με σοβαρότητα τις ανάγκες των αυτιστικών ενηλίκων , των ατόμων με νοητική υστέρηση, των οικογενειών τους αλλά και όλων των ατόμων με αναπηρίες που έχουν απόλυτη ανάγκη αυτό τον θεσμό! .

Όπως επισημαίνει και το ΔΣ του ΔΑΔΑΑ Ν.Ροδόπης: “Η θέση του Δ.Α.Δ.Α.Α είναι ξεκάθαρη. Στο πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί πρέπει να υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση όλων των αναπηριών. Ειδικά στο θέμα του Αυτισμού και των Νευροαναπτυξιακών Διαταραχών, δεν πρέπει να πάρουν στοιχεία μόνο όσον αφορά αυτούς που έχουνε χαρτί απο τα Κ.Ε.Π.Α, αλλά απο διασταύρωση στοιχείων και με άλλα υπουργεία όπως το Παιδείας (φοιτούντες σε ειδικά σχολεία και χρήστες παράλληλης στήριξης) και αναλογικά να εφαρμοστεί στο πιλοτικό πρόγραμμα των 2000 συμμετεχόντων. Ο αυτισμός και οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές τρέχουν δυστυχώς με 1 προς 9 στην νέα γενιά και δεν μπορείς να αποκλείεις το 11% του γενικού πληθυσμού που έχει κάποιο παιδί του φάσματος αυτού στο σπίτι του, απο την διαδικασία του Προσωπικού Βοηθού. Ότι διαφορετικό που δεν σέβεται αυτή την αναλογία θα βρεί τον Δ.Α.Δ.Α.Α απέναντί του με όσες δυνάμεις έχουμε ώς γονείς.”

Αρθρογράφος