paraemporio_siskepsi_1_200_200

Κριτική για τα αποτελέσματα στο παραεμπόριο από τις ΟΕΒΕ

26 Οκτωβρίου 201123:43

paraemporio_siskepsi_1_200_200Την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης εγκαλούν με επιστολή τους οι Πρόεδροι των 5 Ομοσπονδιών της Περιφέρειας ΑΜΘ ζητώντας άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων που υπήρξαν για το παραεμπόριο. Η επιστολή αναφέρει:

Στη σύσκεψη της 22ας Σεπτεμβρίου 2011 με θέμα την πάταξη του παραεμπορίου, στην οποία κληθήκαμε από τον  Αν.Υπουργό Ανάπτυξης κ.Σ.Ξυνίδη, συμμετείχαμε οι πέντε Πρόεδροι των Ομοσπονδιών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης από τη μια και ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης (εκ μέρους της Περιφέρειας) μαζί και τους δύο Γενικούς Γραμματείς Εμπορίου και Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης (εκ μέρους του Αν.Υπουργού) από την άλλη. Εκεί, λοιπόν, μας ανακοινώθηκαν διάφορες πρωτοβουλίες για την πάταξη του παραεμπορίου και υπήρξαν ενώπιόν μας πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ήτοι:

  1. 1.ότι θα ορισθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα τα Κλιμάκια Ελέγχου (ΚΕΛΑΥΕ) για να κάνουν ελέγχους σε επίπεδο Νομών,
  2. 2.ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος για την κατάσχεση – καταστροφή των παράνομων προϊόντων,
  3. 3.ότι θα εγκατασταθούν μέσα στον Οκτώβριο σε μόνιμη βάση ΚΕΛΑΥΕ στις συνοριακές διόδους της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (με τον προσδιορισμό των σημείων μόνιμης εγκατάστασης συνοριακών ΚΕΛΑΥΕ σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα να ανήκει στην αρμοδιότητα του οικείου Αντιπεριφερειάρχη),
  4. 4.ότι τα ΚΕΛΑΥΕ αυτά θα εργάζονται καθημερινά σε 16ωρη βάση με κυλιόμενες βάρδιες πέραν του ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών προκειμένου να ελέγχουν κάθε τι που εισέρχεται από τα σύνορα στην ΑΜΘ,
  5. 5.και ότι στο τέλος του Οκτωβρίου 2011 θα μας ανακοινώσετε – σε εκ νέου συνάντηση – τα αποτελέσματα των ενεργειών σας και θα μας παρουσιάσετε μετρήσιμα στοιχεία.

Αυτές ήταν οι δικές σας δεσμεύσεις στις 22 Σεπτεμβρίου 2011. Εμείς, σε εκείνη τη σύσκεψη, είχαμε επαναλάβει το σταθερό αίτημα των Ομοσπονδιών ΑΜΘ για άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας και τεθήκαμε σε αναμονή υλοποίησης όσων ανακοινώσατε.

 

Ένα μήνα μετά, και κοντά στο τέλος του Οκτώβρη, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι η ανέλεγκτη, λαθραία κυκλοφορία προϊόντων και υπηρεσιών από τη Βουλγαρία και την Τουρκία προς τη χώρα μας μέσω των γνωστών συνοριακών διόδων της Περιφέρειάς μας, είναι οργιαστική. Οι αναφορές επαγγελματιών και κατοίκων οικισμών της παραμεθόριας ζώνης κάνουν λόγο όχι πια για μικροπωλητές αλλά για «μεγάλα φορτία» που περνούν τα σύνορα αφού διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Το δε παραεμπόριο αγαθών και υπηρεσιών στο εσωτερικό των περιφερειακών ενοτήτων συνιστά πλέον ένα καθεστώς μη ανταγωνίσιμο για το νόμιμο εμπόριο – και φυσικά μία πηγή φορολογικών εσόδων που η Πολιτεία συνεχίζει να μην «πιάνει».

 

Ως εκ τούτου, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η απόφασή μας «να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις και κάθε άλλο μέσο προστασίας των συμφερόντων μας εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις Υπουργείου και Περιφέρειας» την οποία λάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2011, ισχύει.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr