Καίγεται για 17η ημέρα το Παπίκιο Όρος – Κομβικός ο ρόλος των Εθελοντών

6 Νοεμβρίου 202223:08

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Αφήνουμε πίσω μας το 16 εικοσιτετράωρο από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στο Παπίκιο Όρος, στην οροσειρά της Ροδόπης. Ευτυχώς, εδώ και τέσσερις ημέρες ισχυρές δυνάμεις της ΠΥ βρίσκονται στο σημείο και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο οριοθέτησης των ενεργών μετώπων.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν, “την 16η ημέρα της πυρκαγιάς του Παπικίου Όρους, οριοθετήθηκαν όλα τα ενεργά μέτωπα στα βόρεια του οικισμού Μίσχου.Αυτή τη στιγμή, το μοναδικό ενεργό μέτωπο βρίσκεται στα βορειοανατολικά του οικισμού Θάμνα, στην περιοχή του φυλακίου Μαχαίρα.
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά.Ευχαριστώ τους συμπολίτες μας, από Φωλεά και Δύμη, που συνέδραμαν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.Με τη βοήθεια του Θεού, πλησιάζουμε προς το τέλος…”
Πιο αναλυτικά ο κ. Οντέρ Μουμίν ανέφερε ότι:
● Επιγείως επιχειρούν συνολικά (με εναλλαγές σε βάρδιες) περίπου 187 πυροσβέστες σε 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 40 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα και περίπου 20 εθελοντές.
● Εναέρια μέσα δεν επιχείρησαν λόγω χαμηλής νέφωσης.
● Παραμένουν στο μέτωπο και συντονίζουν επιτελικά οι Αρχιπύραρχοι, κ. Νικόλαος Αθάνατος και κ. Κωνσταντίνος Κούκκουρας.
Στο Κέντρο Διαχείρησης Οχημάτων και Πόρων, στα Θάμνα, συντονίζει ο Επιπυραγός, κ. Νικόλαος Κατσιγιαννάκης. Εκ μέρους του δήμου Ιάσμου συντονίζει ο Δήμαρχος Ιάσμου.
● Το Κέντρο Διαχείρησης Οχημάτων και Πόρων μεταφέρθηκε από τον οικισμό Μίσχου στον οικισμό Θάμνα του δήμου Ιάσμου.
● Υφίσταται ένα ενεργό μέτωπο στα Βορειοανατολικά του Φυλακίου Μαχαίρα.

Κομβικός είναι και ο ρόλος των συντεταγμένων εθελοντικών ομάδων που συνδράμουν στο έργο της Πυρόσβεσης όπου και όπως τους ζητηθεί από τους πεπειραμένους “πυροκομάντο” του ΠΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις πρώτες ημέρες που ξέσπασε η φωτιά, μέλη του Ερυθρού Σταυρού, της Ομάδας Διάσωσης, του Ορειβατικού Συλλόγου, του δρομικού κινήματος Rodopi Runners, του Κυνηγετικού Συλλόγου, των Θηροφυλάκων , ήταν εκεί ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονταν εξ’αρχής και οι Εθνοφύλακες του Ν. Ροδόπης περιμένοντας εντολή από το ΓΕΣ.

Δυστυχώς , χάθηκε πολύτιμος χρόνος από το κενό συντονισμού της Διοίκησης της ΠΑΜΘ που ήταν απασχολημένη προφανώς με άλλα καθήκοντα.

Όπως επεσήμανε και ο κ. Παναγιώτης Χαλβατζής, Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής, “θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μου σε όλα τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής που προσήλθαν εθελοντικά σε πολυπληθείς ομάδες για να βοηθήσουν στον περιορισμό της πυρκαγιάς στο Παπίκιο όρος, συμβάλλοντας σημαντικά σ᾽ αυτό. Γνωρίζοντας μονοπάτια και διαδρομές, που μόνο άνθρωποι που έχουν ζήσει μέσα στο βουνό γνωρίζουν, βοήθησαν τους πυροσβέστες να προσεγγίσουν σε δυσπρόσιτα σημεία που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν δύσκολο ή τουλάχιστον χρονοβόρο να φτάσουν. Για όλους εμάς το δάσος είναι ο ζωτικός μας χώρος και η αυθόρμητη αντίδραση να το προστατεύσουμε ήταν συγκινητική !”

Σε δεύτερο επίπεδο ανάλυσης, ας μην ξεχνάμε ότι η φωτιά έχει πλέον περάσει στην Βουλγαρία και καίει υψηλή δασική βλάστηση.Στο μεταξύ η φωτιά συνεχίζεται στην βουλγαρική πλευρά όπου επιχειρούν επίγειες δυνάμεις 100 ατόμων. Σε ορισμένα σημεία η φωτιά έχει φθάσει στα 700 μέτρα ενώ υπάρχουν διαρκείς αναζοπυρώσεις λόγω ανέμων. Οι Βούλγαροι επιχειρούν τον καθαρισμό δρόμων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και μία 30ετία, ώστε να υπάρξει πρόσβαση σε πυροσβεστικά οχήματα σε περισσότερα σημεία. Το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε μήκος 20 χλμ και στις δύο πλευρές της κορυφογραμής προς το εσωτερικό της βουλγαρικής επικράτειας. Στην παρούσα φάση το όριο του πύρινου μετώπου είναι ανάμεσα σε Κρέμεν και Γκόρνο Καπίνοβο. Δεν απειλούνται κατοικημένωες περιοχές.

Πέρα των γνωστών επιχειρησιακών πληροφοριών, η βουλγαρική πλευρά επισημαίνει ότι μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί η προστατευόμενη περιοχή του Gyumurdzhinsky (βάσει της υπ’ αριθμ. RD-153 Διάταξη της 21.02.2003 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Υδάτων που δημοσιεύθηκε με αρ. 36/2003 ΦΕΚ Βουλγαρίας). Στην περιοχή υπάρχουν πλάτανοι, οξιές, έλατα ηλικίας 150-400 ετών.Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS – https://effis.jrc.ec.europa.eu/) η φωτιά αυτή τη στιγμή καλύπτει περισσότερα από 3 τετραγωνικά χιλιόμετρα (ή 300 εκτάρια ή 3000 δεκάρια) και έχει περίμετρο περίπου 9 χιλιόμετρα, αλλά η κατάσταση είναι δυναμική και μεταβάλλεται ταχέως.

Ν’αναφέρουμε επίσης ότι οι κάτοικοι του Κάρτζαλι οργανώνονται ως εθελοντές για να σβήσουν τη φωτιά στα βουλγαροελληνικά σύνορα με την πρωτοβουλία του ακτιβιστή Μοχάμεντ Χαμπίλ, που είναι γνωστός για τις ενέργειές του στον καθαρισμό της φύσης από τα απόβλητα. Επίσης, εξακολουθούν να οργανώνονται ομάδες εθελοντών στο Chakalarovo του δήμου Kirkovo.

Αρθρογράφος