Εισαγγελική παρέμβαση για παράτυπους εμβολιασμούς στην Θεσσαλονίκη

27 Φεβρουαρίου 202122:57

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, για παρατυπίες στη διαδικασία εμβολιασμού σε δύο ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας έδωσε εντολή για προκαταρκτική από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος στα ιδρύματα «Άγιος Δημήτριος» και «Άγιος Παντελεήμων» της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, εμβολιάστηκαν 24 άτομα -12 σε κάθε ίδρυμα- που δεν είχαν καμία εργασιακή σχέση με αυτά, ενώ η τελευταία ημερομηνία εμβολιασμού ήταν η 16η Φεβρουαρίου. Τα άτομα αυτά έχουν φιλικές σχέσεις με ανθρώπους των ιδρυμάτων και οι ηλικίες τους ξεκινούν από 40-45 ετών. Τα ονοματεπώνυμα των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν εκτός σειράς θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα, για να διερευνήσει την υπόθεση.

Ειδικότερα, στις αρχές Φεβρουαρίου το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, πρόεδρος του οποίου είναι η Βίκυ Νάκου, ενημέρωσε τους γονείς των παιδιών με αναπηρία που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα «Άγιος Δημήτριος» ότι ακυρώνεται η πρώτη δόση εμβολιασμών που είχαν προγραμματιστεί για τις 16 Φεβρουαρίου. Αντίστοιχη περίπτωση συνέβη και στο Παράρτημα «ο Άγιος Παντελεήμονας» (πρώην θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων).

Την ίδια μέρα, στις 16 Φεβρουαρίου, εμβολιάστηκαν εκτός σειράς 24 άτομα που δεν είχαν καμία εργασιακή σχέση με τα ιδρύματα.

Όπως αποκαλύφθηκε τα 24 αυτά άτομα που εμβολιάστηκαν ήταν στην πλειονότητά τους περίπου 40 ετών.

Με το που το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας το όλο θέμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κων. Ζέρβας έθεσε εκτός διοίκησης του δήμου την Αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσο Τσαβλή, αν και οι δύο – σύμφωνα με τα τοπικά μέσα- αρνήθηκαν να παραιτηθούν.


Επιτακτική χαρακτηρίζει η παράταξη Θεσσαλονίκη Μαζί με επικεφαλής την Κατερίνα Νοτοπούλου την ανάγκη άμεσης έκτακτης σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρατυπίες σε εμβολιασμούς. «Στην πόλη μας που έζησε ένα μαύρο Νοέμβρη, μικροεξυπηρετήσεις και ρουσφέτια γαλάζιων στελεχών στέρησαν από όσους είχαν σειρά στον εμβολιασμό το δώρο ζωής, το εμβόλιο», σχολιάζει.

«Ζητήματα που άπτονται είτε της δημόσιας υγείας είτε της ηθικής δεοντολογίας πολύ κρίσιμων ιδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως είναι ο θεσμός του Προέδρου και του Αντιδημάρχου και μάλιστα Παιδείας είναι ιδιαίτερα σοβαρά και κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη άμεσης έκτακτης σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να πληροφορηθούμε όχι μόνο εμείς, αλλά κυρίως οι δημότες, τι ακριβώς συμβαίνει στην πόλη», αναφέρει η δημοτική παράταξη.

Παράλληλα, διερωτάται αν η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας Βασιλική Νάκου παραμένει στη θέση της, επισημαίνοντας ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης «όφειλε ήδη να έχει κινήσει την διαδικασία παραπομπής της στο πειθαρχικό, μεριμνώντας ώστε να τεθεί σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με κατάπληξη και αποστροφή παρακολουθούμε μαζί με τους συμπολίτες μας, δημοσιεύματα στα ΜΜΕ για παρατυπίες στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του Covid19 και μάλιστα, κοινωφελών ιδρυμάτων ειδικού σκοπού της πόλης μας, θέμα για το οποίο έχει ήδη δοθεί εισαγγελική παραγγελία διερεύνησης.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, 24 άτομα που δεν έχουν εργασιακή σχέση με τα ιδρύματα εμβολιάστηκαν εκτός σειράς και μάλιστα εμπλέκονται ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και η Αντιδήμαρχος Παιδείας.

Από Δελτίο Τύπου πληροφορηθήκαμε πως ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης απάλλαξε των καθηκόντων της, την Αντιδήμαρχο Παιδείας, Δήμητρα Ακριτίδου και κάλεσε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Δρόσο Τσαβλή να υποβάλει την παραίτησή του στο Σώμα.

Ζητήματα που άπτονται είτε της δημόσιας υγείας είτε της ηθικής δεοντολογίας πολύ κρίσιμων ιδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως είναι ο θεσμός του Προέδρου και του Αντιδημάρχου και μάλιστα Παιδείας είναι ιδιαίτερα σοβαρά και κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη άμεσης έκτακτης σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να πληροφορηθούμε όχι μόνο εμείς, αλλά κυρίως οι δημότες, τι ακριβώς συμβαίνει στην πόλη.

Στην πόλη μας που έζησε ένα μαύρο Νοέμβρη, μικροεξυπηρετήσεις και ρουσφέτια γαλάζιων στελεχών στέρησαν από όσους είχαν σειρά στον εμβολιασμό το δώρο ζωής, το εμβόλιο.

Δεν είναι δυνατόν να χάνουν τη σειρά τους στον εμβολιασμό παιδιά τα οποία έχουν πραγματικά ανάγκη!

Η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας -που απαρτίζεται από πολλά ιδρύματα- παραμένει στη θέση της;

Η ΝΔ θα συνεχίσει να την καλύπτει όπως την κα Μενδώνη;

Η κα Νάκου είναι υπάλληλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος στο Ίδρυμα.
Ο κ. Ζέρβας όφειλε ήδη να έχει κινήσει την διαδικασία παραπομπής της στο πειθαρχικό, μεριμνώντας ώστε να τεθεί σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων».

Η ανακοίνωση του δήμου αναφέρει:

«Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σήμερα (Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021) απάλλαξε των καθηκόντων της την Αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου και κάλεσε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσο Τσαβλή να υποβάλει την παραίτησή του στο Σώμα.
Ο Δήμαρχος τούς ευχαρίστησε για την έως τώρα προσφορά τους, όμως λόγοι ηθικής τάξης δεν επιτρέπουν την παραμονή τους στη Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης».

Εισαγγελική παρέμβαση

Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα, ο διευθύνων της Εισαγγελίας έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για να διακριβωθεί, εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Ανακοίνωση ΝΔ

Παράλληλα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και με απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Γιώργου Στεργίου αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα των Δήμητρας Ακριτίδου και Δρόσου Τσαβλή καθώς και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι πρόκειται για χυδαιότητα η οποία «έχει ξεπεράσει πλέον και την πιο νοσηρή φαντασία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το πλιάτσικο των αρίστων της ΝΔ έχει ξεπεράσει πια κάθε όριο. Συνεχίζουν πιστά το παράδειγμα που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης με τους συνεργάτες του.

Μετά τον γαλάζιο Περιφερειάρχη Δωδεκανήσου ο οποίος έκλεψε τη σειρά κάποιου συμπολίτη μας έφτασαν στο σημείο να εμβολιάσουν παράτυπα 24 «γαλάζια» στελέχη στη Θεσσαλονίκη με εμβόλια που προορίζονταν για μικρά παιδιά με αναπηρία.

Η χυδαιότητα τους έχει ξεπεράσει πλέον και την πιο νοσηρή φαντασία».

Καμία δόση εμβολιασμού χαμένη δηλώνει ο Μάριος Θεμιστοκλέους

«Έχουμε πει ότι η διαφάνεια αποτελεί τον βασικό πυλώνα και σε αυτό δεν γίνεται καμία διαπραγμάτευση. Διερευνούμε όλες τις περιπτώσεις και όπου βλέπουμε παραβάσεις εφαρμόζουμε τις προβλεπόμενες κυρώσεις» είπε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους συμπληρώνοντας ότι «αφήνουμε τους παραβάτες στην ηθική απαξίωση της κοινωνίας».

Και πρόσθεσε: «Για δύο γνωστά περιστατικά ενημερώθηκε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και πραγματοποιούνται έλεγχοι. ‘Εχει ενεργοποιηθεί η Αρχή Διαφάνειας και στο περιστατικό της Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη υπάρχουν παραιτήσεις από το δημοτικό συμβούλιο το οποίο προδιαγράφει ως ένα βαθμό τη διαδικασία, και σε λίγο καιρό θα έχουμε αποτέλεσμα. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και πραγματοποίησε πάρα πολλούς ελέγχους πάνω από 200.000 σε περισσότερο από 80 σημεία αλλά κι εμείς με τα δικά μας πληροφοριακά συστήματα τρέχουμε συνεχώς ώστε να εντοπίσουμε τους παραβάτες. Δεν είναι παιχνίδι κλέφτες και αστυνόμοι. Ο καθένας θα πρέπει να νιώσει την ευθύνη που έχει απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και να μην παραβιάζει τη διαδικασία».

Οι απαντήσεις Νάκου- Τσαβλή-Ακριτίδου

Χαίρει της στήριξης του κυβερνώντος κόμματος η πρόεδρος του Κέντρου στο οποίο εμβολιάστηκαν εκτός σειράς 24 άτομα την ημέρα (16 Φεβρουαρίου) που ακυρώθηκαν οι εμβολιασμοί των παιδιών με αναπηρία.

«Τα εμβόλια έμειναν αδιάθετα και σε μία ώρα έληγε ο χρόνος που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Ο ΕΟΔΥ έχει το πρόσταγμα […] Όταν ο ΕΟΔΥ έκανε την κίνηση να ζητήσει μέσα σε μιάμιση ώρα να βρεθούν άνθρωποι ώστε να μην πεταχτούν τα εμβόλια, εγώ έφυγα από το κέντρο» είπε η κ. Νάκου μιλώντας στο Mega. Απ΄ ό,τι φαίνεται, η εξήγηση αυτή κρίθηκε επαρκής από τα αρμόδια όργανα της ΝΔ.

«Δεν είναι ακριβή αυτά που ακούμε ότι παρακάμφτηκαν σειρές, ότι στερήθηκαν παιδάκια το εμβόλιο, το οποίο δεν θα έκαναν ούτως ή άλλως λόγω ηλικίας, για να εμβολιαστούν συγγενικά μας πρόσωπα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πνευμονολόγος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Δρόσος Τσαβλής, αναφορικά με την υπόθεση των εμβολιασμών εκτός λίστας σε δύο ιδρύματα της πόλης.

Ο κ.Τσαβλής είπε ότι βρέθηκε στη διαδικασία εμβολιασμού του Ιδρύματος “Άγιος Παντελεήμονας” από κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στις 25/1 ως υγειονομικός και πως δεν έχει καμία σχέση, ούτε ιατρική, ούτε επαγγελματική με το Ίδρυμα στο οποίο δημιουργήθηκε ζήτημα με τους εμβολιασμούς των ΑμεΑ.

«Αφού είχαν εμβολιαστεί όλοι στη λίστα ενημερωθήκαμε πως υπήρχαν 17 αδιάθετα εμβόλια. Όταν ρωτήθηκε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ εάν εφαρμόζεται η εγκύκλιος που αφορά στην ύπαρξη συμπληρωματικής λίστας, μας γνωστοποιήθηκε ότι δεν υπήρχε. Η απόφαση ήταν ή θα χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια ή θα πεταχτούν», είπε χαρακτηριστικά.

 

Συμπλήρωσε πως «σε κατάσταση πανικού τέθηκε στους γιατρούς το θέμα της διάθεσης των εμβολίων» και παραδέχτηκε πως ο ίδιος εμβολίασε δύο συγγενικά του πρόσωπα. «Το ίδιο έπραξαν και άλλοι υγειονομικοί. Καταφέραμε και σώσαμε 12 από τα 17 εμβόλια. Δεν βλέπω πουθενά την ανηθικότητα και την παρανομία, όταν καλούμαστε από το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ, τους ιατρικούς συλλόγους να μη χαθεί ούτε μια δόση εμβολίου».

Υπογράμμισε πως θα μπορούσε να σκεφτεί το πολιτικό κόστος και να αφήσει τα εμβόλια να πεταχτούν, όμως λειτούργησε ως υγειονομικός. Αναφορικά με την απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, να ζητήσει την παραίτηση του απάντησε πως «ο δήμαρχος περιέλαβε στην παλέτα των ρόλων του και αυτού του δικαστή και του εισαγγελέα» και προσέθεσε πως δεν προτίθεται να υποβάλλει την παραίτηση του.

Δήμητρα Ακριτίδου: Θα συνεχίσω να υπηρετώ τους δημότες της Θεσσαλονίκης με ύψιστο αίσθημα δικαίου και ηθικής.
Toυς λόγους για τους οποίους εμβολιάστηκε εκτός σειράς επιχειρεί να εξηγήσει η μέχρο πρότινος αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Ακριτίδου. Μάλιστα, η ίδια αφήνει αιχμές κατά του δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα. “Ενημερώθηκα από συγγενικό μου πρόσωπο που εργάζεται στο ίδρυμα, ότι είχαν τελειώσει οι εμβολιασμοί όλων των νοσηλευομένων και του προσωπικού που ήταν σε θέση και επιθυμούσαν να εμβολιασθούν και πως υπήρχαν έτοιμα, αδιάθετα εμβόλια, η βιωσιμότητα των οποίων θα έληγε σε μία ώρα με συνέπεια τη καταστροφή τους”, σημειώνει στο Facebook η Δήμητρα Ακριτίδου. “Είναι φανερό ότι οι ενέργειες του Δημάρχου δεν προέκυψαν από θέματα ηθικής, αλλά από δικά του προσωπικά συμφέροντα”, σημειώνει μεταξύ άλλων η Δ. Ακριτίδου. Παρακάτω η ανάρτηση της κυρίας Ακριτίδου στο Facebook: ΠΕΡΙ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ Για την αποκατάσταση της αλήθειας και όχι της ηθικής, που αναφέρθηκε από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής: Ο Άγιος Παντελεήμων, είναι μια δομή κλειστής νοσηλείας στους χώρους του οποίου πραγματοποιήθηκε εμβολιασμός από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ την 25η Ιανουαρίου του 2021. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και κατά τις 15:45, ενημερώθηκα από συγγενικό μου πρόσωπο που εργάζεται στο ίδρυμα, ότι είχαν τελειώσει οι εμβολιασμοί όλων των νοσηλευομένων και του προσωπικού που ήταν σε θέση και επιθυμούσαν να εμβολιασθούν και πως υπήρχαν έτοιμα, αδιάθετα εμβόλια, η βιωσιμότητα των οποίων θα έληγε σε μία ώρα με συνέπεια τη καταστροφή τους. Ερωτήθηκα εάν επιθυμούσα να εμβολιαστώ, προσερχόμενη στην επόμενη μισή ώρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της δόσης, κατόπιν προτροπής του κλιμακίου του ΕΟΔΥ στους εκεί παριστάμενους. Αποφάσισα να μεταβώ αμέσως, γιατί ανήκω σε ευπαθή ομάδα, αλλά χωρίς να πάρω τη θέση κανενός, ούτε να παρακάμψω κανέναν, γιατί θα ήταν ζήτημα ΗΘΙΚΗΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, απ’ ότι πληροφορήθηκα, ακόμη και μετά τον εμβολιασμό μου, υπήρξαν 5 αδιάθετα εμβόλια τα οποία και κατεστράφησαν. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας και όχι της ηθικής. Είναι φανερό ότι οι ενέργειες του Δημάρχου δεν προέκυψαν από θέματα ηθικής, αλλά από δικά του προσωπικά συμφέροντα.

Αρθρογράφος