Υπογραφή «Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδος – Κύπρου – Αρμενίας» για το Έτος 2022

19 Μαΐου 202208:32

Την Τρίτη 10 Μαΐου 2022, και στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ενόπλων Δυνάμεων με σύμμαχες και φίλες Χώρες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΓΕΕΘΑ, υπεγράφη στο Ερεβάν της Αρμενίας το «Κοινό Σχέδιο Δράσης (ΚΣΔ) Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας» για το έτος 2022.

Το εν λόγω ΚΣΔ υπεγράφη από τον Τμηματάρχη του Τμήματος Προγραμματισμού και Υλοποίησης Στρατιωτικής Συνεργασίας της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, Σμήναρχο (Ι) Σωκράτη Σερβέ, τον Διευθυντή Δ’ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου Συνταγματάρχη (ΠΖ) Λουκά Χατζηκωνσταντά και τον Επικεφαλής του Τμήματος Αμυντικής Πολιτικής Και Διεθνών Συνεργασιών του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας κ. Levon Ayvazyan.

Το ΚΣΔ 2022, το οποίο αποτελεί συνέχεια του ΚΣΔ 2021 και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Τριμερούς Στρατιωτικού Διαλόγου Ελλάδος – Κύπρου – Αρμενίας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δράσεων:

● Την συμμετοχή προσωπικού σε εθνικές ασκήσεις και δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

● Συνεκπαιδεύσεις Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

● Την πραγματοποίηση συνεκπαιδεύσεων με χρήση εξομοιωτών.

● Την ανταλλαγή εμπειριών και διδαγμάτων από την χρήση Συστημάτων Αεράμυνας και Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών Μάχης.

● Την ακαδημαϊκή συνεργασία της Σχολής Εθνικής Άμυνας, της Ακαδημίας Ασφάλειας και Άμυνας της Κύπρου και του National Defence Research University της Αρμενίας.

● Επιτελικές συναντήσεις για την κατάρτιση και υπογραφή του ΚΣΔ 2023.

Με την υπογραφή του ΚΣΔ 2022 και μέσω της διεξαγωγής δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης που επαυξάνουν το επίπεδο μαχητικής ικανότητας και το επίπεδο διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος, Κύπρου και Αρμενίας ενισχύεται η κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων με σκοπό την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή του Καυκάσου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Αρθρογράφος