ΗΠΑ και Τουρκία εγκαινίασαν «Στρατηγικό Μηχανισμό» για οικονομία και άμυνα

6 Απριλίου 202207:42

Οι ΗΠΑ χαιρέτησαν τις προσπάθειες της Τουρκίας να διευκολύνει μια δίκαιη διπλωματική λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, επισημαίνεται – μεταξύ άλλων –  σε κοινή δήλωση των δύο χωρών.

Στην κοινή δήλωση ΗΠΑ και Τουρκίας αναφέρονται τα εξής:

«Σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Πρόεδροι Μπάιντεν και Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη τον Οκτώβριο του 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία εγκαινίασαν τον Στρατηγικό Μηχανισμό ΗΠΑ-Τουρκίας. Η υφυπουργός Εξωτερικών Victoria Nuland και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sedat Onal, με τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες τους, συναντήθηκαν στην Άγκυρα για να εξετάσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η οικονομική και αμυντική συνεργασία, η αντιτρομοκρατία και βασικοί τομείς κοινού περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Επανέλαβαν την κοινή δέσμευση για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτησαν τις προσπάθειες της Τουρκίας να διευκολύνει μια δίκαιη διπλωματική λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου.

Η υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Marisa Lago θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 5-6 Απριλίου για να προωθήσει τους στόχους οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας του Στρατηγικού Μηχανισμού».

(ertnews)

Αρθρογράφος