Ημερολόγιο Covid19 – 13/12/2020

14 Δεκεμβρίου 202009:48

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 13 Δεκεμβρίου 2020, ώρα 15:00

Σήμερα ανακοινώνουμε 693 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 124534, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες.

5109 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 35564 (28.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

552 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 162 (29.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 730 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3625 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1448 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα 693 νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

* 10 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδους της χώρας
* 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
* 169 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
* 151 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
* 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
* 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
* 24 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
* 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
* 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
* 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου
* 1 κρούσμα στηβ Π.Ε. Θήρας
* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
* 16 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
* 21 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
* 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
* 31 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
* 25 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
* 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
* 28 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
* 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
* 15 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
* 30 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
* 18 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
* 24 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
* 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
* 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
* 21 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
* 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
* 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
* 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
* 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
* 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
* 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

  1. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 693 νέα κρούσματα και 85 θανάτους. Στην ΑΜΘ κατεγράφησαν 80 εκ των οποίων:3 στην Π.Ε. Δράμας – 24 στην Π.Ε. Έβρου – 1 στην Π.Ε. Θάσου – 16 στην Π.Ε. Καβάλας – 30 στην Π.Ε. Ξάνθης – 6 στην Π.Ε. Ροδόπης.Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 124.534 και των θυμάτων σε 3.625.Ένα ποσοστό κρουσμάτων που δεν φτάνει στις κρατικές δομές είτε να μην καταγράφεται είτε να καταγράφεται αργότερα. Σύνολο νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία (στοιχεία ΗΔΙΚΑ): 5085 (+143).Το ποσοστό των εισαγωγών για νοσηλεία εμφάνισε αύξηση σήμερα πάνω από το 10% των βεβαιωμένων κρουσμάτων. Παραμένουν διασωληνωμένοι 552 συμπολίτες μας, ενώ 730 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Το ποσοστό των διασωληνωμένων μειώθηκε στο 10,85% των νοσηλευόμενων (πάντα με βάση τα στοιχεία νοσηλειών της ΗΔΙΚΑ) προφανώς λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των νοσηλευόμενων.Η θνητότητα επί των 124.534 αναγνωρισμένων κρουσμάτων είναι 2,91% (νέα άνοδος) ενώ η θνησιμότητα στον πληθυσμό αυξήθηκε σε 33,81 θανάτους /100.000 κατοίκουςΈχουν ελεγχθεί συνολικά 2.582.260 κλινικά δείγματα. Νέες εξετάσεις κλινικών δειγμάτων: 9.434 μοριακές PCR & 6.360 Rapid Test Ag.
  2. Σήμα κινδύνου εκπέμπει με νέο δελτίο τύπου ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης, κάνοντας γνωστό πως η διασπορά του Κορονοϊού στην κοινότητα είναι μεγάλη και πως υπάρχει έντονο πρόβλημα στην Π.Ε. Ξάνθης. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι :… ο ιός είναι παντού σε κάθε μας δραστηριότητα, η κατάσταση είναι δύσκολη. Νοσηλεύονται περίπου 90 ασθενείς Covid. Οι 7 κλίνες της ΜΕΘ είναι κατειλημμένες από ασθενείς ηλικίας 45 έως 65 ετών, έχουμε δεκάδες θανάτους τον τελευταίο μήνα.Το Νοσοκομείο λειτουργεί πέραν των δυνατοτήτων του. Το υγειονομικό προσωπικό δοκιμάζεται. Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα. Στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας οι ιατροί της πόλης επωμίστηκαν ένα μέρος της διαχείρισης και στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα. Πολλοί από αυτούς νόσησαν. Κάποιοι προσφέρθηκαν εθελοντικά να συνδράμουν τουςΝοσοκομειακούς συναδέλφους τους. Οι εργαστηριακοί ιατροί συνέβαλανκινδυνεύοντας να νοσήσουν στην διερεύνηση των περιστατικών.”
  3. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε στα τοπικά ΜΜΕ την Παρασκευή η διοικήτρια του νοσοκομείου Δράμας, Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου , μέχρι την Πέμπτη, 121 Δραμινοί έφυγαν από τη ζωή στο νοσοκομείο της πόλης και άλλοι 15 σε νοσοκομεία άλλων νομών, όπου είχαν διακομιστεί.
    Σε έναν πληθυσμό 96.845 κατοίκων στο νομό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε θνησιμότητα 140 ανθρώπων ανά 100.000 πληθυσμού, ή 1.404 σε αναλογία ενός εκατομμυρίου. Σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα Worlometers, η Ελλάδα σήμερα καταγράφει θνησιμότητα 340 ανθρώπων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ το Βέλγιο, πρώτο στη θλιβερή λίστα της θνησιμότητας το ποσοστό είναι 1.532 θάνατοι ανά εκατομμύριο.Επίσης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διευθύντριας του νοσοκομείου Δράμας, από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι και την περασμένη Πέμπτη:
    1.Υπήρξαν 783 νοσηλείες σε απλές κλίνες και 31 στη ΜΕΘ – Covid.
    2.Σήμερα στη ΜΕΘ – Covid του Νοσοκομείου, συνολικής δυναμικότητας 12 κλινών, νοσηλεύονται 9 ασθενείς.
    3.Οι διακομιδές σε άλλα Νοσοκομεία ήταν 154 σε απλές κλίνες Covid, ενώ οι διακομιδές για ΜΕΘ – Covid ήταν 17, συμπεριλαμβανομένων και των 3 αεροδιακομιδών στην Αθήνα που έγιναν στις 26 Νοεμβρίου.
    4.Οι προσελεύσεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) Covid ήταν συνολικά 2.728, ενώ υπήρξαν και άλλα 2.153 περιστατικά, απλά παθολογικά, non covid.
    Η διοικήτρια του νοσοκομείο χτύπησε “καμπανάκι”, τονίζοντας πως το επιδημιολογικό φορτίο στη Δράμα παραμένει υψηλό, παρά την τάση υποχώρησης που διαφαίνεται το τελευταίο διάστημα.
  4. “ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ειδικού χώρου για την αναμονή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Covid, προχώρησε το Νοσοκομείο Δράμας.
    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Νοσοκομείου Δράμας, για τα παιδιά προκρίθηκε η λύση των δύο isoboxes περίπου 10 τ.μ. το καθένα.Για τους ενήλικες μετά την αρχική επείγουσα λύση των στρατιωτικών σκηνών (που οι επιφάνειες απολυμαίνονται δύσκολα), επιλέχθηκε η λύση των «θερμοκηπίων» με διάσταση 40 τμ το καθένα. Το κάθε «θερμοκήπιο» μπορεί να προστατέψει προσωρινά τουλάχιστον 12 καθήμενους σε απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους.Το βασικό πλεονέκτημα των θερμοκηπίων εκτός από το χαμηλό κόστος, την ποικιλία διαστάσεων και την ταχύτητα προμήθειας είναι ότι μπορούν να απολυμαίνονται ταχύτατα με καθολικό ψεκασμό όλων των επιφανειών.Δυστυχώς όμως για τους προσερχόμενους λόγοι ασφαλείας επιβάλουν τον διαρκή φυσικό εξαερισμό των χώρων αναμονής. Συνεπώς αυτά τα θερμοκήπια θα προσφέρουν στους αναμένοντες προφύλαξη κατά ένα μέρος από το κρύο και πλήρως από βροχή, αέρα και χιόνι. Η θέρμανση που θα έχουν θα είναι απλά για τοπική μικροβελτίωση του μικροκλιματος
  5. Τη ζωή της έχασε από κορονοϊό νοσηλεύτρια 47 χρονών, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ. Ειδικότερα, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως η 47χρονη νοσηλεύτρια μητέρα δύο παιδιών κατέληξε στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, ενώ «πάλευε για τη ζωή της δύο εβδομάδες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου που υπηρετούσε».
  6. Πανικό έχει προκαλέσει στην Λαμία το γεγονός ότι το Γηροκομείο της περιοχής έχει μετατραπεί σε υγειονομική «βόμβα». Πριν από λίγο καιρό, είχε διαγνωσθεί θετική στον κορωνοϊό μια υπάλληλος της μονάδας η οποία δεν εμφάνιζε συμπτώματα και προηγουμένως εργαζόταν κανονικά. Άμεσα, έγιναν έλεγχοι από τους οποίους προέκυψαν ακόμα 18 κρούσματα. Ωστόσο, τελευταία έγινε νέα σειρά μοριακών τεστ και τα αποτελέσματα προκάλεσαν πανικό αφού διαπιστώθηκε ότι νοσούν όλοι οι ηλικιωμένοι καθώς και έξι άτομα από το προσωπικό! Ως εκ τούτου, ο εισαγγελέας αναμένεται να αναζητήσει τους υπευθύνους, καθώς μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος δεν τηρήθηκαν όπως έπρεπε τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  7. Δεν έχει τέλος η διασπορά στο Αντικαρκινικό – Ογκολογικό νοσοκομείο “Άγιος Σάββας” καθώς η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού από τον προηγούμενο μήνα, συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με νέες συρροές κρουσμάτων να εντοπίζονται κάθε λίγο και σε άλλες κλινικές.Έκλεισε η Παθολογική Ογκολογική κλινική, μετά τον εντοπισμό 8 θετικών ασθενών και ακόμη 6 από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου. Εικοσιπέντε γιατροί και νοσηλευτές τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Πρόσφατα βρέθηκαν και δύο θετικοί εργαζόμενοι στα μαγειρεία.Συνολικά έχουν νοσήσει το τελευταίο διάστημα πάνω από 30 εργαζόμενοι, 6 ασθενείς και δύο συνοδοί ασθενών.Για ανεξέλεγκτη διασπορά του κορονοϊού ανάμεσα στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων, Κωνσταντίνος Καταραχιάς, μιλώντας το πρωί στο OPEN TV. Όπως δήλωσε, αναβάλλονται χειρουργεία ασθενών, ενώ μόλις μέσα σε δύο ημέρες, βρέθηκαν 33 θετικά τεστ.«Σήμερα επί της ουσίας είναι κλειστό το νοσοκομείο… Ένα μόνο χειρουργείο θα γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καταραχιάς, ενώ σχολίασε και την ΕΔΕ που είχε διατάξει η διοίκηση του νοσοκομείου, για τρεις εργαζόμενους, οι οποίοι νόσησαν από τον κορονοϊό:«Η διοίκηση έκανε ΕΔΕ σε εργαζόμενους που βρέθηκαν θετικοί», δήλωσε συγκεκριμένα, τονίζοντας πως η Διοίκηση έχει διακόψει κάθε κανάλι επικοινωνίας με τους εργαζομένους και έχει απαγορεύσει τη ενημέρωσή τους από την επιτροπή λοιμώξεων.Να σημειωθεί, επίσης, ότι η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) καταδίκασε πρόσφατα με ανακοίνωσή της, την απόφαση της διοίκησης του να μεταθέσει τον πρόεδρο των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Σωτηρία», Κωνσταντίνο Καταραχιά, κάνοντας λόγο για «εκδικητική μετάθεση»
  8. Κινδύνεψαν ασθενείς στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου το μεσημέρι, από τη διακοπή ρεύματος.Το νοσηλευτικό ίδρυμα που εφημέρευε, έμεινε χωρίς ηλεκτροδότηση λόγω βλάβης για περίπου μία ώρα καθώς η γεννήτρια που υπήρχε δεν λειτούργησε!Το απίστευτο κι όμως αληθινό περιστατικό που σημειώθηκε την Παρασκευή, όταν το ρεύμα στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης κόπηκε, είχε ως αποτέλεσμα να κινδυνέψουν άμεσα ασθενείς που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.Η διακοπή ρεύματος σημειώθηκε στις 3 το μεσημέρι, την ώρα δηλαδή που συνήθως γίνονται οι αλλαγές στις βάρδιες του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να βρίσκεται εκεί όλο το νοσηλευτικό προσωπικό, οι γιατροί, αλλά και η διοίκηση του “Γεννηματάς”.Η διακοπή ρεύματος κράτησε περισσότερο από μία ώρα με αποτέλεσμα όσοι αναπνευστήρες στη ΜΕΘ δεν είχαν μπαταρία ως μπακ – απ άρχισαν να υπολειτουργούν και οι γιατροί αναγκάστηκαν να χορηγήσουν οξυγόνο στους ασθενείς με χειροκίνητο τρόπο (αμπού), τουλάχιστον μέχρι να μεταφερθεί νέα γεννήτρια από το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος!
  9. Τον τελευταίο μήνα ένα πειραματικό φάρμακο που παρασκευάστηκε από τον έλληνα επιστήμονα Γιάννη Λάμπρη και την επιστημονική ομάδα του στο πανεπίστημιο της Πενσυλβάνια χορηγείται σε 62 έλληνες ασθενείς με κορωνοΐό.Το ΑΜΥ-101 που αναπτύσσεται από την ελληνική εταιρία «Αμύντας», έχει εφευρεθεί από τον Έλληνα καθηγητή ανοσολογίας Γιάννη Λάμπρη και την ομάδα του στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Το AMY-101 χορηγείται τώρα σε ασθενείς με Covid-19 που έχουν παρουσιάσει Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας, στο πλαίσιο τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής φάσης II, η οποία έχει στόχο να διαπιστώσει αν μπορεί να αποτρέψει την διασωλήνωσή τους ή/και το θάνατο.Το ΑΜΥ-101 είναι ένα πειραματικό φάρμακο που στοχεύει στο συμπλήρωμα, έναν κομβικό μηχανισμό της φυσικής ανοσίας του οργανισμού και συγκεκριμένα στην κεντρική πρωτεΐνη του, C3.Το φάρμακο, που αναπτύσσεται από την εταιρεία «Αμύντας», έχει πάρει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για τα Φάρμακα και τις Ιατρικές Συσκευές (BfArM) για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών φάσης II που θα αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητά του σε ασθενείς με βαριά νόσο COVID-19. Η χορήγησή του στο Μιλάνο, σε ασθενείς COVID-19 με ARDS στο πλαίσιο πρωτοκόλλου παρηγορητικής θεραπείας, είχε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα
  10. Παρακολουθείστε εδώ τις εξελίξεις από τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων και εμβολίων που διενεργούνται παγκοσμίως στην μάχη κατά του Covid19

Αρθρογράφος