Η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας σε Ίμβρο, Τένεδο, Κωνσταντινούπολη

16 Ιανουαρίου 202221:19

Όπως διαβάζουμε και στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Ιμβρίων

«Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά, κι αρχή του Γεναρίου…»

Ο Σύλλογος Ιμβρίων στέλνει στους απανταχού Ιμβρίους και φίλους της Ίμβρου τις ευχές του για καλοχρονία διαδικτυακώς, μέσω βιντεοσκοπημένης εκδήλωσης με πλούσιο «άρωμα Ίμβρου», καθώς η πανδημία δεν επιτρέπει για δεύτερη συνεχή χρονιά την πατροπαράδοτη κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας στην έδρα του Συλλόγου.

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας σε Ίμβρο, Τένεδο, Κωνσταντινούπολη

Την εκδήλωση τίμησαν απευθύνοντας χαιρετισμό ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Μητροπολίτης Ίμβρου & Τενέδου κ. Κύριλλος. Εκ μέρους της πολιτειακής ηγεσίας της χώρας μας το δικό τους μήνυμα και τις ευχές τους στέλνουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων ΣΥΡΙΖΑ και τ. Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Επίσης, χαιρετισμό απευθύνουν ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Ίμβρου (ΕΠΣΙ) κ. Στυλιανός Μπερμπέρης όπως επίσης ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης και Επίτιμο Μέλος του Συλλόγου Ιμβρίων κ. Σταύρος Τζουλάκης, ο Δήμάρχος Καλλιθέας κ. Δημήτριος Κάρναβος, ο Δημάρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Ιωάννης Φωστηρόπουλος και τέλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων κ. Γιώργος Παπαθεοδώρου.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης. Με κλικ στο χρονικό σημείο μπορείτε να μεταβείτε στο αντίστοιχο σημείο του βίντεο που επιθυμείτε.

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΜΒΡΙΩΝ 2022

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ημερομηνία: Κυριακή 16 Ιανουαρίου

Τόπος: Σύλλογος Ιμβρίων – Αίθουσα εκδηλώσεων & video

Συντονίστρια  Εκδήλωσης: Ελένη Απίστολα, Γ’ Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων

Κάλυψη Εκδήλωσης: NSTV Δημήτρης Πετρόπουλος, Πέτρος Περιμένης

 

0:00

Καλωσόρισμα Συντονίστριας

 

Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Ίμβρου: Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα έξω από το σπίτι του Οικουμενικού Πατριάρχη

2:44

Χαιρετισμός της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου του Ιμβρίου

11:31

Χαιρετισμός της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

13:42

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

16:31

Χαιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια

20:39

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Ανδρέα Κατσανιώτη

23:33

Χαιρετισμός του Τομεάρχη Εξωτερικών Υποθέσεων ΣΥΡΙΖΑ και τ. Υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Κατρούγκαλου

25:23:00

Χαιρετισμός του Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου Β΄

34:17:00

Χαιρετισμός του Προέδρου του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Ίμβρου (ΕΠΣΙ) κ. Στυλιανού Μπερμπέρη

36:48:00

Χαιρετισμός του Δημάρχου Νέας Σμύρνης και Επίτιμου Μέλους του Συλλόγου Ιμβρίων κ. Σταύρου Τζουλάκη

37:22:00

Χαιρετισμός του Δημάρχου Καλλιθέας κ. Δημήτριου Κάρναβου

38:45:00

Χαιρετισμός του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου κ. Ιωάννη Φωστηρόπουλου

40:13:00

Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα Ίμβρου από μέλη του Συλλόγου Ιμβρίων

42:19:00

Ομιλία Προέδρου Συλλόγου Ιμβρίων κ. Γιώργου Παπαθεοδώρου

56:38:00

Καταγραφή Προφορική Μνήμης από Νεολαία – Μαρία Παπαθεοδώρου

57:55:00

ΠανΙμβριακό Συνέδριο 2023 – Μαρία Γκούλτα Γενική Γραμματέας

1:02:11

Ημερολόγιο Συλλόγου Ιμβρίων για το 2022

1:03:23

ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ

 

Αποφώνηση συντονίστριας

Μηνύματα προς την Τουρκία εστάλησαν από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στους χαιρετισμούς τους στην διαδικτυακή κοπή της πίτας του συλλόγου Ιμβρίων.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέστειλε χαιρετισμό στην διαδικτυακή εκδήλωση κοπής της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων:

«Αγαπητοί ομογενείς,

Είναι χαρά μου που παρίσταμαι, έστω και εικονικά, στην διαδικτυακή κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων. Θα ευχόμουν να ανταλλάσσαμε διά ζώσης τις ευχές μας για υγεία, χαρά και προκοπή τη νέα χρονιά, και ελπίζω σε μια σύντομη αποδρομή της πανδημίας, ώστε του χρόνου να γιορτάσουμε όλοι μαζί τους δεσμούς μας με την ερατεινή Ίμβρο.

Οι δράσεις και πρωτοβουλίες σας, υπό την καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της παρουσίας του ελληνισμού της Ίμβρου, τη διεκδίκηση και προστασία των δικαιωμάτων του και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής του.

Ειδικότερα, η συμβολή σας στην επαναλειτουργία των ομογενειακών σχολείων όλων των βαθμίδων στην Ίμβρο έχει οδηγήσει στην παλιννόστηση Ιμβρίων στο νησί τους. Χάρη και στις προσπάθειές σας οι ελληνικές οικογένειες του νησιού εργάζονται στον τόπο τους, γεννούν παιδιά, χτίζουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Όλοι ελπίζουμε ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί γόνιμα και στα χρόνια που θα έρθουν, με στόχο την αναζωογόνηση της ελληνικής μειονότητας στην πατρογονική της γη.

Παράλληλα, ευελπιστούμε ότι οι τουρκικές Αρχές θα μεταβάλουν την στάση τους έναντι της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία και θα εφαρμόσουν, χωρίς παρέκκλιση, όλα όσα προβλέπονται στη Συνθήκη της Λωζάννης για τις μειονότητες, με σεβασμό στις διεθνείς συμβάσεις περί προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Αγαπητοί ομογενείς, συγχαίροντάς σας για το σημαντικό έργο το οποίο επιτελεί ο Σύλλογός σας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελληνική Πολιτεία θα στηρίζει πάντοτε τις άοκνες προσπάθειές σας για την ενίσχυση του ελληνισμού της Ίμβρου αλλά και την αποκατάσταση των αδικιών που διαχρονικά έχει υποστεί.

Με τις σκέψεις αυτές, σας εύχομαι ολόψυχα μια καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και αγάπη!»

 

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Μαζί με τις ευχές μου για υγεία και προκοπή για τη νέα χρονιά, σας ευχαριστώ από καρδιάς για την πρόσκληση να χαιρετίσω τη διαδικτυακή κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων. Η πανδημία δυστυχώς μας κρατά και εφέτος μακριά. Δεν αδυνατίζει, όμως, τους δεσμούς των Ελλήνων όπου γης. Και ιδίως εκείνων που έχουν δοκιμαστεί σκληρά στην Ιστορία.

Ο Σύλλογός σας, ωστόσο, από την ίδρυσή του το 1945 μέχρι και σήμερα, κρατά ζωντανή τη μακραίωνη Ιστορία της Ίμβρου και της Τενέδου, ενδυναμώνοντας την παρουσία των Ελλήνων στις πατρογονικές κοιτίδες. Κάτι που διαπίστωσα και προσωπικά, όταν επισκέφτηκα το όμορφο νησί σας μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στις δραστηριότητές σας θα έχετε την αμέριστη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, που συναισθάνεται στο ακέραιο το χρέος της απέναντι σε μία από τις παλαιότερες εστίες του Έθνους μας στο Αιγαίο. Ενισχύοντάς σας υλικά και ηθικά και πιέζοντας σε κάθε διεθνές forum την Τουρκία να σεβαστεί όσα έχει υπογράψει.

Κάποια βήματα έχουν γίνει. Για παράδειγμα, τα Ελληνικά σχολεία που παράνομα έκλεισαν το 1964 υποδέχονται ξανά μαθητές. Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την επαναλειτουργία τους με την απόσπαση μετακλητών εκπαιδευτικών. Όμως, δεν θα πάψουμε και να υπενθυμίζουμε διαρκώς στην Άγκυρα τις επίσημες δεσμεύσεις της.

Γιατί οι Έλληνες της Ίμβρου είναι Τούρκοι πολίτες με πλήρη δικαιώματα. Και κάθε διάκριση σε βάρος τους δεν αντιβαίνει μόνο στη Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά και στις διεθνείς συμβάσεις περί προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η Τουρκία, λοιπόν, καλείται να τους σεβαστεί με ισοτιμία και δικαιοσύνη.

Φίλες και φίλοι,

Πρόσφατα συμπληρώθηκαν τρεις δεκαετίες φωτισμένης διαδρομής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ενός Ίμβριου με παγκόσμια ακτινοβολία, που όμως διαρκώς μοχθεί για τη γενέτειρά του. Γι’ αυτήν μιλήσαμε, μάλιστα, πολύ και στη συνάντησή μας στην Αθήνα. Τον χαιρετίζω και από εδώ και του εύχομαι από καρδιάς μακροημέρευση.

Κλείνω επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα θα στέκεται ολόψυχα στο πλευρό σας για την πρόοδο του Ιμβριακού Ελληνισμού και την ανάταξη των ιστορικών αδικιών που διαχρονικά έχει υποστεί. Και ευελπιστώ ότι θα έχουμε σύντομα την ευκαιρία να συναντηθούμε από κοντά στο ιστορικό νησί σας.

Καλότυχο, λοιπόν, το Νέο Έτος, με υγεία και δύναμη σε σας και στις οικογένειές σας.

Παρατίθεται το κείμενο του χαιρετισμού του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων για το νέο έτος, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά (Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2022):

«Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί ομογενείς,

Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμητική πρόσκληση να απευθύνω και αυτή τη χρονιά χαιρετισμό στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων.

Εύχομαι ολόψυχα υγεία, ευτυχία και ευημερία σε εσάς και τις οικογένειές σας.

Εδώ και πολλές δεκαετίες, ο Σύλλογος Ιμβρίων επιδεικνύει ένα πολυσχιδές έργο, το οποίο έχει διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε πολλές οικογένειες να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες.

Με το σημαντικό αυτό έργο του, ο ιστορικός Σύλλογος Ιμβρίων συνεισφέρει στην ουσιαστική αναζωογόνηση του Ιμβριακού Ελληνισμού, ο οποίος, πρέπει να θυμόμαστε πάντοτε, ότι όταν υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάνης, αποτελούσε την συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του νησιού.

Οι δράσεις του Συλλόγου πλαισιώνονται φυσικά από την έντονη και προς πάσα κατεύθυνση δραστηριοποίηση, αλλά και το διαρκές ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην Ίμβρο, της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητας, Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, Ιμβρίου στην καταγωγή.

Αδιαμφισβήτητα, η δραστηριοποίηση του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος συμπλήρωσε την παρελθούσα χρονιά 30 χρόνια διακονίας στον Οικουμενικό Θρόνο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, αποτελεί σημαντικό εχέγγυο για την περαιτέρω ενίσχυση του Ιμβριακού Ελληνισμού.

Όπως εχέγγυο αποτελούν, ασφαλώς, και οι κοπιώδεις προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ομογενών μας.

Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να παρατηρήσω, ότι, παρά το ευοίωνο κλίμα, το οποίο έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να έχουν συνέχεια. Και για να διασφαλισθεί η συνέχεια τους θα πρέπει και οι Τουρκικές Αρχές να πράξουν αυτό που τους αναλογεί.

Δράττομαι της ευκαιρίας να τονίσω εκ νέου ότι η Τουρκία πρέπει επιτέλους να σεβασθεί πλήρως τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας στην Ίμβρο, Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα την Συνθήκη της Λωζάνης.

Οφείλει να εκπληρώσει στο ακέραιο τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάννης περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό γηγενή πληθυσμό, όσον αφορά την θέσπιση καθεστώτος τοπικής αυτονομίας και αυτοδιοίκησης και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους.

Παράλληλα, η γειτονική χώρα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, όπως για παράδειγμα το Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (1625/27.6.2008), σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της Ελληνικής Μειονότητας στην Ίμβρο και στην Τένεδο.

Φίλες και φίλοι, θα ήθελα, για μια ακόμη φορά, να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών θα συνεχίσουμε να αποτελούμε αρωγό των προσπαθειών σας για να διατηρηθεί ζωντανή η συλλογική μνήμη των Ιμβρίων και για να αποκατασταθούν οι αδικίες που ο Ιμβριακός Ελληνισμός έχει υποστεί από τις τουρκικές αρχές.

Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα σας, αξιοποιώντας κάθε μέσο που διαθέτουμε προς επίτευξη του σκοπού αυτού.

Θα συνεχίσουμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, να μεριμνούμε για την στελέχωση των ομογενειακών σχολείων στην Ίμβρο, τα οποία, χάρις και στις δικές σας προσπάθειες, καλύπτουν πλέον και τις τρεις βαθμίδες σχολικής εκπαίδευσης. Ομοίως, θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε και στην εγκατάσταση νέων οικογενειών στο νησί. Και θα συνεχίσουμε, βεβαίως, με κάθε ευκαιρία, να υπενθυμίζουμε τις δεσμεύσεις που η Τουρκία έχει αναλάβει και να αναδεικνύουμε τις αδικίες που υφίσταται ο Ιμβριακός Ελληνισμός.

Αψευδές δείγμα της συμπαράστασής μας αποτελεί και η επίσκεψη σε λίγες ημέρες του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ανδρέα Κατσανιώτη στην Ίμβρο, όπου θα του δοθεί η δυνατότητα να διαμορφώσει επιτοπίως εμπεριστατωμένη εικόνα και να διαβουλευθεί ως προς τις δυνατότητες που διανοίγονται σχετικά με την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ομογενών μας.

Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι ολόψυχα σε όλους ένα χαρούμενο και ευτυχισμένο και Νέο Έτος».

Αρθρογράφος