Μήπως η κ. Ντόρα Μπακογιάννη είναι ο «νεός Θρακάρχης» της ΝΔ;

6 Ιανουαρίου 201801:19

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

 Στα πλαίσια της περιοδείας της στην Θράκη, μετά τις επαφές και τις επισκέψεις της στον Ν. Ξάνθης η  κ. Ντόρα Μπακογιάννη συνέχισε το πρόγραμμά της με επισκέψεις στον Ν. Ροδόπης, παραχωρώντας κατ’αρχάς μία εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Αύριο εορτή των Θεοφανείων στις 10.00 π.μ. Θα παραστεί στην τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής και στις 12.00 Θα παραστεί στην Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Μαρώνειας.

Η επίσκεψη της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, πραγματοποιείται την ίδια στιγμή που ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης  σκέπτεται να προχωρήσει σε σειρά δομικών αλλαγών στο εσωτερικό του κόμματος προκειμένου να είναι έτοιμος ο κομματικός μηχανισμός για  σκληρές μάχες, σε κλίμα πόλωσης και έντονων αντιπαραθέσεων. Και από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι το νέο έτος θα είναι και εκλογικό, δεν αποκλείεται οι εν λόγω αλλαγές να πραγματοποιηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Η παρουσία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη δημιούργησε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αρκετά ερωτηματικά ως προς τις προθέσεις της ιδίας αλλά και της στρατηγικής που (πρέπει να ) ακολουθεί το κόμμα στην ευαίσθητη περιοχή της  Θράκης και μάλιστα στον Ν. Ροδόπης.

Η επίσκεψη της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης και στην Φιλλύρα του Ν. Ροδόπης, εκτός από τη συνήθη βαρετή επαναλαμβανόμενη εικόνα των φωτογραφικών λήψεων αλλά και κάποιων τυποποιημένων δηλώσεων για τις ελληνοτουρκικές σ χέσεις, δεν προσέδωσε κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα στο γενικότερο πολιτικό κλίμα , κι απ΄ό,τι φαίνεται κανείς δεν επιθυμούσε κάτι τέτοιο.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι στα πλαίσια της επίσκεψής της στην Κομοτηνή, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δεν συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα ή τον Σοφολογιώτατο Μουφτή Κομοτηνής κ. Μέτσο Τζεμαλή.

Η κοπή της «μικρής πίτας» από την ίδια στην Λέσχη Κομοτηναίων και η αναμενόμενη κοπή της «μεγάλης πίτας» από τον κ. Αυγενάκη στο προσεχές μέλλον δημιουργούν περαιτέρω συνειρμούς για το ενδοπαραταξιακό κλίμα που επικρατεί στους «γαλάζιους» της Ροδόπης, που προσπάθησαν να τις διασκεδάσουν με μαρωνίτικο τσίπουρο.

Ιδιαίτερο προβληματισμό στους πολιτικούς αναλυτές που  παρακολουθούν το κόμμα της αξωιματικής αντιπολιτεύσεως προκαλεί το γεγονός ότι η περιοδεία της  κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην Θράκη προηγείται της προαναγγελθείσης «πρεμιέρας» του Προέδρου της Ν.Δ. στην Βόρεια Ελλάδα στις 10-11/1/2018.

Οι αναφορές της κ. Ντόρας Μπακογιάννη σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής , η έμφαση που έδωσε στο  σκοπιανό με αποκορύφωμα την προσωπική επίθεση στον ΥΕΘΑ κ. Πάνο Καμμένο (τον χαρακτήρισε γελοίο) , οι αναφορές της στα ελληνοτουρκικά και βεβαίως σε ζητήματα που αφορούν στην μειονότητα,, οι (γενικόλογες) αναφορές της σε θέματα ανάπτυξης και στην ΣΕΚΑΠ  και η ευρεία ατζέντα της επίσκεψής της σε Ξάνθη και Κομοτηνή ξεφεύγουν κατά πολύ από την περιοδεία των κορυφαίων στελεχών του κόμματος  ενώ αναδεικνύουν κι ένα προφίλ αυτόνομης ή παράλληλης πορείας  της ίδίας σε σχέση με αυτήν που προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε μια άλλη ανάγνωση του τρέχοντος πολιτικού αφηγήματος, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ανέλαβε να υλοποιήσει την στρατηγική του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την Θράκη καθώς διαφαίνεται ο κίνδυνος να μείνει εκ νέου το χριστιανικό στοιχείο χωρίς εκπροσώπηση στο επόμενο κοινοβούλιο, κάτι που φαίνεται και από σειρά μετρήσεων και δημοσκοπήσεων. Σε αυτό το ενδεχόμενο η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα αναλάβει ρόλο “Θρακάρχη” δεδομένης της  στήριξης που απολαμβάνει στους μειονοτικούς κύκλους της περιοχης.

Εάν τελικά δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά , πρόκειται για μία βαρετή και γεμάτη στερεοτυπίες επίσκεψη που εγκαινιάζει της εποχής του «κομματικού τουρισμού της πίτας» που θα διαρκέσει μέχρι το Τριώδιο, εάν μέχρι τότε δεν μας έχουν προλάβει άλλες εξελίξεις.

Αρθρογράφος