Η ΠΑΜΘ δεν κάλεσε το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης σε σύσκεψη για το φυτοπλαγκτόν

21 Ιουλίου 202113:09

O πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης παραχωρώντας συνέντευξη στο ραδιόφωνο Sferikos 99.3 και στη δημοσιογράφο Όλια Γκαντανίδου ανέλυσε με απλό και κατανοητό τρόπο πού ακριβώς οφείλεται η θολότητα των νερών στις ακτές της Βορείου Ελλάδας και θεωρείται απολύτως φυσιολογικό.

Ο κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης απαντώντας σε σχετική ερώτησηγνωστοποίησε ότι δεν κλήθηκε το ΓΕΩΤΕΕ , παρά το ότι είναι αρμόδιος και θεσμοθετημένος φορέας, σε σύσκεψη της ΠΑΜΘ για το φυτοπλαγκτόν και το απέδωσε μάλλον σε παράλειψη.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης με σχετική του ανάρτηση επισημαίνει τα ακόλουθα:

H θολότητα των νερών σε όλες τις ακτές τις βορείου Ελλάδος είναι αποτέλεσμα της αύξησης του φυτοπλαγκτού όπως δείχνει και η φωτογραφία (πυκνότητα χλωροφυλλης) του ωκεανογραφικού δορυφόρου. Μεγάλη αύξηση φυτοπλαγκτού σημαίνει επίσης μεγάλη αύξηση ζωοπλαγκτού που το καταναλώνει, όπως επίσης και μεδουσών (Χαλκιδική) αλλά και μικρών ψαριών. Αυτή η μεγάλη αύξηση φυτοπλαγκτού ίσως οφείλεται στις πολλές βροχές του Ιουνίου που κατέβασαν θρεπτικά υλικά προς την θάλασσα με τα ποτάμια.

Η αύξηση φυτοπλαγκτού (χλωροφύλλης) όμως έχει και ευεργετικά αποτελέσματα. Απορροφά διοξείδιο του άνθρακα με την φωτοσύνθεση, έτσι το διοξείδιο διαχέεται(διαλύεται) με ταχύτερους ρυθμούς στο νερό της θάλασσας. Η διαδικασία της φωτοσύνθεσης εμπλουτίζει με οξυγόνο το νερό (αν και έχει μικρότερη διαλυτότητα λόγω ανόδου θερμοκρασιας). Το όφελος στην όλη διαδικασία, δηλαδή η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, είναι μεγάλο, αφού το αέριο αυτό είναι υπεύθυνο για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή. Κολυμπήστε άφοβα προς το παρόν. Προσοχη μόνο στις τσουχτρές που μπορεί να εμφανιστούν. Το παρακολουθούμε το φαινόμενο και περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη.

Την επόμενη φορά μπορούμε να συνδράμουμε σαν ΓΕΩΤΕΕ σε συσκέψεις και ο νοών νοείτω.

Αρθρογράφος