Η meta-συνέντευξη του Οντέρ Μουμίν και το ιασμιώτικο “μετά-σύμπαν”

26 Ιανουαρίου 202212:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμέναμε την προαναγγελθείσα συνέντευξη του Δημάρχου Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν στο meta-facebook,στους δύο συναδέλφους του ΠτΘ (οι κυρίως προηγούνται) και της εφημερίδας Ο ΧΡΟΝΟΣ, αν και θα έπρεπε να υπάρχει μία διευρυμένη σύνθεση δημοσιογράφων από τοπικά μέσα.

Από την αρχική προσδοκία για την διεξαγωγή ενός debate έστω τοπικής εμβέλειας, βρεθήκαμε σε μία “προκάτ συνέντευξη”*  που ουσιαστικά αποτελεί την έναρξη μιας πρόωρης προεκλογικής εκστρατείας στον Δήμο Ιάσμου που ως στόχο είχε την ανάδειξη διακριτών ρόλων.

Ταυτόχρονα με αυτή του την κίνηση και μέσα και από τις διατυπωθείσες ερωτήσεις προκύπτει ότι ο κ. Οντέρ Μουμίν αποδέχεται ως αντίπαλό του τον κ. Ηλία Μπούκα στο πολιτικό αλλά όχι στο πολιτιστικό πεδίο.

Θα σταθούμε στην επισήμανση του κ. Οντέρ Μουμίν ότι είναι ψευδές πως προσπαθεί ν’αφανίσει το θρησκευτικό στοιχείο, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των Χριστιανών συνδημοτών του . (να θεωρήσουμε ότι αυτή είναι απάντηση σε ένα από τα βασικά ερωτήματα που έχει θέσει το Komotinipress).

Ίασμος: “Σύγκρουση Πολιτισμών”, “συμφερόντων” ή “αντίσταση σε αφομοιωτικά σχέδια”;

Ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε μία πραγματικότητα πολιτισμικής δυαρχίας , όπου από την μία πλευρά έχουμε τον ιστορικό Σύλλογο Ιάσμου και από την άλλη το (τουρκο)Φεστιβάλ Κερασιού και το (ευρωβαλκανικό) Φεστιβάλ Ειρήνης. Βεβαίως, ο κ. Οντέρ Μουμίν δεν αποδέχεται τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου να παράγουν πολιτική παρά το γεγονός ότι ο κ.Οντέρ Μουμίν ως πολιτικός προωθεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η αναφορά στα τοπικά πολιτικά δρώμενα και ο απολογισμός της διετούς θητείας του Δημάρχου Ιάσμου ήταν κάτι το αναμενόμενο και προφανώς αφορά τους κατοίκους και δημότες του Ιάσμου οι οποίοι και καλούνται να κρίνουν τα λεχθέντα για την ορθότητά τους.

Τον εκτός Ιάσμου παρατηρητή τον ενδιαφέρει η συμμετοχή του κ. Οντέρ Μουμίν στην κομβικής σημασίας για τον σχεδιασμό της εθνικής εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας σε εκδηλώσεις με αλυτρωτικό περιεχόμενο (Προύσσα, Άγκυρα).

Η απάντηση αναμενόμενη όπως και το χάϊδεμα των δύο δημοσιογράφων αλλά από την απάντηση του κ. Οντέρ Μουμίν προκύπτει ότι ο ίδιος απολαμβάνει προς το παρόν κάποιου είδους ασυλία (από ποιούς άραγε) για ανάλογες δράσεις.

Και για να είμαστε ακριβείς, ο κ. Οντέρ Μουμίν δεν πήγε μόνος του στην Άγκυρα και πρέπει να επισημανθεί ότι έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τον κ. Λεβέντ Σαδήκ , στον προθάλαμο του οποίου διαγκωνίζονται αρκετοί για να φωτογραφηθούν και να κερδίσουν την υπερτιμημένη εύνοιά του.

Οντέρ Μουμίν: Ποιός τον προορίζει για εκπρόσωπο της ποικιλόμορφης Γενιάς Χ στην Θράκη ;

Μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει το ΥΠΕΞ, το ΥΠΕΣ, η ΚΕΔΕ, η ΠΕΔ ΑΜΘ και προφανώς δεν έχει θέσει κανείς εκ των αντιπάλων του κ. Οντέρ Μουμίν το θέμα σε αυτό το επίπεδο.

Βεβαίως , η απάντηση του κ. Οντέρ Μουμίν ότι θ’απαντήσει στο μέλλον με την ιδιότητα του βουλευτή δεν αποτελεί μόνον “ευσεβοποθητική κίνηση” αλλά σχετίζεται και με την ιδιότητά του ως νομομαθούς δικηγόρου.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υφίσταται ζήτημα πολιτικής ηθικής που χάνεται όμως στο fair play του Ιάσμου που φαίνεται ότι διαμορφώνεται.

Παράλληλα, στον Ίασμο δημιουργήθηκε κι ένα εύθραυστο επικοινωνιακό τοπίο στο meta-facebook, μη θεσμοθετημένο, με δύο αντικρουόμενους πόλους με αλληλοτροφοδοτούμενο περιεχόμενο κι εκτιμάται (από τον υπογράφοντα) ότι αποτελεί συνέχεια του proxy war που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι.

Τέλος, τα ερωτήματα που πρέπει ν’απαντήσουν οι Θρακιώτες Δήμαρχοι παραμένουν μετέωρα και θα πρέπει να απαντηθούν σε ξεχωριστά ή και σε κοινό υπόμνημα είναι συγκεκριμένα:

Αποδέχονται τους χαρακτηρισμούς που εξαπέλυαν οι παράφρονες τουρκόφρονες από του προεδρικού βήματος; Αποδέχονται τις προσβολές Ακάρ σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Χώρας μας;Συμφωνούν με τις επιθέσεις Ακάρ σε βάρος του Ελληνικού Στρατού και του ΔΣΣ στους τόπους εκλογής τους; Συμφωνούν με τα όσα ακούσθηκαν για την καταπίεση που δήθεν υφίστανται οι Έλληνες Μουσουλμάνοι;

*προκάτ δεν σημαίνει κατ’ανάγκη στημένη.. βασίζεται σε μία “σκαλιέρα” αλλά δεν αξιοποίησε κανείς εκ των δύο συναδέλφων την “βουλευτική πάσα” που  πέταξε ο κ. Οντέρ Μουμίν μην τυχόν και ξεφύγουν από τον προσυμφωνημένο χρόνο και χαρακτήρα της σοβαροφανούς και “μαγκωμένης συζήτησης”.

Η ΠΕΔ ΑΜΘ θα ασχοληθεί με την επίσκεψη των τριών Δημάρχων στην Άγκυρα;

Αρθρογράφος