5.700 οι επισκέπτες στο Φεστιβάλ Ειρήνης του Δήμου Ιάσμου

28 Σεπτεμβρίου 202118:33

Με απόλυτη επιτυχία και με εντυπωσιακή ανταπόκριση του κόσμου από τον Ίασμο, τη Ροδόπη, την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχήτης Θράκης ολοκληρώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Ειρήνης Δήμου Ιάσμου.

 Το διήμερο των εκδηλώσεων παρακολούθησαν περίπου 5.700 επισκέπτες. Στην κορύφωση των εκδηλώσεων ηΓλυκερία, η Ντιλέκ Κότς και η ΝταρίναΣλάβτσεβα Σλάβοβα μάγεψαν τους 4.550 θεατές που γέμισαν ασφυκτικά την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου το Δημοτικό Γήπεδο Ιάσμου.

Την πρώτη ημέρα ο Χρήστος Χατζόπουλος και η Παρέα του, τα συγκροτήματα Rodopi Ensembleκαι Balkanatolia έδωσαν τοπικό και πολυπολιτισμικό χρώμα τέχνης και πολιτισμού στον Ίασμο.

Επίσης, εντυπωσίασαν στο τρίγλωσσο Ελληνικό, Τουρκικό και Βουλγάρικο πρόγραμμα οι παρουσιάστριες των μουσικών εκδηλώσεων Νατάσα Βαφειάδου, ΠελήνΜποδούρ Μουμίν και Βιολέτα Ιωαννίδη. 

Στα αξιοσημείωτα του διημέρου κατατάσσονται η πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας. Σε αναγνώριση της χορηγικής υποστήριξης έγινε προβολή σε οθόνη μεγάλων διαστάσεων η παρουσίαση όλων των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της Aegean που ήταν χορηγός αερομεταφορών των καλλιτεχνών.

Το Φεστιβάλ Ειρήνης τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους : 

 • O Ιλχάν Αχμέτ, Βουλευτής Ροδόπης
 • Ο Μπουρχάν Μπαράν, Βουλευτής Ξάνθης
 • Η Δήμητρα Συμεωνίδου, ως εκπρόσωπος του Βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου
 • Ο Βασίλης Μαυρίδης, Δήμαρχος Ορεστιάδας και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 • Ο Μανώλης Τσέπελης, Δήμαρχος Ξάνθης
 • Ο Ριδβάν Ντελή Χουσεϊν, Δήμαρχος Μύκης
 • Ο Γιώργος Πετρίδης, πρώην Δήμαρχος Κομοτηναίων
 • Ο Τζιχάν Ιμάμογλου, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικών Πολιτικών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
 • Ο Ιωάννης Μπούτος, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης
 • Ο Καδρή Δεμήρ, Αντιδήμαρχος Δήμου Αβδήρων
 • Η Σμαράγδα Βαχαρέλη, Αντιδήμαρχος Δήμου Τοπείρου
 • Ο Γιαβούζ Ακκαγινάκ, Γενικός Διευθυντής των Τουρκικών Αερογραμμών (THY) στην Ελλάδα.

Η 1η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ειρήνης Δήμου Ιάσμου, δέχθηκε και την εξ’ αποστάσεως αναγνώριση και στήριξη αξιωματούχων των κεντρικών κυβερνήσεων Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας. Αναγνώστηκαν τα συγχαρητήρια μηνύματα και επιστολές του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, του Προέδρου ΥΤΒ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Abdullah Eren, του Πρέσβη της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Burak Özügergin και του Προξένου της Βουλγαρικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ. Nikolay Karaivanov.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι το Φεστιβάλ Ειρήνης Δήμου Ιάσμου διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα και τη συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τηςΠεριφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ, τηςΠεριφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και του Περιφερειακού Ταμείου ΑΜΘ.

Στις λοιπές δράσεις με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εργαστήρια εικαστικών και μουσικής στο Πολιτιστικό – Λαογραφικό Σύλλογο Μέγα Πιστού και στο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ιάσμου με συμμετοχή κυρίως μαθητών και νεολαίας, όπως και ο μίνι ποδοσφαιρικός αγώνας στο γήπεδο 5Χ5 Ιάσμου.Σημαντική για την τοπική κοινωνία ήταν και η συμμετοχή των εθελοντριών της ομάδας <<Δύναμη Ψυχής>> με στόχο την ενημέρωση των δημοτών του δήμου Ιάσμου για τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς μυελού των οστών.  

Ο Δήμαρχος Ιάσμου στη σύντομη τρίγλωσση ομιλία του έκανε περιληπτική αλλά μεστή αναφορά στο νόημα της εδραίωσης της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων :

 

’’ Ο σπουδαίος Μαχάτμα Γκάντι είπε : δεν υπάρχει δρόμος για την ειρήνη, η ειρήνη είναι ο δρόμος.

Δεν θα μιλήσω, δεν υπάρχει λόγος να μιλήσω.μιλήσατε όλοι εσείς. Η εικόνα μιλάει από μόνητης. Η εικόνα της ειρήνης, της ενότητας, της αλληλεγγύης, της ομοψυχίας. Σας ευχαριστώπου αγκαλιάσατε την ιδέα μας. Σας ευχαριστώπου τιμήσατε τον κόπο των συνεργατών μου. Να αγαπάτε την ειρήνη, να μάχεστε για την ειρήνη, να διεκδικείτε την ειρήνη.        

Σας ευχαριστώ, που όλοι μαζί ενωμένοικαταστήσαμε τον Ίασμο, τον δήμο Ιάσμου, ως το κέντρο της ειρήνης, ως τον τόπο της ειρήνης, ως την πρωτεύουσα της πολυπολιτισμικότηταςτων Βαλκανίων.’’

Οι προσδοκίες για την πολυπληθέστερη εκδήλωση στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ το τελευταίο διάστημα επαληθεύτηκαν και η αθρόα, εγκάρδιασυμμετοχή του κόσμου ιδίως στην κορύφωση των εκδηλώσεων απέδειξε ότι η πρωτοβουλίατου Δημάρχου Ιάσμου να υφίσταται μια διοργάνωση που να ενώνει όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως θρησκείας, καταγωγής, κοινωνικού, οικονομικού, βιοτικού ή μορφωτικού επιπέδου αγκαλιάστηκε από τους Θρακιώτες και όχι μόνο και το Φεστιβάλ Ειρήνης ήρθε για να μείνει, ήρθε για να καθιερωθεί ως θεσμός. 

Αρθρογράφος