Η Ελληνική Σημαία κυματίζει στο Μεσοχώρι Ροδόπης – Ανύπαρκτος ο Δήμος Κομοτηνής

24 Μαρτίου 202322:59

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το Μεσοχώρι βρίσκεται στην πεδιάδα της Κομοτηνής, με υψόμετρο 40 μέτρα, σε απόσταση περίπου 7 χλμ. ΝΔ. από το κέντρο της πόλης. Βόρεια του χωριού περνάει η Εγνατία Οδός και στα νοτιοδυτικά του είναι η Παραδημή, ενώ στα βόρεια οι Υφαντές. Ως οικισμός αναφέρεται επίσημα μετά την απελευθέρωση της Θράκης, το 1928, και προσαρτάται στον δήμο Κομοτηνής Σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», ανήκει στη δημοτική κοινότητα Κομοτηνής, που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Κομοτηνής του Δήμου Κομοτηνής και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 119 κατοίκους,ενώ με την απογραφή του 2001 αριθμούσε 161 κατοίκους.

Μετά την καταστροφή της Σμύρνης, οι κάτοικοι του χωριού Ορταξί (Ορτακτσί) (Ortakçı) της Αδριανούπολης στην Ανατολική Θράκη έφυγαν τον Οκτώβριο του 1922, αφήνοντας πίσω τις ακίνητες περιουσίες και τη σοδειά εκείνης της χρονιάς. Διαμοιράστηκαν σε τέσσερα χωριά: τον Κριό και τον Βάλτο του Νομού Έβρου, το Μεσοχώρι του νομού Ροδόπης και τη Μεσοκώμη του νομού Σερρών. Φεύγοντας, πήραν μαζί τους την καμπάνα της εκκλησίας του χωριού, που ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο, εγκαθιστώντας την στο Μεσοχώρι. Η εκκλησία γιορτάζει την ημέρα του Τιμίου Σταυρού και έχει δύο καμπάνες.
(Περισσότερα δες Μεσοχώρι: Με ρίζες ορισμένων από τα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου και καταγωγή όλων από την Ανατολική Θράκη )

Σήμερα ο οικισμός ερημώνει και εγκαταλείπεται με ευθύνη αποκλειστική της σημερινής διοίκησης του Δήμου Κομοτηνής. Προσφάτως τα προβλήματα του χωριού ανέδειξαν οι δύο ενεργοί πολίτες με συμμετοχή και δράση στα κοινά του δήμου, ο Κώστας Παπαδόπουλος κα ο Σταύρος Κοσουτζής!

Όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του ο Σταύρος Κοσουτζης:

Οικισμός Μεσοχωρίου.
Περί οικισμών συνέχεια . Μιας και ξαφνικά θυμήθηκαν κάποιοι την αγάπη τους για τους οικισμούς στους οποίους εμείς ζούμε καθημερινά και μεγαλώνουμε παιδιά .

  • Η σημαία στο ιερό πιστεύω αντέχει λίγο ακόμη . Εντύπωση μου είχε κάνει πριν χρόνια όταν ο κύριος Μεσούτ ήταν πρόεδρος τοπικού που ήρθε από μόνος του και άλλαξε την ελάχιστα σκισμένη σημαία στον οικισμό μας . Το είχα πει και τοτε δημόσια , και θα το λέω με κάθε ευκαιρία.
  • Οι σπασμένες λάμπες στην πλατεία και στη παιδική χαρά είναι για πάνω από δέκα χρόνια σε αυτή την κατάσταση .
  • Η παιδική χαρά είναι σε καλή κατάσταση αφού οι ηλικιωμένοι που κατοικούν στον οικισμό δεν μπορούν να κάνουν κούνια.
  • Οι στάσεις αστικού λεωφορείου έχουν να συντηρηθούν πάνω από δέκα χρόνια
    Φρεάτια που επίσης τα έχει ξεχάσει η δημοτική αρχή και έχουν φυτρώσει δέντρα , άραγες θυμούνται ότι μένουν άνθρωποι?
  • Σπασμένοι κάδοι , σκουπίδια που με την βοήθεια του δυνατού βοριά είναι τοποθετημένα ευλαβικά κατά μήκος του οικισμού.
  • Γήπεδο μπάσκετ δεν βρήκα , ίσως προεκλογικά να μπορέσουν οι κάτοικοι να διεκδικήσουν ένα πιστοποιημένο.

Στην συνέχεια, και εν όψει Εθνικής Επετείου ο Κώστας και ο Σταύρος έστειλαν με τον δικό τους τρόπο το μήνυμα προς την δημοτική αρχή τόσο ως πολίτες όσο και ως άμισθοι εκλεγμένοι του τοπικού συμβουλίου Κομοτηνής: τοποθέτησαν την Ελληνική Σημαία στον (σκουριασμένο) ιστό!

Χρόνια Πολλά!

Αρθρογράφος