…..Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε…

14 Οκτωβρίου 202107:10

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την πρώτη φορά που επισκέφθηκα τον χώρο του 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής ήταν εν έτει 2019 με αφορμή μια συνάντηση με τον τότε Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ σε μέρα βροχερή με ντεκόρ τους κουβάδες σε κάποια σημεία του κτιρίου που λειτουργούσαν ως αποταμιευτήρες νερού απο τις διαρροές υδάτων στην οροφή.. Να επισημάνουμε ότι στον χώρο του 1ου ΕΠΑΛ συστεγάζονται το Εσπερινό ΕΠΑΛ Κομοτηνή και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ.

Όπως τότε διαπιστώσαμε, ιδιαίτερο ήταν το πρόβλημα στο χώρο των εργαστηρίων αφού η διεξαγωγή μαθημάτων καθίστατο δυσχερής και ο πολύτιμος εξοπλισμός καταστρεφόταν.Οι εργασίες ανακατασκευής και μόνωσης κρίθηκαν απολύτως αναγκαίες , ήδη από την εποχή που ο Γιάννης Γκαράνης ήταν υπεύθυνος της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Κομοτηνής,

Επι Δημαρχίας, πλέον, Γιάννη Γκαράνη ξεκίνησαν οι εργασίες για την αποξήλωση της μόνωσης ώστε να γίνει επίστρωση με νέα υλικά και αναμενόταν η ολοκλήρωση του έργου λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2020-21..

Με έκπτωση 59,29% έναντι του αρχικού ποσού αναδείχθηκε ο προσωρινός ανάδοχος και αναλαμβάνει να κάνει εργασίες, όπως μόνωση του δώματος του 1ου ΕΠΑΛ, η οποία ήταν η πρώτη τεχνική παρέμβαση μετά από εικοσιπέντε (25) χρόνια!

Το πρόβλημα είχε εντοπισθει στο δώμα 4.000 τ.μ. με αποτέλεσμα να χρειάζεται επισκευές, , για αυτό και ο Δήμος Κομοτηνής προχώρησε σε έργο για τη συντήρησή του, με την αποξήλωση των παλαιών μονώσεων και στρώσεων ρύσεων.

Τελικώς, τον Δεκέμβριο του 2020 διαβάσαμε σε δελτίο τύπου ότι “στο 1ο ΕΠΑΛ αποξηλώθηκαν οι παλιές μονώσεις και έγινε μόνωση δώματος με χρήση πολυουρεθανικού επαλειφόμενου στεγανωτικού υλικού δύο συστατικών. Επίσης, έγινε τμηματική ανακαίνιση χρωματισμών εσωτερικά και εξωτερικά. “

Θα περίμενε κανείς ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα θα είχε αποκατασταθεί πλήρως η ομαλή λειτουργία του σχολεία και θα είχαν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εργασίες. Σίγουρα πάντως κανείς δεν πίστευε ότι θα φθάναμε στο σημείο, στις 11/10/2021, να έχουμε διακοπή των εργαστηριακών μαθημάτων λόγω εισροής υδάτων που μπορούσαν να προκαλέσουν και βραχυκύκλωμα στον ηλεκτροδοτούμενο εξοπλισμό των εκπαιδευομένων.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα , όμως, είναι η συνέχεια: επιχειρήθηκε μία αποσιώπηση του συμβάντος από τους υπευθύνους της δημοτικής αρχής, δεν ξέρουμε εάν , πότε και ποιός πραγματοποίησε αυτοψία στο σχολείο, εκτός της Σύμπραξης Προοπτικής δεν έχουμε ακόμη ανακοίνωση ή δελτίο τύπου από άλλες παρατάξεις και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης με καθυστέρηση ,μάλλον, θα ασχοληθούν με το θέμα.

Οι εξελίξεις αναμένονται ενδιαφέρουσες, καθώς η Δημοτική Αρχή οφείλει να ενημερώσει την κοινή γνώμη ενώ αναμένεται να τεθεί το ζήτημα σε προσεχές δημοτικό συμβούλιο.

Ο Γιάννης Γκαράνης πρέπει ν’αντιληφθεί ότι πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή πλεύσης , διαφορετικά η Δημαρχία του μάλλον θα βουλιάξει….

Στις 13/10/2021 είχαμε την ραδιοφωνική τοποθέτηση του Αντιδημάρχου κ. Δημ. Καρασταύρου στο Ράδιο Χρόνος

Επίσης, από την παράταξη του κ. Αντώνη Γραβάνη την ίδια ημέρα λάβαμε το ακόλουθο δελτίο τύπου

ΜΑΙΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ : Το περιστατικό στο 1ο ΕΠΑΛ αναδεικνύει την επιπολαιότητα της Δημοτικής Αρχής στο ζήτημα της σχολικής στέγης.

Με αφορμή την εισροή υδάτων στο 1ο ΕΠΑΛ από τη βροχόπτωση και την διακοπή μαθημάτων, ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Σύμπραξη Προοπτικής και μέλος της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Μάινας Κώστας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η ανέγερση νέων σχολικών μονάδων και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων έχει αποτελέσει για την παράταξη μας «Σύμπραξη Προοπτικής» μέγιστη προτεραιότητα δημοτικής πολιτικής. Ωστόσο παρά τις όποιες προσπάθειες και παρεμβάσεις μας, εξακολουθεί να υφίσταται μείζον πρόβλημα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Έλλειψη σχολικής στέγης, η παντελής απουσία προγραμματισμού για την ανέγερση νέων, κακώς συντηρημένα κτίρια και τραγικές συνθήκες λειτουργίας, συνθέτουν την  σημερινή σχολική πραγματικότητα του Δήμου Κομοτηνής.

Δυστυχώς η δημοτική αρχή του κ. Γκαράνη αποδεικνύεται συνεχώς κατώτερη των περιστάσεων και ανίκανη να διαχειριστεί για ακόμη μια χρονιά τα προβλήματα που η δική της απραξία δημιούργησε.

Επικοινώνησα με την διεύθυνση του 1ου ΕΠΑΛ, για να ενημερωθώ για τους λόγους που διεκόπησαν μαθήματα λόγω της βροχής, την ώρα που μετρούμε μόλις λίγους μήνες από την ολοκλήρωση, και παραλαβή, από την Δημοτική Αρχή, έργου για την μόνωση και την στεγανοποίηση της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας.

Οι πρώτες βροχοπτώσεις οδήγησαν στην διακοπή των μαθημάτων λόγω εισροής υδάτων με κίνδυνο και για τον εξοπλισμό του σχολείου, ενώ όλοι οι χώροι των εργαστηρίων παραμένουν κλειστοί.

Με το παράδειγμα του 1ου ΕΠΑΛ να αποδεικνύει ότι οι απαραίτητοι έλεγχοι δεν γίνονται ή δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής, καλούμε τον Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή, να προβούν άμεσα σε αυτούς, ώστε να προλάβουμε παρόμοια περιστατικά ενόψει του χειμώνα.

Μπορεί να επαναλαμβανόμαστε στο αίτημα προς την δημοτική αρχή σε ό,τι αφορά την ανάληψη των ευθυνών της απέναντι στους πολίτες σε μείζονα για την καθημερινότητά τους προβλήματα, δεν γίνεται όμως να πράξουμε διαφορετικά και να μείνουμε αμέτοχοι, στην επανάληψη των ίδιων προβλημάτων που εμφανίζονται, δεν επιλύονται και αντιμετωπίζονται, αν αντιμετωπιστούν, με λύσεις επιπόλαιες και παροδικές.»

Αρθρογράφος