Οι 25 τομείς οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας

31 Μαΐου 202120:50

Επικυρώθηκε σήμερα (Δευτέρα 31 Μαΐου) από τους κ.κ. Δένδια και Τσαβούσογλου το ευρύ φάσμα οικονομικών σχέσεων που συμφωνήθηκε στη συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στην Καβάλα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, και του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εγκρίθηκε ένας κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας, τον οποίον είχαν επεξεργαστεί ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ.

Ο κατάλογός περιλαμβάνει συνολικά 25 θέματα (15 που είχε προτείνει η ελληνική πλευρά, 8 που είχε προτείνει η τουρκική, η αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών πιστοποιητικών κατά του COVID-19, καθώς και θέματα που άπτονται περιβαλλοντικής συνεργασίας, τα οποία τέθηκαν για πρώτη φορά προς συζήτηση κατά την συνάντηση των αρμοδίων Υφυπουργών στην Καβάλα).

Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι οι εξής: Οικονομική – επιχειρηματική συνεργασία (7 θεματικές), Μεταφορές – τηλεπικοινωνίες (7 θεματικές), Τεχνολογία (2 θεματικές), Ενέργεια (1 θεματική), Τουρισμός (1 θεματική), Ναυτιλία (3 θεματική), Εκπαίδευση (1 θεματική), Κοινωνική Ασφάλιση (1 θεματική), Υγεία (1 θεματική) και Περιβάλλον (1 θεματική).

Οι θεματικές ενότητες προτεραιοποιήθηκαν βάσει δυνητικού χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.

Συμφωνήθηκε όπως υπάρξει νεότερη συνάντηση των δυο Υφυπουργών προκειμένου να συζητηθεί εις βάθος οδικός χάρτης της κάθε θεματικής.

Αρθρογράφος