Γιάννης Γκαράνης:Για την περίοδο 2015-2020 ο Δήμος Κομοτηνής διέθεσε από δικούς του πόρους 1.255.000ευρώ!

25 Δεκεμβρίου 202010:02

            Κατά τη συνεδρίαση του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου η Δημοτική σύμβουλος της Παράταξης «Σύμπραξη Προοπτικής», Δήμητρα Τσιμπιρίδου, έθεσε ως θέμα συζήτησης «τη μη σύννομη διαχείριση των χρημάτων των σχολικών μονάδων από τον Δήμο Κομοτηνής.». Στη συζήτηση που επακολούθησε δόθηκαν από τον Δήμαρχο Κομοτηνής, Ιωάννη Γκαράνη, όλες οι απαραίτητες εκείνες διευκρινήσεις που θεωρήθηκαν από τη Δημοτική αρχή ότι απαντούν στην ουσία του ζητήματος με απόλυτα επαρκή τρόπο. Όμως ο επικεφαλής της Παράταξης «Σύμπραξη Προοπτικής», Αντώνης Γραβάνης, θεώρησε αναγκαίο να αγνοήσει τις απαντήσεις αυτές και να επανέλθει στο θέμα δημόσια με δελτίο τύπου.

            Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, ως Δημοτική αρχή τις διευκρινήσεις και τις απαντήσεις που του δόθηκαν κατά τη διάρκεια τηςσυνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου:

            Πράγματι, όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, ο Χρήστος  Νάκος, στο με ημερομηνία 30-9-2020 έγγραφό του προς τους Διευθυντές των σχολικών μας μονάδων από το 2018 έχει αλλάξει το νομικό πλαίσιο και οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να αναθέτουν στους Διευθυντές τη διαχείριση των σχολικών πιστώσεων, που δίνονται από το κράτος.

Να σημειωθεί δε, ότι ο κ. Νάκος διερεύνησε το θέμα με την ιδιότητά του ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος και ως μέλος της παράταξής μας. Κάτι που το αγνοεί επιδεικτικά ο κ. Γραβάνης στην ασκηθείσα με δημόσιο τρόπο κριτική του. Και επιπλέον, ο κ. Γραβάνης επιλέγει να σταματήσει αποσπασματικά στο σημείο αυτό τη νομική διερεύνηση του όλου θέματος!

            Πράγματι, ο Δήμος Κομοτηνής δεν ήταν ενήμερος για τη νομοθετική αυτή αλλαγή! Μόλις περιήλθε εις γνώση του το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ξεκίνησε άμεσα τις διαδικασίες, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί με το άνοιγμα λογαριασμών καταθέσεων με διαχειριστές τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, όπου θα μπαίνουν τα χρήματα που προορίζονται από το κράτος για τα σχολεία μας. Μόνο που οι λογαριασμοίαυτοί- όπως εξήγησε αναλυτικά ο Δήμαρχος στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου και ο κ. Γραβάνης επιμένει να μη θέλει να αντιληφθεί- θα παραμείνουν άδειοι, γιατί τα κρατικά κονδύλια δεν επαρκούν! Κι αυτό για τους εξής λόγους:

             Α) Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 240/12-12-2012) η προμήθεια τροφίμων, ειδών παντοπωλείου, πετρελαιοειδών και φαρμάκων ανατίθεται στους οικείους Δήμους για όλα τα νομικά τους πρόσωπα, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο Ενιαίος Κανονισμός προμηθειών των ΟΤΑ, δηλαδή, με πραγματοποίηση από τον Δήμο δημοπρασιών. Άμεσο επακόλουθο αυτής της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ήταν η ψήφιση νόμου (4281/2014), που επιβάλλει να υπογράφονται συμβάσεις με έναν προμηθευτή ανά είδος, ο οποίος προκύπτει υποχρεωτικά από τη διαγωνιστική διαδικασία της δημοπρασίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Διευθυντές δεν έχουν το νομικό δικαίωμα να επιλέγουν αυτόβουλα τους προμηθευτές.

Άρα, στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων απομένουν προς διάθεση τα χρήματα που περισσεύουν, αφού αφαιρεθούν τα ποσά των δημοπρασιών. Ποια είναι, όμως, αυτά τα χρήματα;  Όλοι γνωρίζουμε ότι τα κονδύλια που το κράτος δίνει μέσω του Δήμου Κομοτηνής για τα σχολεία δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολικών μας μονάδων!

Αξίζει να αναφερθεί ενδεικτικά ότι το χρονικό διάστημα 2015-2020 ο Δήμος Κομοτηνής έβαλε επιπλέον χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών από δικούς του πόρους 1.255.000ευρώ!

Αυτά τα επιπλέον χρήματα από ίδιους πόρους των Δήμων δεν κατατίθενται στους λογαριασμούς των σχολείων, αλλά η διαχείρισή τους γίνεται υποχρεωτικά από τις σχολικές επιτροπές!

Όπως, επίσης, αξίζει ενδεικτικά να μνημονευτούν τα ποσά του απολογιστικού πίνακα της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής για το έτος 2019:

 Τα έξοδά της ανέρχονται στο ποσόν των 733.829,49 ευρώ. Η κρατική επιχορήγηση είναι της τάξης των  335.587,25 ευρώ. Το ποσό που υπολείπεται,προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά το βάζει ο Δήμος Κομοτηνής και η διαχείρισή του γίνεται αποκλειστικά από τις σχολικές επιτροπές.

Αξίζει τέλος, να αναφερθεί ενδεικτικά για το έτος 2020 ότι το κράτος δίνει για τις συντηρήσεις σχολικών κτιρίων το ποσό των 231.000ευρώ. Ο Δήμος Κομοτηνής συμπληρώνει από δικούς του πόρους χρήματα και δημοπράτησε έργο αρχικού προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ!

 

Αρθρογράφος