Εργοθεραπευτής του «Παίδων» καταδικάστηκε για αποπλάνηση 12χρονου

24 Φεβρουαρίου 202119:58

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την έντονη ανησυχία χιλιάδων γονέων παιδιών με αναπηρία και αναπτυξιακές διαταραχές έχει προκαλέσει η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου από εργοθεραπευτή, που έλαβε χώρα το διάστημα 2013-14. Οι γονείς του θύματος κατήγγειλαν το γεγονός και κινήθηκαν νομικά εναντίον του ειδικού επιστήμονα, που θεωρείται διακεκριμένος στον χώρο του, διατηρεί ιδιωτικά θεραπευτήρια και είναι επιστημονικός συνεργάτης της Παιδιατρικής Κλινικής Κρατικού Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Ο εργοθεραπευτής καταδικάστηκε μεν σε κάθειρξη επτά ετών για αποπλάνηση και ασέλγεια εις βάρος 12χρονου αγοριού με αναπτυξιακές διαταραχές, αλλά ο Αρειος Πάγος, εφαρμόζοντας τον νέο Ποινικό Κώδικα, αποφάνθηκε ότι πρέπει να μειωθεί η ποινή του σε δεκαοχτώ μήνες.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Γνωστός παιδοεργοθεραπευτής, επιστημονικός συνεργάτης παιδιατρικής κλινικής κρατικού νοσοκομείου Παίδων της Αθήνας, οποίος έχει παράλληλα και 3 παιδιατρικά κέντρα εργοθεραπείας στην Αττική, καταδικάστηκε μεν σε κάθειρξη 7 ετών για αποπλάνηση και ασέλγεια σε βάρος 12χρόνου αγοριού που αντιμετώπιζε αναπτυξιακές διαταραχές, αλλά ο Άρειος Πάγος, εφαρμόζοντας το νέο Ποινικό Κώδικα, αποφάνθηκε ότι πρέπει να μειωθεί η ποινή του.

Ο 12χρόνος, ο οποίος είχε ένα μικρότερο αδελφό, αλλά και τρεις μεγαλύτερους ετεροθαλείς αδελφούς από τον πρώτο γάμο της μητέρας του, από την παιδική του ηλικία αντιμετώπιζε προβλήματα διάσπαση της προσοχής στον ύπνο, απαισιόδοξες σκέψεις, χαμηλή αυτοεκτίμηση, που τον οδήγησαν σε πτώση των μαθητικών του επιδόσεων, ενώ το νοητικό του επίπεδο ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα. Είχε εξετασθεί από παιδοφυχίατρο και ψυχολόγο οι οποίοι διέγνωσαν δυσκολίες στη βαθιά δομή του λόγου και μικρή ψυχοσυναισθηματική ανωριμότητα.

Όταν συμπλήρωσε το 12° έτος και μπήκε στην εφηβεία τα προβλήματα επιτάθηκαν. Άρχισε να εκδηλώνει έντονο θυμό, νευρικότητα, αμφισβήτηση, επιθετικότητα, ανυπακοή και να συγκρούεται με τους γονείς του, ιδίως με τον πατέρα του, ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε μεγάλη πτώση στις σχολικές του επιδόσεις.

Ο ανήλικος μέσω Skype αποκάλυψε στον μεγαλύτερο ετεροθαλή αδελφό του όσα συνέβαιναν στο κέντρο εργοθεραπείας επί δέκα συνεχείς μήνες και του ζήτησε να μην τα πει στους γονείς τους. Όμως, η παράκληση της σιωπής δεν τηρήθηκε και ενημερώθηκε ο πατέρας του 12χρόνου.

Έτσι, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2013 και ενώ ήταν στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου, η μητέρα του απευθύνθηκε σε «αναπτυξιακό εργοθεραπευτή», επιστημονική συνεργάτη παιδιατρικής κλινικής κρατικού νοσοκομείου παίδων της Αθήνας, ο οποίος παρείχε υπηρεσίες διάγνωσης παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές και έκανε προγράμματα αποκατάστασης. Πράγματι, έγινε η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο του και καθορίστηκαν εβδομαδιαίες συνεδρίες και η πρώτη έγινε 24-9-2013.

Ο εργοθεραπευτής είχε αναφέρει στην μητέρα του 12χρονου, ότι «η θεραπεία θα περιλάμβανε και ασκήσεις χαλάρωσης στους καρπούς του ανήλικου, για τις οποίες ζήτησε και έλαβε τη συναίνεσή της», όπως αναφέρει η αρεοπαγιτική απόφαση.
Τον ανήλικο συνόδευε ο πατέρας του, ο οποίος τον ανέμενε είτε στον χώρο αναμονής που υπήρχε στο κέντρο εργοθεραπείας, είτε πήγαινε σε κοντινή καφετέρια, ενώ μέσα στο ιατρείο ήταν πάντα μόνος του ο ανήλικος με τον εργοθεραπευτή, με κλειστή την πόρτα, όχι όμως κλειδωμένη.

 

Αρχικά, ο 12χρόνος στα ραντεβού πήγαινε απρόθυμα, καθώς στην πρώτη συνεδρία τον ρώτησε «αν “παίζει” το γεννητικό του όργανο και αν βλέπει τσόντες και εκείνος του απάντησε θετικά». Παρ΄ όλα αυτά συνέχισε να πηγαίνει για το χατίρι της μητέρας του.

Τα τελευταία 15 λεπτά των συνεδριάσεων γινόντουσαν ασκήσεις χαλάρωσης και ηρεμίας με αγγίγματα και μαλάξεις στα χέρια, στο στήθος, στον ώμο, στην κοιλιά και στα πόδια, με αποτέλεσμα ο ανήλικος να πηγαίνει με μεγαλύτερη προθυμία.
Κατά τη διάρκεια της 5ης ή 6ης συνεδρίας ο εργοθεραπευτής, αφού είχε αποκτήσει πλέον την εμπιστοσύνη του ανήλικου, του ζήτησε να ξαπλώσει στο πάτωμα. Του έβαλε ένα μαξιλάρι να ακουμπήσει το κεφάλι του και του έκανε μασάζ στο σώμα και στα πόδια.

Στις επόμενες συνεδρίες «τον έτριβε χαλαρωτικά ψηλά στα πόδια και τον άγγιζε στην περιοχή των γεννητικών οργάνων». Στα επόμενα ραντεβού, ο εργοθεραπευτής με τις άκρες των δακτύλων του χεριού ψηλάφιζε τα γεννητικά όργανα του 12χρόνου αρχικά έξω από το παντελόνι και στην συνέχεια μέσα από αυτό, κάτι που συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα στις επόμενες συνεδρίες.

Έτσι, κοντά στις εορτές του Πάσχα του 2014, όταν ο ανήλικος είπε στον εργοθεραπευτή ότι ο πατέρας του πρότεινε να τον συνοδεύσει σε οίκο ανοχής, εκείνος προχώρησε ακόμη ένα βήμα, με την πρόφαση ότι «θα τον προετοιμάσει για αυτή την εμπειρία».

Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε μερικά την καταδικαστική απόφαση, μετά την ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα, ανέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο, προκειμένου να μειωθεί η ποινή του.

Την στιγμή που ήταν ξαπλωμένος «του κατέβασε το παντελόνι και το εσώρουχο μέχρι τα γόνατα και άρχισε να χαϊδεύει τα γεννητικά του όργανα», λέγοντας του ότι “θα σου κάνω κάποιες ασκήσεις, που αφορούν τα γεννητικά όργανα για να αναπτυχθείς εύκολα και να έχεις επαφή με γυναίκα”. Μετά από αυτό, σε όλες τις επόμενες συνεδρίες ο εργοθεραπευτής κατέβαζε το εσώρουχο του ανήλικου και έκανε μαλάξεις στα γεννητικά του όργανα κατ΄ “επαγγελματικό” τρόπο όπως κατέθεσε ο 12χρόνος.

Ο ανήλικος, όπως αναφέρουν οι αρεοπαγίτες, ένιωθε μπερδεμένος με αυτό που συνέβαινε, άλλοτε άβολα και προβληματισμένος και άλλοτε ευχαριστημένος από τα ερεθίσματα των γεννητικών του οργάνων που δεχόταν. Προ αυτού του αδιεξόδου, αναζήτησε λύση στον μεγαλύτερο ετεροθαλή αδελφό του που διέμενε στο εξωτερικό. Μέσω Skype του αποκάλυψε αυτά που συνέβαιναν στο κέντρο εργοθεραπείας επί δέκα συνεχείς μήνες (Σεπτέμβριος 2013 έως Ιούλιο 2014) και του ζήτησε να μην τα πει στους γονείς τους. Όμως, η παράκληση της σιωπής δεν τηρήθηκε και ενημερώθηκε ο πατέρας του 12χρόνου. Από τη στιγμή αυτή και μετά άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι.

Από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών ο εργοθεραπευτής καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών για αποπλάνηση 12χρόνου ανήλικου κατ’ εξακολούθηση και για κατάχρηση σε ασέλγεια.

Τελικά, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε μερικά την καταδικαστική απόφαση, μετά την ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα, ανέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο, προκειμένου να μειωθεί η ποινή του.

 

 

 

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν και απευθύνουν σε ανοικτή επιστολή τους προς το υπουργείο Υγείας 48 φορείς και συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα είναι πολλά και κρίσιμα. 

 

Ενστάσεις για τη διαχείριση της υπόθεσης εκφράζει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών, ο οποίος καταδικάζει το αποτρόπαιο γεγονός.

Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρεται σχετικά

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών-ΝΠΔΔ πληροφορήθηκε από πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου, την ποινική καταδίκη εργοθεραπευτή ένεκα αποπλάνησης ανηλίκου και κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια που τελέσθηκε από ειδικό επιστήμονα που παρέχει τις υπηρεσίες του σε ανήλικο.

Ο ΠΣΕ-ΝΠΔΔ:

 • δηλώνει την απερίφραστη καταδίκη του αποτρόπαιου αυτού γεγονότος και της συμπεριφοράς του εμπλεκόμενου εργοθεραπευτή, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε, όπως προκύπτει από την δικαστική απόφαση, την επαγγελματική του ιδιότητα προκειμένου να ικανοποιήσει τις αρρωστημένες ορέξεις του.
 • δηλώνει με πλήρη αντίληψη της ευθύνης του ως κλαδικό όργανο του επαγγέλματος των εργοθεραπευτών για όλη την επικράτεια, πως το συμβάν αυτό αντιβαίνει κατάφορα στα επιστημονικά δεδομένα, την ελληνική και διεθνή δεοντολογία, και αποτελεί απεχθές δείγμα κατάχρησης εξουσίας και εμπιστοσύνης του θεραπευτή επί ευάλωτου θεραπευόμενου με τον πλέον ανήθικο και προσβλητικό τρόπο προς τα χρηστά ήθη της κοινωνίας μας.
 • παρακολουθεί στενά, με έντονο ενδιαφέρον, ανησυχία και αισθήματα αποτροπιασμού το ζήτημα, και από την πρώτη στιγμή που η πληροφορία περιήλθε στην αντίληψη του Διοικητικού Συμβουλίου, χωρίς χρονοτριβή, έχει απευθύνει αίτημα προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και τον Άρειο Πάγο για την κοινοποίηση της δικαστικής απόφασης, ώστε να πληροφορηθεί υπεύθυνα τα γεγονότα και τις διαστάσεις τους, όπως και την ταυτότητα του καταδικασθέντος, ώστε να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες πειθαρχικές επιτροπές.
 • αναμένει τα στοιχεία της δικαστικής απόφασης, ώστε να διαπιστώσει κατά πόσο ο συγκεκριμένος εργοθεραπευτής είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα μελών του συλλόγου, (όπως οφείλει κάθε επαγγελματίας εργοθεραπευτής που εξασκεί νόμιμα το επάγγελμα στην χώρα), ή παρανόμως εξασκούσε το επάγγελμα του εργοθεραπευτή.
 • πέραν των όποιων νομικών ενεργειών πρόκειται να κινήσει για την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών στον ποινικώς καταδικασθέντα, ο ΠΣΕ-ΝΠΔΔ θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στη θωράκιση του εργοθεραπευτικού επαγγέλματος, χωρίς να επιτρέψει σε μεμονωμένα περιστατικά να αμαυρώνουν την επαγγελματική φήμη του κλάδου.

Επισημαίνεται, πως η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου των εργοθεραπευτών σέβεται και εφαρμόζει πιστά και δεοντολογικά την επιστήμη της εργοθεραπείας, ταγμένη στην υπηρεσία του πολίτη και των ασθενών, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, και αποτελώντας βασικό πυλώνα της ειδικής αγωγής. Διαβεβαιώνουμε άπαντες πως ο ΠΣΕ επιδιώκει υπεύθυνα και άοκνα την επιτήρηση της δεοντολογικής εφαρμογής του επαγγέλματος, και καλεί το κοινωνικό σύνολο να συνεχίσει να επιδεικνύει εμπιστοσύνη στο εργοθεραπευτικό επάγγελμα και τους λειτουργούς του, αναγνωρίζοντας τη χρησιμότητα και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και της υπόστασης των εργοθεραπευτών.

Επίσης 48 Φορείς και Συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα, ζητούν από το Υπουργείο Υγείας να διερευνήσει την υπόθεση Σεξουαλικής Κακοποίησης του 12χρονου αγοριού από τον Εργοθεραπευτή, επιστημονικός συνεργάτης της Παιδιατρικής Κλινικής Κρατικού Νοσοκομείου Παίδων της Αθήνας και ιδιοκτήτης 3 Κέντρων Εργοθεραπείας στην Αττική, επί 10 μήνες στο χώρο που πραγματοποιούνταν οι “θεραπευτικές συνεδρίες”.

15/2/2021

Προς
Υπουργό Υγείας κο Βασίλη Κικίλια
Κοιν: Διοικητή Νοσοκομείου Παίδων Π&Α Κυριακού, κο Εμ. Παπασάββα

ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ Π&Α ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Αξιότιμε κ.Υπουργέ,

Αφορμή για την επικοινωνία μας αυτή και το αίτημα διερεύνησης που σας καταθέτουμε, αποτέλεσε η γνωστοποίηση μίας δικαστικής υπόθεσης που αφορά σε ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα για το σύνολο των ΑμεΑ και των οικογενειών τους.

Πρόκειται για περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης σε ανήλικο, όπου ένας θεραπευτής, ένας γνωστός και καταξιωμένος θεραπευτής, που είναι μάλιστα και επιστημονικός συνεργάτης στη Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής στο Παίδων «Π&Α Κυριακού», διαπράττει και καταδικάζεται για ασελγείς πράξεις κατ΄ εξακολούθηση σύμφωνα με τις αποφάσεις με αριθμό 383/2019 Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών και αριθμό 474/2020 ΣΤ’ ποινικού τμήματος Άρειου Πάγου.

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν άμεσα από την υπόθεση αυτή είναι:

Από το 2014 που έγινε η καταγγελία από τους γονείς (οι πράξεις τελούνταν από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2014) γιατί επιτρεπόταν στον εν λόγω εργοθεραπευτή,

 • να εξασκεί το επάγγελμά του ως θεραπευτής,
 • να λειτουργεί ως ιδιώτης θεραπευτικά κέντρα,
 • να προωθεί βιβλία και μεθόδους θεραπείας και το κυριότερο,
 • να συνεχίζει να έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά, πολλά από τα οποία δεν έχουν ούτε την δυνατότητα της ομιλίας και της επικοινωνίας άρα δεν μπορούν να εκφράσουν τι τους συμβαίνει.

 

Τα τελευταία χρόνια ο εργοθεραπευτής αυτός, φέρεται να είναι σταθερός επιστημονικός συνεργάτης σε ένα από τα σημαντικότερα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας και μάλιστα σε ένα τμήμα που ασχολείται με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, σε παιδιά και εφήβους. Και εύλογα διερωτάται κάποιος,

 • αν για την ένταξη κάποιου επιστημονικού συνεργάτη γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι όχι μόνο επαγγελματικών προσόντων, αλλά και ποινικού μητρώου,
 • πως είναι δυνατόν θεραπευτής που βαρύνεται με την κατηγορία, έστω, της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου, να δουλεύει μαζί με παιδιά και να αμείβεται μάλιστα από κρατικό φορέα!

Είναι προφανές ότι η υπόθεση αυτή έχει βγάλει στην επιφάνεια όλους τους μεγάλους φόβους των γονέων με παιδιά ΑμεΑ που έχουν περιορισμένες δυνατότητες να αντιδράσουν και να αποκαλύψουν οποιαδήποτε κακοποίηση υποστούν.

Έχει όμως ανοίξει και ο ασκός του Αιόλου σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα που πολλές φορές χτίζουν τείχη προστασίας μόνο για τους θύτες και όχι για τα θύματα, γνωστά αλλά και άγνωστα. Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα επίσημα το όνομα του θεραπευτή παρά το ότι ο σύλλογος των εργοθεραπευτών το έχει ζητήσει επίσημα από την εισαγγελία. Η Ελλάδα όμως είναι μια μικρή χώρα, ο χώρος των θεραπευτικών κέντρων μικρότερος και οι προσπάθειες συγκάλυψης, αλλαγών συνεργατών και βιογραφικών συγκεκριμένων κέντρων, ενισχύει τις υποψίες για το όνομα που κυκλοφορεί.

Άλλο όμως οι διαδόσεις και άλλο η διερεύνηση και η άμεση απομάκρυνση του ατόμου αυτού από τα παιδιά μας. Αρκετά χρόνια τώρα εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη των γονέων που χωρίς να γνωρίζουν πλήρωναν αδρά για τις υπηρεσίες του.

Πρέπει σίγουρα να αλλάξουν πολλά που θα απαντούν στα ερωτήματα που τέθηκαν στην αρχή. Είναι όμως, άμεσο, ζήτημα ηθικής, πάνω από όλα, τάξης η παραδειγματική παύση ενός ατόμου που έχει καταδικαστεί για ένα τόσο αποτρόπαιο έγκλημα και το μόνο που κάνει τόσα χρόνια είναι να εκμεταλλεύεται το δικονομικό μας σύστημα για να μειώσει την ποινή του.

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Γνωρίζουμε ότι οι συνθήκες αυτόν τον καιρό για την χώρα μας είναι πολύ δύσκολες και κατανοούμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Υπουργείου Υγείας, αλλά και τον φόρτο εργασίας σας. Σας ζητούμε όμως να επιληφθείτε ο ίδιος αυτής της υπόθεσης και να διερευνήσετε όχι μόνο την ταυτότητα του ατόμου αυτού, αλλά πως μπορεί για τόσα χρόνια να κατέχει αυτές τις θέσεις.

Και όταν περάσει αυτή η μεγάλη μπόρα, ελπίζουμε σύντομα, θα θέλαμε να σας επισκεφτούμε και να δημιουργήσουμε μαζί, νέες βάσεις και πρωτόκολλα προστασίας των παιδιών και των οικογενειών μας, που ζουν σε ιδιότυπες συνθήκες και τέτοια γεγονότα μπορούν να τις διαλύσουν κυριολεκτικά.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση και πληροφορία.

 

Οι φορείς που στηρίζουν το αίτημα:

 • “Μοιάζω”, Φορέας γονέων για την υποστηριζόμενη διαβίωση ατόμων με αναπτυξιακές διαταραχές
 • “Αβάλη”, Μη κερδοσκοπικός φορέας για τον αυτισμό.
 • “ΔΑΔΑΑ”, σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων, Παιδιών και Ενηλίκων με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό και Asperger Ν. Ροδόπης
 • “Ομάδα για τον Αυτισμό” Διαδικτυακή ομάδα
 • “Η ζωή μου με το Γιάννη” Διαδικτυακή σελίδα
 • “Μπαμπάδες στη Ροδόπη”, Διαδικτυακή Ομάδα
 • “Θάρρος και Ζωή”, Σωματείο γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό-νοητική στέρηση
 • “Ελλάδα προβλήματα στην ειδική αγωγή”, Διαδικτυακή ομάδα
 • “Νομική κίνηση γονέων με παιδιά στην ειδική αγωγή”, Διαδικτυακή ομάδα
 • “Συνήγορος των ΑμεΑ”, Διαδικτυακή ομάδα
 • Σύλλογος προστασίας ατόμων με αυτισμό, Ν. Πιερίας
 • “Ηλιαχτίδα”, Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ΑμεΑ & αναπήρων Ικαρίας (προσωρινή διοίκηση)
 • “Μαριλένα, ένας άγγελος στη γη”, “Marilena,an angel on earth/Okamoto syndrome” Διαδικτυακή ομάδα
 • Αρωγοί του Ιδρύματος Άγιος Δημήτριος”, Σωματείο Γονέων και Κηδεμόνων “
 • Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών με Σύνδρομο Prader Willi
 • ” ΗΛΙΣ “, Σύλλογος ΑμεΑ Ν. Ηλείας
 • “Γη Θεραπαινίς” Σωματείο μη Κερδοσκοπικό για άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές.
 • “ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ” Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία, Γονέων & Κηδεμόνων Αυτών
 • “Για τα παιδιά μας”, Σωματείο
 • “Θέλουμε γιατρούς για τα παιδιά μας!”, Διαδικτυακή σελίδα
 • “Φίλοι ατόμων με σύνδρομο Down”, Διαδικτυακή ομάδα
 • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Εεεεκ Αγίου Δημητρίου
 • Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Π.Ε Καβάλας
 • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Εεεεκ Καλλιθέας
 • “Το Ουράνιο Τόξο”, Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ
 • “Ελ.σ.σ.Α”, Ελληνικός σύλλογος για το σύνδρομο Αsperger
 • “Συνεξέλιξη”, Σύλλογος γονέων και φίλων ανθρώπων με αυτισμό – Λέσβος
 • “Το μέλλον”, Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων
 • “Η Μάθηση αλλιώς!”, Διαδικτυακή ομάδα
 • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Ειδικού Δημοτικού & Νηπιαγωγείου Καλλιθέας
 • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Εεεεκ Κορδελιού
 • “ΔΥΝΑΜΗ”, Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος Ν. Πρέβεζας
 • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, Εεεεκ Παύλου Μελά
 • “Aγάπη” Σύλλογος Γονέων παιδιών με αυτισμό Χαλκίδας
 • “Είμαι Αυτιστικός”, Διαδικτυακή ομάδα
 • “Cri du chat Greece”, Διαδικτυακή ομάδα
 • “Απόστολος Λουκάς», Σωματείο ΑμεΑ
 • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Εεεεκ Πύργου
 • “Ο Αυγερινός”, Χώρος συζήτησης για τη διαφορετικότητα και τον αυτισμό.
 • “H Αγία Σκέπη “, Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων & φίλων ατόμων με αυτισμό
 • “Το ειδικό νηπιαγωγείο του αύριο στον Ωρωπό”, διαδικτυακή ομάδα
 • “ΜΑΝΑ” Κοιν Σεπ-Συλλογος ΑΜΕΑ
 • “Δημιουργώ και Προσφέρω”, Σωματείο ΑμεΑ Δράμας
 • Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, Εεεεκ Ξάνθης
 • Σωματείο ΑμεΑ Π.Ε Ξάνθης
 • Σύλλογος ΑμεΑ παραρτήματος Ξάνθης
 • Σωματειο ΑμεΑ ΠΕ Ροδόπης
 • Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καλλιθέας

Αρθρογράφος