Εργαζόμενοι και πολιτική ηγεσία αναγνώρισαν τη συμβολή του Ευριπίδη Στυλιανίδη στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”

17 Δεκεμβρίου 201414:22

: Στο πλαίσιο των εργασιών του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Συλλόγων και Εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» μίλησε ο βουλευτής Ροδόπης και πρώην Υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Στο συνέδριο συμμετείχαν εξειδικευμένοι καθηγητές Πανεπιστημίου και ΑΤΕΙ, ο αρμόδιος Υπουργός, Βασίλης Κεγκέρογλου, εκπρόσωποι των κομμάτων καθώς και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ακούγοντας τα θετικά σχόλια των εργαζομένων για την εποικοδομητική συνεργασία που είχαν στο παρελθόν, τόνισε:
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ηθική δικαίωση για έναν πολιτικό, από το να αναγνωρίζεται το έργο του και μάλιστα από τους εργαζόμενους, μετά την αποχώρησή του από μια θέση ευθύνης.

Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους του «Βοήθεια στο Σπίτι» για την εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε και να τους συγχαρώ για τη μαχητικότητά τους που κράτησε όρθιο το πρόγραμμα.»
Εγκωμιαστικά σχόλια, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του Ευριπίδη Στυλιανίδη στη διατήρηση του προγράμματος σε μια δύσκολη συγκυρία διατύπωσε και ο σημερινός Υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου

H ομιλία του Ευριπίδη Στυλιανίδη στο συνέδριο του ΒΣΣ

Δώσαμε από κοινού με τους αιρετούς και τους εργαζομένους μια εξαιρετικά δύσκολη μάχη. Συνεργαστήκαμε συστηματικά με την ΚΕΔΕ. Δράσαμε όλοι μαζί, συντονισμένα, πολιτεία και αυτοδιοίκηση. Ξεπεράσαμε δυσκολίες που φαίνονταν ανυπέρβλητες. Εφαρμόζοντας επώδυνες πολιτικές εξορθολογισμού των δαπανών, καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια τα κοινωνικά δίκτυα των Δήμων και μέσω αυτών, να στηρίξουμε τις κοινωνικές εκείνες ομάδες που επλήγησαν βάναυσα από την κρίση.

Προνοιακές πολιτικές, κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια αστέγων, κράτησαν όρθιες τις τοπικές κοινωνίες που δοκιμάζονταν.

 Αποπληρώθηκαν τα χρέη στους μεταφορείς των μαθητών και διασφαλίστηκαν οι θεσμικές προϋποθέσεις για να μην υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον.
 Καταβλήθηκαν τα απαιτούμενα κονδύλια για τη θέρμανση των σχολείων και για τις λειτουργικές τους ανάγκες.
 Βελτιώσαμε κατά 3 μήνες τους χρόνους πληρωμής των προνοιακών επιδομάτων σε 180.000 δικαιούχους καταβάλλοντας πάνω από 1 δις Ευρώ σε 1 χρόνο
 Παρατείναμε τα προγράμματα των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και των ΚΔΑΠ εξασφαλίζοντας 20 εκ. επιπλέον από το ΕΣΠΑ.
 Επιτύχαμε την αύξηση της απορροφητικότητας στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση» για τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς από 50% σε 75%, απορροφώντας περίπου 58.000 παιδιά και διασφαλίσαμε σε συνεργασία με το υπ. Εργασίας τα κονδύλια για το 2013-2014.
Η στήριξη και η συνέχιση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτέλεσε βασική μας προτεραιότητα.
Ο λόγος ήταν η πολύ μεγάλη απήχηση που είχε το πρόγραμμα στην κοινωνία, η εμπειρία και ο ζήλος του προσωπικού αλλά και το ενδιαφέρον της ΚΕΔΕ για τη συνέχιση του Προγράμματος.
Εκτός αυτού, η συνέχιση του Προγράμματος προκαλεί τεράστια εξοικονόμηση στις δαπάνες της πολιτείας για την υγεία καθώς αν το πρόγραμμα σταματήσει μεγάλος αριθμός από τους ωφελούμενους (ηλικιωμένους, ΑμΕΑ κλπ) θα επιβάρυνε τις δομές υγείας αυξάνοντας τη δάπάνη των ασφαλιστικών τους ταμείων.
Επιπλέον, όλα αυτά τα χρόνια είχαν δαπανηθεί χιλιάδες ευρώ σε υλικοτεχνική υποδομή, το υπάρχον προσωπικό απέκτησε ανεκτίμητη εμπειρία και το πρόγραμμα είχε εξελιχθεί σε σημαντικό στήριγμα για μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας που το έχει ανάγκη.

Όταν παρέλαβα το Υπουργείο Εσωτερικών τον Ιούνιο του 2012 η κατάσταση που βρήκα ήταν η εξής:

 70.000 ωφελούμενοι ηλικιωμένοι και ΑμΕΑ που εξυπηρετούνταν από 3.500 χιλιάδες εργαζόμενους.
 Μέχρι τις 31/12/2011 το ΒΣΣ χρηματοδοτούνταν από το ΕΣΠΑ και από 1/1/2012 από εθνικούς πόρους. Για το πρώτο εξάμηνο του 2012 την υλοποίηση του προγράμματος είχε αναλάβει το ΥΠΕΣ μέσω προγραμματικής σύμβασης που θα υπέγραφε με την ΚΕΔΕ και την ΕΕΤΑΑ. Παρά το γεγονός ότι το πρώτο 6μηνο είχε παρέλθει δεν είχε υπογραφεί καν η προγραμματική σύμβαση από το ΥΠΕΣ με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι για περισσότερους από 6 μήνες.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο ΥΠΕΣ:

 Ξεκινήσαμε στενή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς δηλαδή την ΚΕΔΕ, τους εργαζόμενους και το συναρμόδιο Υπουργείο Εργασίας.

 Προχωρήσαμε άμεσα στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και στην έκδοση εγκυκλίου με την οποία ζητούσαμε από τις δομές να μας στείλουν στοιχεία ως τις 27/8 ώστε να καταβάλουμε την πρώτη δόση των οφειλομένων στους εργαζόμενους (Ιούνιος 2013).

 Προχωρήσαμε στην εξάμηνη παράταση του Προγράμματος ως το Μάρτιο του 2013 με πόρους μάλιστα κατά 50% της Αυτοδιοίκησης έως ότου να ολοκληρωθεί η διαβούλευση και βρεθεί μία πιο μόνιμη λύση.

 Αρχίσαμε άμεσα τη διαβούλευση με το Υπουργείο Εργασίας με τον τότε αρμόδιο Υφυπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο για την διασφάλιση των πόρων και των διαδικασιών, ώστε το πρόγραμμα να συνεχιστεί, αξιοποιώντας το έμπειρο υπάρχον προσωπικό αλλά και εξυπηρετώντας τους χιλιάδες συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας που το έχουν ανάγκη. (Ιούλιος 2013).

 Αποφασίσαμε, στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα με τροπολογία που καταθέσαμε τον Απρίλιο του 2013, την παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για άλλους έξι μήνες δηλαδή ως τις 30-09-2013 με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών – Υπουργείο Εργασίας), παρατείνοντας παράλληλα τις συμβάσεις των εργαζομένων.

Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα αλλά και να συγχαρώ τους εργαζομένους οι οποίοι διεκδίκησαν με μαχητικότητα αλλά με ευπρέπεια τη συνέχιση του προγράμματος παρά το γεγονός ότι η Πολιτεία έδειξε μεγάλη ασυνέπεια προς αυτούς ως προς την καταβολή των μισθών τους, συνεχίζοντας ανελλιπώς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ωφελούμενους.

Συμπερασματικά,

 Το ΒΣΣ αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες προνοιακές δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την οποία έχει αγκαλιάσει η κοινωνία.
 Το ΒΣΣ θα έπρεπε να επεκταθεί σε όλους τους Δήμους (πχ. Δήμος Αθηναίων).
 Η πολιτεία οφείλει να βρει μία μόνιμη λύση για τις δομές και τους εργαζόμενους.
 Πρέπει να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των δομών από τον ΑΚΑΓΕ και τη μόχλευση ακόμη και ιδιωτικών κεφαλαίων.
 Πρέπει να τονισθεί ότι το κόστος του Προγράμματος είναι πολύ μικρότερο από την επιβάρυνση στις δομές υγείας που θα προκληθεί σε περίπτωση που το πρόγραμμα σταματήσει.
 Πρέπει να αξιοποιηθεί η εμπειρία των εργαζομένων.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr