Επίσκεψη Κ. Φραγκογιάννη – Χ. Δήμα στις ΗΠΑ σε αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών

7 Δεκεμβρίου 202106:09

Άρθρο Υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κ. Φραγκογιάννη και Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρ. Δήμα στα «ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ» (04.12.2021)

Σε μία εβδομάδα από σήμερα, το ερχόμενο Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, ταξιδεύουμε στις ΗΠΑ, με σταθμούς της 8ήμερης περίπου επίσκεψής μας τη Βοστώνη και το Σαν Φρανσίσκο. Η επιλογή των προορισμών δεν είναι προφανώς καθόλου τυχαία. Αντιθέτως, σηματοδοτεί τον κεντρικό στόχο της επίσκεψής μας, που είναι η σύνδεση κρίσιμων για την ανάπτυξη της χώρας πόρων και σημείων αναφοράς, ειδικότερα στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας. Ποια είναι τα σημεία αυτά όμως;

Είναι, πρώτον και κύριο, η παρουσία της Ελλάδας, μέσω άξιων και καταξιωμένων Ελλήνων επιστημόνων και ακαδημαϊκών στα κορυφαία, παγκοσμίως, ακαδημαϊκά ιδρύματα, κάποια από τα οποία έχουν έδρα τη Βοστώνη και κάποια την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο. Εκεί που γεννιούνται ιδέες που πηγαίνουν τον κόσμο μας πιο μπροστά, στην τεχνολογία, την ιατρική, την οικονομία, τη φιλοσοφική σκέψη. Και πρωτοπόροι στις ιδέες αυτές είναι πολύ συχνά Έλληνες συμπολίτες μας.

Είναι, στη συνέχεια, η παρουσία της Ελλάδας, επίσης μέσω άξιων και καταξιωμένων εκπροσώπων της από το χώρο του επιχειρείν, στην κοιτίδα των πλέον καινοτόμων και πρωτοπόρων εταιριών τεχνολογίας παγκοσμίως, τη γνωστή σε όλους μας Silicon Valley στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα και η Ελλάδα, όπως το σύνολο σχεδόν των χωρών της ΕΕ αλλά και των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου, να αποκτήσει οργανωμένη και θεσμική παρουσία στην περιοχή. Πλέον, η Ελλάδα έχει μία σύγχρονη πύλη εισόδου που παρουσιάζει το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας και μέσα από το οποίο παρέχονται εξειδικευμένα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως φορολογικές εκπτώσεις για επενδυτικούς αγγέλους (angel investors), μετοχές προαίρεσης (stock options), ακόμα και δράσεις ΕΣΠΑ για να ενισχύσει την ρευστότητα τους. Το Elevate Greece στηρίζεται ενεργά και από ένα σημαντικό δίκτυο επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα παρέχοντας στις νεοφυείς επιχειρήσεις χρηματικά έπαθλα, εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα, υπηρεσίες νέφους, πρόσβαση σε παγκόσμια δίκτυα καινοτομίας, υπηρεσίες mentoring κα. Να επισημάνω, στο σημείο αυτό, ότι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε το Δεκέμβριο του 2020, όταν η Ελλάδα, μέσω του Enterprise Greece, διοργάνωσε για πρώτη φορά δράση στήριξης των ελληνικών καινοτόμων επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, με οχήματα το Elevate Greece και το Enterprise Greece στο προσεχές ταξίδι μας στις ΗΠΑ, θα θέσουμε τις βάσεις για μια περισσότερο συστηματική και ουσιαστική θεσμική παρουσία της Ελλάδας στην κοιτίδα της τεχνολογίας με το εκεί οικοσύστημα.

Ας επανέλθουμε όμως στη σύνδεση των κρίσιμων σημείων. Είναι ευτυχής η συγκυρία, ευνοϊκό το momentum, όπου μετά από σκληρή και στοχευμένη δουλειά της κυβέρνησης κατά την τελευταία διετία, η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει τη φήμη της ως αξιόπιστη, δυναμική οικονομία και ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός ειδικότερα στις επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης. Έχουμε θέσει τα θεμέλια που καθιστούν την χώρα μας περιφερειακό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης με νέα σημαντικά φορολογικά κίνητρα για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των τεχνοβλαστών, την δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας στην ΧΡΩΠΕΙ, του Thessintec και προωθώντας σημαντικές δράσεις όπως οι Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας (Innovation Clusters) τα Κέντρα Ικανοτήτων (Competence Centers), ενώ παράλληλα, πραγματοποιείται μία ολοκληρωμένη παρέμβαση στα θέματα των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας. Το ότι η Ελλάδα αλλάζει είναι γεγονός που επιβεβαιώνεται από την επιλογή κολοσσών, όπως η Microsoft, η Pfizer, η Cisco, η EY, η Applied Materials κ.α. να επενδύσουν στη χώρα μας. Εκτιμούμε ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για την ανάπτυξη στην Ελλάδα ακόμα περισσότερων νέων δυναμικών καινοτόμων εταιριών, γιατί όχι των κολοσσών του μέλλοντος.

Ένα ακόμα σημείο σύνδεσης, και ταυτόχρονα παράδειγμα της στοχευμένης δουλειάς που συντελείται σε επίπεδο κυβέρνησης, είναι η θεσμοθέτηση, στο νέο Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών του Επιστημονικού Ακολούθου Πρεσβείας. Πρόκειται για ακόμα μια πτυχή της σύγχρονης διπλωματίας, η οποία για να ασκείται αποτελεσματικά, θα πρέπει να ακολουθεί τις εξελίξεις στην καινοτομία.

Και είναι, τέλος, το άριστο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ, σε πολιτικό, οικονομικό, στρατηγικό επίπεδο. Πρόκειται για κρίσιμο παράγοντα και φυσικά αντανακλάται στις αναβαθμισμένες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο χωρών όπως και στην έρευνα και καινοτομία, στην ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματούχων Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά και στο πρόγραμμα των συναντήσεών μας κατά το προσεχές ταξίδι.

Κλείνοντας, θέλουμε να τονίσουμε ότι η οικοδόμηση της “γέφυρας” αυτής που θα ενώσει τα σημεία και θα διευκολύνει την τόσο αναγκαία αμφίδρομη ροή ανθρώπων, ιδεών και κεφαλαίων, γίνεται εφικτή χάρη στις συστηματική συνεργασία και τις συντονισμένες προσπάθειες των εμπλεκόμενων φορέων, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αναχωρούμε για τις ΗΠΑ με ενθουσιασμό και όραμα και ευελπιστούμε να επιστρέψουμε με καινοτόμες ιδέες και θεμελίωση των γεφυρών για την προώθηση και εφαρμογή τους. Πλέον η πρόσκληση που απευθύνουμε για επενδύσεις και συνέργειες μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ δεν στηρίζεται σε συναισθηματικές επικλήσεις αλλά σε αμοιβαία επωφελείς πραγματικές ευκαιρίες.

Αρθρογράφος