Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής: Έρευνα για τις θερινές εκπτώσεις

3 Σεπτεμβρίου 202121:39
Ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής διεξήγαγε έρευνα για τις Θερινές Εκπτώσεις του 2021 με σκοπό να καταγράψει τις οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων μελών του για το χρονικό διάστημα από 5 Ιουλίου 2021 έως και 31 Αυγούστου 2021.
 
Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα εκατό (100) καταστηματαρχών κατά την λήξη της εκπτωτικής περιόδου, με δειγματοληπτικό πλαίσιο το μητρώο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, το οποίο κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις μέσω τηλεφωνικής συνέντευξης.
 
Σύνοψη Αποτελεσμάτων :
Από τα αποτελέσματα της έρευνας, διαφαίνεται μια σχετική ομαλοποίηση της κατάστασης της αγοράς και τάσεις επιστροφής στη κανονικότητα . Η αίσθηση των έμπορων για την πορεία των θερινών εκπτώσεων είναι ότι, κινήθηκαν σε μετρία επίπεδα στο σύνολο τους και αυξητικά σε σύγκριση με την περσινή εκπτωτική περίοδο. Πέντε στις δέκα επιχειρήσεις πραγματοποίησε υψηλότερες πώλησης κατά τη διάρκεια της θερινής εκτρωτικής περιόδου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με την μεγαλύτερη τόνωση των πωλήσεων να φτάνει το 20% . Περίπου μια στις τέσσερις επιχειρήσεις παρουσίασαν πτώση του κύκλου εργασιών τους . Για τη πλειονότητα των επιχειρήσεων (52%) των οποίων ο κύκλος εργασιών κινήθηκε πτωτικά η συρρίκνωση δε υπερέβη το 10%. Βέβαια το χρονικό διάστημα με το οποίο γίνεται η σύγκριση (καλοκαίρι του 2020)η συρρίκνωση των πωλήσεων λόγο της πανδημίας του Covid-19 ήταν εξαιρετικά ισχυρή .
Επιπλέον μέσω της έρευνας διαπιστώνονται ,
– Κλαδικές διαφοροποιήσεις με τους κλάδους της ένδυσης & υπόδησης να καταγράφουν τις μεγαλύτερης επιδόσεις, αποτέλεσμα, του ανοίγματος των κοινωνικών εκδηλώσεων και της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας .
– Για την πλειονότητα των επιχειρήσεων (52,78) η αγοραστική κίνηση είναι καλύτερη κατά το εκπτωτικό δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Συμπεριφορά που αποδεικνύει παραδοσιακά την προτίμηση των καταναλωτών να πραγματοποιούν τις αγορές τους τις πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων .
– Μεγάλη αποδοχή των εμβολίων παρατηρείται στον κλάδο, αφού το 75% των ιδιοκτήτων, δηλώνουν ότι έχουν εμβολιαστεί.
– Σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας οι επιχειρηματίες θωρούν ότι θα πρέπει να διατηρηθούν, η μείωση των ενοικίων , η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και η παράταση της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΟΥ και των ασφαλιστικών εισφορών .
Οι Εξελίξεις στο λιανικό εμπόριο θα εξαρτηθούν τόσο από τα υγειονομικά δεδομένα όσο και από τη χρονική συγκυρία απόσυρσης των μέτρων στήριξης.
O Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής, οφείλει να ευχαριστήσει τόσο τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην έρευνα, όσο και το καταναλωτικό κοινό της πόλης μας που συνεχίζει να στηρίζει τις επιχειρήσεις μας, προσφέροντας στην τοπική οικονομία.

 

Αρθρογράφος