«Ελλάδα σημαίνει επιχειρηματικότητα»

29 Νοεμβρίου 202214:32

Άρθρο Υφυπουργού εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη σε Ειδική Έκδοση της ε/φ «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» (29.11.2022)

Πριν από λίγες ημέρες επέστρεψα από ένα πολυήμερο ταξίδι στο Σαν Φρανσίσκο και την Silicon Valley, μια επίσκεψη εργασίας με στόχο την διερεύνηση των επιχειρηματικών σχεδίων των κολοσσών της τεχνολογίας στη χώρα μας. Σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε εκεί και οι οποίες ξεπερνούν τις 20, συναντήσαμε κλίμα αποδοχής.

Τα στελέχη των επιχειρήσεων της Google, της Microsoft και της Apple, αλλά και όλων των επενδυτικών χρηματοδοτικών οργανισμών, μας αναγνώρισαν ως αξιόπιστους συνομιλητές που έχουν γνώση ότι η χώρα αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Η πολιτική σταθερότητα, η κοινωνική συνοχή και η ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί από το 2019, εν μέσω διαδοχικών παγκόσμιων κρίσεων, έχουν ήδη δημιουργήσει ένα κεκτημένο κεφάλαιο στην διεθνή εικόνα της χώρας. Και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο ατού για την διεκδίκηση νέων επενδύσεων. Το να προσελκύσεις όμως επενδυτικά κεφάλαια είναι πιο πολύπλοκο από ό,τι φαίνεται, για αυτό σε αυτή την κυβέρνηση έχουμε μάθει να ανακοινώνουμε πράγματα όταν έχουμε παραδοτέα για τα οποία εργαζόμαστε με μεγάλη αφοσίωση και σκληρή δουλειά.

Η ανοδική πορεία των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια είναι η διαβεβαίωση για τη δουλειά που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα στην Οικονομική Διπλωματία. Το 2021 υπήρξε έτος ορόσημο, καθώς καταγράφηκε μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις κατά 72,3%. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι (καθαρές) εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ανήλθαν στα 4,8 δισ. ευρώ, τη μεγαλύτερη εισροή ΑΞΕ από το 2002. Για το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι (ακαθάριστες) ΑΞΕ ανήλθαν σε 4,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 86% των ξένων επενδύσεων του 2021, συνολικά. Και μόνο στο κομμάτι των στρατηγικών επενδύσεων έχουμε εγκρίνει επιχειρηματικά σχέδια πάνω από 8,5 δισ. ευρώ και υπάρχουν άλλα 6 δισ. στο pipeline για να εγκριθούν. Η συνεισφορά των επενδύσεων αυτών στην αγορά εργασίας, υπολογίζεται σε περίπου 4.500 θέσεις. Η τρέχουσα επενδυτική δραστηριότητα, οι αποτιμήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, και η παρουσία μεγάλων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά, όλα δείχνουν ένα πράγμα: ότι οι ξένοι επενδυτές βλέπουν στην Ελλάδα μια μακροπρόθεσμη ικανότητα δημιουργίας σημαντικών κεφαλαιακών κερδών. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι ρυθμοί αυτοί θα συνεχιστούν και το 2023, με νέες επενδύσεις στην ενέργεια, τις βιοεπιστήμες, την ανάπτυξη ψηφιακών κόμβων, την εφοδιαστική αλυσίδα.

Η επιλογή της κυβέρνησης να επανδρώσει και να δημιουργήσει στο Υπουργείο Εξωτερικών την οικονομική διπλωματία αποτελεί μια μεταρρύθμιση που στρατηγικό στόχο έχει την εξωστρέφεια, χωρίς να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα οι παραδοσιακές πολυμερείς Διεθνείς Οικονομικές σχέσεις της χώρας.

Ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας, η χώρα μας μετατρέπεται σταδιακά σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή.   Όσον αφορά το φυσικό αέριο ο Διαδριατικός Αγωγός ΤΑΡ, ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας–Βουλγαρίας IGB και η σχεδιαζόμενη Διασύνδεση Ελλάδας–Βόρειας Μακεδονίας αποτελούν επενδύσεις που με δεδομένο τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας αναδεικνύουν τον στρατηγικό τους ρόλο αλλά και την αξία τους. Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας η χώρα μας έχει διαμορφώσει συμμαχίες στη Μέση Ανατολή με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τις οποίες προωθούμε συμφωνίες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως συνηθίζω να λέω “το καλό φέρνει καλό” και αυτό δεν αφορά μόνο την οικονομική πρόοδο που μπορούν να πετύχουν οι χώρες μέσα από τέτοιου βεληνεκούς επενδύσεις. Ελλάδα πλέον “means business” στη διεθνή κοινότητα.

Αρθρογράφος