“ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ” – Αποστολή υγειονομικού υλικού από ΗΠΑ και Τουρκία στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη

25 Μαρτίου 202003:29

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στη διάρκεια ενός 24ώρου κι ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη περιμένει την επόμενη εβδομάδα βοήθεια σε υγειονομικό υλικό από την Κίνα, δύο ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι, οι ΗΠΑ και η Τουρκία έστειλαν βοήθεια σε υγειονομικό υλικό με αεροσκάφη που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Σεράγιεβο, στο πλαίσιο στήριξης της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημικής νόσου.

Στις 23/3/2020 στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ μετέφερε υγιειονομικό υλικό και προμήθειες σε τροφή και νερό το οποίο και παρεδόθη σε προσωπικό των βοσνιακών ενόπλων δυνάμεων που θα αναλάβουν να το διανείμουν στην Β-Ε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Β-Ε : Η πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προς τους πολίτες της Β-Ε για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης ανάγκης έφθασε σήμερα. Ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος μετέφερε υγειονομικό υλικό, εξοπλισμό νοσοκομείων καθώς τρόφιμα και το νερό (μέρος του πακέτου απολύμανσης) στο αεροδρόμιο του Σεράγεβο. Ο αμερικανικός στρατός παρέδωσε τα προμήθειες αυτά στα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, τα οποία θα τα αναπτύξουν σε όλη τη Β-Ε. Ως εταίρος του ΝΑΤΟ και μακροπρόθεσμος φίλος της Β-Ε, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο αμερικανικός λαός ανταποκρίθηκαν σε αυτή την κατάσταση με την ισχυρή και σταθερή υποστήριξη που παρέχουμε στους πολίτες της Β-Ε για περισσότερα από 25 χρόνια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών έχει δεσμευτεί 100 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τις διεθνείς προσπάθειες, καθώς και 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια που θα προγραμματιστούν από το Υπουργείο Εξωτερικών και την USAID για την καταπολέμηση τη

Στις 24/3/2020 μέσω του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού Β-Ε έφθασε στο αεροδρόμιο του Σεράγεβο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Τουρκία με υγιειονομικό υλικό. “Σε μια εποχή που οι οργανώσεις μας εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο, αυτή η βοήθεια σημαίνει πολλά. Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να προστατεύσουμε το ευάλωτο προσωπικό και τους εθελοντές μας και, στη συνέχεια, τους υγειονομικούς, κοινωνικούς και παρόμοιους θεσμούς που έχουν μεγάλη ανάγκη. Η Τουρκία και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη είχαν πάντα καλές σχέσεις, περισσότερο από φιλικές, και είμαστε πολύ ευγνώμονες για αυτή τη βοήθεια, η οποία ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Διαφορετικά, αυτή η συνεργασία συνεχίζεται, και εδώ σε μια κρίση, οι φίλοι εμφανίζονται πάντα, γι ‘αυτό σας ευχαριστώ θερμά για τον τουρκικό λαό. Σε έναν οργανισμό που έχει περιορισμένη ικανότητα και πόρους, αυτός ο τύπος υποστήριξης έχει μεγάλη σημασία “, δήλωσε ο Rajko Lazic, Γενικός Γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού / Cross Society της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 19/3/2020 ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την ηγεσία της Β-Ε και είχε δεσμευθεί προσωπικώς για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου αυτή η μικρή κι εύθραυστη βαλκανική χώρα να αντιμετωπίσει με επάρκεια την εξάπλωση της πανδημικής νόσου.

Στο μεταξύ, πρόσθετα αυστηρά μέτρα περιορισμού, με στόχο την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, έθεσαν σε εφαρμογή οι Αρχές της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, μετά την αύξηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 166 με δύο καταγραφέντες θανάτους στις δύο οντότητες της χώρας (τη Σερβική Δημοκρατία και την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία).

Οι ασθενείς στη Σερβική Δημοκρατία έχουν τεθεί σε αυτοαπομόνωση και βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση. Οι ασθενείς στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία έχουν ήπια συμπτώματα. Συνολικά, 4.864 άτομα έχουν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσθετα μέτρα περιορισμών, η Αρχή Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι αφορούν στην απαγόρευση της λειτουργίας των εστιατορίων και γενικότερα των καταστημάτων εστίασης, των κινηματογράφων, των θεάτρων και των γυμναστηρίων.

Αρθρογράφος