Δερμιτζάκης: Εμβολιάζονται κατηγορίες πολιτών που δεν θα έπρεπε- Να ορισθεί μια νεά διεπιστημονική Επιτροπή (video)

15 Ιανουαρίου 202109:47

Με ξεκάθαρες αιχμές κατά της διαχείρισης εμβολιασμού σε τοπικό και συνδικαλιστικό επίπεδο αλλά και των “εμβολιαστικών ρουσφετιών” και της “έκτης δόσης” ξεκίνησε την συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Παραλληλα, για τους εμβολιασμούς, τόνισε ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί εμβολιασμοί ανθρώπων, οι οποίοι δε χρειάζονται να εμβολιαστούν σε αυτή τη φάση, είτε επειδή συμπεριλαμβάνονται σε ομάδες υγειονομικών είτε γιατί έχουμε βάλει κατηγορίες που δεν πρέπει να βάλουμε, δηλαδή ψυχολόγους, ανθρώπους που είναι στα εργαστήρια κλπ.».

Την εκτίμηση πως σε τρεις εβδομάδες μπορεί να ανοίξει η εστίαση στη χώρα μας, αλλά μόνο για τους εξωτερικούς χώρους, έκανε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει η εστίαση στο σύνολό της να συνδέεται μόνο με τα μπαρ. «Εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως τα γυμνάσια και τα λύκεια θα πρέπει να ανοίξουν μαζί με το λιανεμπόριο.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δερμιτζάκης σχολίασε και το ζήτημα της δια ζώσης επαναλειτουργίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκτιμώντας πως γυμνάσια και λύκεια μπορούν να ανοίξουν παράλληλα με το λιανεμπόριο. «Πιστεύω ότι ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξουν και γυμνάσια και λύκεια, γιατί αν γίνονται μεταδόσεις μεταξύ των εφήβων, γίνονται ήδη. Δεν είναι καλύτερα να συναντιούνται στο σχολείο με μάσκες συντεταγμένα; Η κινητικότητα από μόνη της παρόλο που έχει μια συσχέτιση με τις μεταδόσεις, δεν είναι πάντα το ίδιο. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι αύξηση κινητικότητας με δυσανάλογα μικρή αύξηση των μεταδόσεων. Οι νόμιμες δραστηριότητες ελέγχονται. Αυτές όμως που είναι άφαντες και παράνομες δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε», ανέφερε συγκεκριμένα.

Παράλληλα, όταν ρωτήθηκε πώς γίνεται να ανοίγουμε διάφορες δραστηριότητες τη στιγμή που αρκετές περιοχές στη χώρα εμφανίζουν «κόκκινη» επιδημιολογική εικόνα, ο κ. Δερμιτζάκης σχολίασε ότι η Ελλάδα «έχει πιο προληπτική φιλοσοφία παρά απόκριση μετά το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν περιοχές στο κόκκινο για να μη συμβούν πολύ άσχημα πράγματα. Δηλαδή αν δούμε τις περιοχές που μπαίνουν στο κόκκινο, δεν είναι ότι γίνεται καταστροφή. Δεν είναι όπως ήταν η Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο που ήδη είχαν γίνει άσχημα τα πράγματα και μετά κλείσανε».

Επίσης, ο καθηγητής γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας σήμερα (14/1) στον ΣΚΑΪ εξέφρασε την άποψη ότι η σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν είναι αυτή που θα έπρεπε υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια διεπιστημονική Επιτροπή.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε πως «είμαστε σε τέτοια φάση που δεν μπορεί μια Επιτροπή να δίνει μια υγειονομική γνωμοδότηση και μετά όλα τα υπόλοιπα στοιχεία να αξιολογούνται από κυβερνητικά στελέχη. Θα πρέπει η επιστημονική προσέγγιση να λαμβάνει υπόψη και την οικονομία και την κοινωνία και τις υποδομές της χώρας. Αυτή η φάση χρειάζεται ευέλικτη, μικρή και διεπιστημονική επιτροπή. Τώρα η Επιτροπή είναι καθαρά υγειονομική».

 

Αρθρογράφος