Αθηνά Λινού: Δεν υπάρχει διαφάνεια στοιχείων – Ο Πρωθυπουργός δεν είναι καλά πληροφορημένος!

1 Μαρτίου 202108:03

Στην εκτίμηση ότι το lockdown στην Αττική μπορεί να παραταθεί και μετά τις 7 Μαρτίου προέβη μέσω της εκπομπής «MEGA Σαββατοκύριακο» η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, υποστηρίζοντας ότι το τρέχον lockdown δεν αποδίδει, κάτι που μπορεί να οφείλεται και στην έξαρση των μεταλλαγμένων στελεχών της Covid-19.

«Να μην επικεντρωνόμαστε στον απόλυτο αριθμό των κρουσμάτων αλλά στο πηλίκο των θετικών κρουσμάτων στο σύνολο τω τεστ που έγιναν τις τελευταίες 8-10 μέρες το πηλίκο αυτό είναι σταθερό, αλλά είναι υψηλό. Γύρω στο 3,6-3,7%. Το lockdown είναι ουσιαστικά μη αποδοτικό. Εκτός αν έχουμε μεγάλη διασπορά των νέων στελεχών οπότε η μάχη με τον κοροναϊό είναι πολύ άνιση» σημείωσε, λέγοντας ότι είναι «πολύ πιθανή» η παράταση του lockdown.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για λήψη όλων των υπάρχοντων μέτρων προτού επιβληθεί ένα lockdown, ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις στα μέσα μεταφοράς και στους εργασιακούς χώρους, όπου συντελείται μεγάλη διασπορά.

«Προχωρήσαμε στο τελευταίο στάδιο μέτρων χωρίς να έχουν προηγηθεί μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν μειώσει την διασπορά όπως μέτρα για τη μείωση της διασποράς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Στις επιβαρυμένες περιοχές οι άνθρωποι μετακινούνται κυρίως με ΜΜΜ. Πρέπει να γίνει σοβαρή παρέμβαση και στους χώρους εργασίας. Δε νομίζω ότι εφαρμόζεται το μέγιστο της τηλεργασίας στο δημόσιο που έπρεπε να είναι 80-90%. Να αυξήσουμε την τηλεργασία» πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, υποστήριξε ότι «δε σηκώνει η αγορά περισσότερο κλείσιμο. Και για λόγους ψυχικής υγείας εργαζομένων και πελατών. Πριν φτάσουμε στο κλείσιμο θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα άλλα μέτρα κατά το δυνατόν και να επικεντρωθούμε στους εμβολιασμούς».

Ο ιός μεταλλάσσεται διαρκώς γι’αυτό και χρειάζονται νέα κεντρικά μέτρα! (αύξηση τηλεργασίας, παροχή μάσκας υψηλής ποιότητας, τηλεργασία, μέσα μεταφοράς κλπ).

Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά ως κοινωνία, ως πολίτες και ως πολιτεία!

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις περιπτώσεις κρουσμάτων σε δομές  ηλικιωμένων, ασθενών, ΑΜΕΑ κοκ όπου θα έπρεπε να έχουν ληφθεί μέτρα αλλά και να είχαν επισπευσθεί οι εμβολιασμοί κατά προτεραιότητα.

Δεν έχουμε διαφάνεια ως προς τα στοιχεία τόνισε σε μία άλλη συνέντευξή της η κ. Αθηνά Λινού και επεσήμανε ότι δεν δίνονται στο κοινό ΟΛΑ τα διαθέσιμα στοιχεία (τεστ, περιοχές, απόλυτοι αριθμοί κρουσμάτων). Συνολικά , πάντως, τα ποσοστά θετικότητας είναι υψηλά.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο Πρωθυπουργός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΜΕΝΟΣ!

Τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τη νόσο όπως και οι ενήλικες αλλά δεν γίνονται τεστ!!! Η κατάσταση είναι πολύ σκληρή και θα έπρεπε να πάρουμε άλλα μέτρα!!

Δεν παρέλειψε να τονίσει τις κοινωνικές ανισότητες που επιδρούν και σε περιπτώσεις τηλεκπαίδευσης λ.χ στις κοινότητες Ρομά.

Πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα και στα σχολεία, την βιομηχανία, σε χώρους εργαζομένων και να λαμβάνονται μέτρα σε δημόσιες υπηρεσίες όπως καισ τις ιδιωτικές.Διαφορετικά δεν θα λυθεί το πρόβλημα και θα συνεχίσουμε να καταστρέφουμε την οικονομία!

Για να κάνουμε κανονικό Πάσχα θα πρέπει κατ’αρχήν να εμβολιάζονται Κληρικοί και Ψάλτες!

 

 

«Δεν είναι ξεκάθαρο αν μεταδίδουν τη νόσο οι εμβολιασμένοι»

Δεν είναι ξεκάθαρο αν όσοι έχουν εμβολιαστεί μεταδίδουν τον κοροναϊό σημείωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

«Σίγουρα το μεταδίδουν πολύ λιγότερο. Γιατί ο εμβολιασμός μειώνει το ιικό φορτίο που προσλαμβάνει κάθε άτομο. Γι’ αυτό, δυνάμει, θεωρούμε ότι όποιος εμβολιάζεται μπορεί να μεταδίδει και γι΄ αυτό πρέπει να τηρεί τα μέτρα προστασίας» εξήγησε.

Ακόμα, αναφερόμενος στη διαδικασία του εμβολιασμού στην χώρα, μίλησε για «ομάδες που έμειναν αδικαιολόγητα εκτός σχεδιασμού» όπως η ηλικιακή ομάδα των 65-75 και τα άτομα με σοβαρές παθήσεις, τα οποία όπως λέει, αμφοτέρων, «θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί στον εμβολιασμό των ομάδων 60-64. «Θα έπρεπε άμεσα να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου ανεξαρτήτως ηλικίας» είπε, εκτιμώντας ότι η ανοσία από τον εμβολιασμό διαρκεί 6 με 8 μήνες.

Όπως τόνισε κ. Μανωλόπουλος, ο ιός θέλει να μεταδίδεται κι όχι κατ’ανάγκη να σκοτώνει!

Αρθρογράφος