Αλλάζει η κατάθεση πινακίδων

6 Ιουνίου 201612:33

Είναι μια συναλλαγή που γίνεται κάθε χρόνο από εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που είτε σπεύδουν να γλιτώσουν από τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στα ΙΧ είτε προχωρούν στην ουσιαστική ακινητοποίηση του οχήματός τους. Για την υποβολή δήλωσης ακινησίας ο λόγος ή κοινώς “κατάθεση πινακίδων” για την οποία το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αλλαγές προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.

Με τη σημερινή διαδικασία χάνονται χιλιάδες εργατοώρες για φορολογούμενους και εργαζόμενους στις εφορίες. Για να μην πληρώσει τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του οχήματος να μεταβεί στην εφορία στην οποία υπάγεται και με τις πινακίδες κυκλοφορίας, την άδεια κυκλοφορίας και μια υπεύθυνη δήλωση ανά χείρας να υποβάλει δήλωση ακινησίας. Με τη δήλωση ακινησίας, εφόσον αυτή υποβληθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου του έτους ο φορολογούμενος δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας για το επόμενο έτος, ενώ δεν χρεώνεται και το ετήσιο τεκμήριο που οδηγεί και στην πληρωμή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για οχήματα άνω των 1.929 κυβικών.

Για τη διαδικασία μπορεί να χρειαστεί ο φορολογούμενος να παραμείνει στην εφορία ακόμη και για μερικές ώρες, ειδικά τις τελευταίες ημέρες κάθε έτους. Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί φορολογούμενοι που ζουν σε νησιά όπου δεν υπάρχει πλέον εφορία λόγω του προγράμματος συγχώνευσής τους που εφαρμόστηκε το 2012-13 καθώς και σε ορεινές περιοχές. Θα πρέπει προκειμένου να καταθέσουν πινακίδες να διανύσουν σημαντική απόσταση, ακόμη και να μπουν σε καράβι.

Τα σχέδια

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται προτάσεις για την απλοποίηση της διαδικασίας κατάθεσης πινακίδων. Οι προτάσεις αυτές αφορούν την ταχυδρόμηση των πινακίδων μαζί με την άδεια κυκλοφορίας στην εφορία και στη συνέχεια την υποβολή δήλωσης ακινησίας ηλεκτρονικά στο taxisnet.

Επίσης, εξετάζεται να δημιουργηθεί μια ειδική θυρίδα σε κάθε εφορία στην οποία οι φορολογούμενοι θα αποθέτουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας οι φορολογούμενοι και οι εργαζόμενοι στην εφορία θα διεκπεραιώνουν τη σχετική διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι με ανάλογους τρόπους, δηλαδή χωρίς επίσκεψη στην εφορία γίνεται η κατάθεση πινακίδων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: capital.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr