Α.Ε. Πρέσβυς Τζ. Πάϊατ: “Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα γιορτάζουν το 2021 ως φίλοι και σύμμαχοι, η αμυντική μας σχέση σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ”

7 Μαΐου 202114:39

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε σημείο συνάντησης υψηλών προσωπικοτήτων και “στρατηγιστών”  μετετράπη σήμερα ο Λιμένας Αλεξανδρούπολης , από όπου προωθείται εξοπλισμός και υλικό στις δυνάμεις που συμμετέχουν στην άσκηση DEFENDER Europe 2021.

Στην Αλεξανδρούπολη από νωρίς το πρωΐ παρευρέθησαν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Α.Ε. κ.Τζέφρι Πάιατ και την Γενική Πρόξενο κ. Elizabeth K. Lee μαζί με τον ΥΕΘΑ κ.Νίκο Παναγιωτόπουλο , ο Υπουργός Υποδομών κ. Κ. Καραμανλής,ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο στρατηγός Christofer Mohan, της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Θεάτρου Επιχειρήσεων (ΤSC), μαζί με τον υποστράτηγο Ivon Jones (CFA), Διοικητή Σχεδίων και Επιχειρήσεων του Βρετανικού Στρατού.

Παρόντες ως “ομάδα υποδοχής” μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Χρήστος Μέτιος, , ο Περιφερειάρχης Έβρου κ. Δημ. Πέτροβιτς, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ.Γιάννης Ζαμπούκης . ο Πρόεδρος του ΟΛΑ κ. Κων. Χατζημιχαήλ , ο Μητροπολίτης Αλεξ/λεως Σεβασμιώτατος κ. Άνθιμος και βουλευτές του Έβρου.

Από το βήμα της εκδήλωσης, , ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άριστη συνεργασία της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες τονίζοντα:  “Ο κομβικός ρόλος της Αλεξανδρούπολης αποδεικνύεται από τη μεταφορά δυνάμεων και υλικών για την άσκηση αυτή. Προφανώς, η Αλεξανδρούπολη, μπορεί πλέον να προσελκύσει, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μεγάλες επενδύσεις, νέα έργα”.

“Η πρόθεσή μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας αυτής, μέσα από την επέκταση και εμβάθυνση της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών. Αυτή την περίοδο, η συμφωνία είναι υπό αναθεώρηση από τις υπεύθυνες ομάδες εργασίας και μέσα στο καλοκαίρι θα προχωρήσουμε στη νέα, αναθεωρημένη μορφή της συμφωνίας αυτής, που θα αποδεικνύει στην πράξη την εντεινόμενη και εμβαθυνόμενη σχέση Ελλάδας- ΗΠΑ, με εντατικοποίηση δραστηριοτήτων” κατέληξε στην ομιλία του ο ΥΕΘΑ κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ο Τζ. Πάιατ έκανε εκτενή αναφορά στη “σημαντικότητα” που έχει για τις ΗΠΑ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ενώ μίλησε και για “σημαντικούς πυλώνες ενεργειακής ανάπτυξης” αναφερόμενος στα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης και τόνισε το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για ενεργειακές επενδύσεις στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

“Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα γιορτάζουν το 2021 ως φίλοι και σύμμαχοι, η αμυντική μας σχέση σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ”, έγραψε νωρίτερα σε ανάρτησή του ο κ. Τζ. Πάιατ.

Θυμίζουμε ότι ήδη από τις 19 Απριλίου το βρετανικό φορτηγό πλοίο «Hurst Point» ξεφόρτωσε στην Αλεξανδρούπολη υλικό των Βρετανών που έχει αναπτυχθεί στο λιμάνι για τις ανάγκες ΝΑΤΟϊκών δραστηριοτήτων, με χρονικό ορίζοντα μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν στρατηγικής σημασίας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και για το λόγο αυτό άλλωστε θα συμπεριληφθεί στη νέα επικαιροποίηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας και ειδικότερα στη λίστα με τις εγκαταστάσεις και τους στρατιωτικούς χώρους που θα μπορεί να χρησιμοποιεί η υπερδύναμη στη χώρα μας.

 

 

 

Αρθρογράφος