102η Επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – Εκδηλώσεις στην Ροδόπη

18 Μαΐου 202209:29
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
19 ΜΑΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
«ΜΑΘΕ ΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΩ»
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Τα Ποντιακά Σωματεία της Ροδόπης σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στις 19 και 22 Μαΐου 2022.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΕΜΠΤΗ 19 ΜΑΪΟΥ 2022
19:00: – Μνημείο Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου (πλατεία Αυτοκράτορα Θεοδοσίου, έναντι του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου).
Τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα.
20:00: – Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής
Προβολή της δραματοποιημένης ταινίας «Γράμμα από τον Πόντο» σε σενάριο και σκηνοθεσία Θωμά Σίδερη, η οποία βασίζεται στην αφήγηση του Πόντιου πρόσφυγα Γιάννη Αναστασιάδη.
Προλογίζει η Δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κομοτηνής Βασιλική Μαχαίρα.
Για την ταινία μιλά ο Δημοσιογράφος της ΕΡΤ Σερρών Λεωνίδας Κασάπης, συνδημιουργός της ταινίας.
Στην εκδήλωση συμμετέχει η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής.
ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2022
10:00: Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα εκφωνηθεί ομιλία από τον Αγαθάγγελο Κιουρτζίδη, ιστορικό, υποψήφιο διδάκτορα του Ινστιτούτου Σλαβικών Σπουδών Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Εκτελεστικό Δ/ντή του Ιδρύματος Ελληνικών Ερευνών Μόσχας.
10:30: – Κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου (στην πλατεία Αυτοκράτωρος Θεοδοσίου, έναντι του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου).
Συμμετέχει η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής

 

Αρθρογράφος