Η “Λαϊκή Συσπείρωση” για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής

17 Νοεμβρίου 201707:20

 

1.Τη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού, την διαπερνάει η λογική της διαχείρισης της φτώχειας και της υποταγής στα μνημόνια που έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, νεοφιλελεύθερες, κεντροδεξιές, κεντροαριστερές και τις λεγόμενες αριστερές. Μνημόνια που πληρώνει ο λαός και με τη μείωση των οικονομικών πόρων προς τους Δήμους. Μνημόνια που ενισχύουν τα κέρδη των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, των μεγάλων επιχειρήσεων.

  1. Εκτιμάμε την προσπάθεια που γίνεται να αντιμετωπιστούν λαϊκές ανάγκες με τα πετσοκομένα έσοδα του δήμου, ταυτόχρονα όμως στεκόμαστε κριτικά στη απουσία οποιασδήποτε προσπάθειας να διεκδικηθούν περισσότερα προς όφελος των δημοτών, να αποκαλυφθούν οι ευθύνες των κυβερνώντων, να καταδικαστούν οι πολιτικές των μνημονίων.
  2. Συμφωνούμε με την αναγκαιότητα πολλών έργων που είναι ενταγμένα στο Τεχνικό πρόγραμμα. Μας προβληματίζει έντονα όμως το γεγονός ότι πολλά από τα έργα για να υλοποιηθούν εξαρτώνται από Ευρωπαϊκά προγράμματα και, ότι απουσιάζουν πάλι ακόμα και σαν σκέψη έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας. Γνωρίζουμε βέβαια, ότι αυτά τα έργα κατά βάση δεν θεωρούνται «επιλέξιμα» για χρηματοδότηση από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και αναρωτιόμαστε τι εξυπηρετεί αυτό.

4.Η αντίληψη των δυνάμεων που συσπειρώνονται στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, έχει θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στηρίζεται στην εργατική συμμετοχή και τον λαϊκό έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω, που διαρθρώνεται πρώτα από όλα σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας και κοινωνικής υπηρεσίας. Πάνω σε αυτή τη βάση μπορεί μόνο να διαμορφώνεται ένα ενιαίο σύγχρονο και δωρεάν κρατικό σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας. Να εξασφαλίζεται ο σχεδιασμός ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο, αξιοποιώντας τον φυσικό και παραγωγικό πλούτο της χώρας.

Με αυτή τηναντίληψη στεκόμαστε απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές. Με αυτή την θέση που αφορά τους εργαζόμενους και εκλεγμένους σε τοπική και περιφερειακή διοίκηση, επιδιώκουμε την οργάνωση της πάλης, την διεκδίκηση, την εναντίωση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που στηρίζουν τις αντιδραστικές ανατροπές. Καμιά ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε τοπικό και περιφερικό επίπεδο αν η κεντρική πολιτική είναι στα χεριά και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κόμματων της.

5.Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον Προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών σε απορρίμματα,  πράσινο κλπ.

  • Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους για την ανάπτυξη- λειτουργία στην Τοπική Διοίκηση, γιατί αυτό σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού.
  • Να καταργηθεί κάθε είδους τοπικής φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία.
  • Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Συστήματος στους βασικούς Κοινωνικούς Τομείς της υγείας- Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
  • Μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους. Μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα.
  • Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες- πυρκαγιές-σεισμούς- άλλες καταστροφές- από καιρικά φαινόμενα- ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.
  • Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Είναι φανερό από τα παραπάνω, ότι δεν μπορούμε να εγκρίνουμε ένα τέτοιο τεχνικό πρόγραμμα και ένα τέτοιο προϋπολογισμό

Αρθρογράφος