Η Κοινή Γεωργική Πολιτική με χρονικό ορίζοντα το 2020 – «Δεν χάνετε…αλλά χάνετε» – Το συμπέρασμα από την πολυδαίδαλη ΚΓΠ

16 Σεπτεμβρίου 201408:20

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική με χρονικό ορίζοντα το 2020 ήταν το θέμα της ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης, με την… προεκλογική πρωτοβουλία των πρώην υπουργών και νυν Βουλευτών της ΝΔ Ξάνθης και Ροδόπης, Αλέκου Κοντού και Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ και Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπ.Α.Α.Τ. Δημήτριος Μελάς, ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Κωνσταντίνος Σκιαδάς και ο Ιωάννης Κολυβάς, Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ

Γενικά τα κύρια χαρακτηριστικά των αξόνων της ΚΓΠ είναι:

Έχει στόχο μια ανακατανομή του τρόπου που δίνονται τα χρήματα στις χώρες-μέλη, όπου η Ελλάδα χάνει λόγω αυτής της ανακατανομής περίπου το 4,5% των πόρων.

Περιλαμβάνει μια ανακατανομή στο εσωτερικό των χωρών-μελών, όπου εκεί οι ίδιες χώρες θα ορίσουνε σε περιφερειακό επίπεδο, που πρέπει να γίνει στρεμματική εξίσωση των ενισχύσεων, με κριτήρια αγρονομικά, οικονομικά, ή και κριτήρια, που να έχουν σχέση με τη Διοικητική Διαίρεση. Σε αυτό το πλαίσιο, ενώ θα υπάρχει μια ενιαία στρεμματική ενίσχυση, που θα δοθεί σταδιακά, για να εξισωθεί σε περιφερειακό επίπεδο, θα υπάρχει και μια ενίσχυση 30% για περιβαλλοντικούς λόγους αν αυτοί τηρούν μία από τρεις δεσμεύσεις του πλαισίου, που έχει ορισθεί: Α) Όπου υπάρχουν μόνιμα βοσκοτόπια, πρέπει να παραμείνουν ως τέτοια. Β) Όπου υπάρχουν καλλιέργειες, θα υπάρχουν τρεις καλλιέργειες και η καθεμιά δεν μπορεί να ξεπερνά το 70%. Γ) Θα θέτουνε (οι αγρότες) μέχρι 7% της έκτασης εκτός παραγωγής, για ανάπτυξη της βιοποικιλότητας.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό των προτάσεων που κάνει η ΕΕ, είναι μια μεγαλύτερη έμφαση στην περιβαλλοντική κατεύθυνση της ΚΓΠ, όχι μόνο του πρασινίσματος του 1ου πυλώνα (άμεσες ενισχύσεις), αλλά δίνεται μεγαλύτερη έμφαση και στην ανάπτυξη της υπαίθρου, τόσο στα κλασσικά περιβαλλοντικά, όσο και σε δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι έμφαση στην καινοτομία και στην ανταγωνιστικότητα και μέσω νέων προγραμμάτων που θα υπάρξουν για την ανάπτυξη της υπαίθρου, αλλά και μέσω της διάθεσης περισσότερων χρημάτων για έρευνα και καινοτομία.

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι η νέα ΚΓΠ εμπεριέχει τον όρο πρασίνισμα και όταν λέμε ‘Πρασίνισμα της ΚΓΠ’, σημαίνει μια σειρά από δράσεις που όλες έχουν στόχο τη βελτίωση του βασικού αγαθού της Γεωργίας. (σ.σ. δενδρώδεις καλλιέργειες, παραγωγή βιολογικών και πιστοποιημένων προϊόντων. Για τους παραγωγούς μη Βιολογικών προϊόντων, θα ισχύουν τα κριτήρια που προαναφέρθησαν).

Σε ότι αφορά το 7% της έκτασης εκτός παραγωγής, έχει σαν στόχο να δημιουργήσει ζώνες βιοποικιλότητας. Ήδη περίπου το 4-5% της καλλιεργούμενης έκτασης στην ΕΕ, είναι εθελοντικά εκτός παραγωγής. Άρα η επιπλέον επίπτωση στην παραγωγή είναι πολλή μικρή. Ο στόχος είναι να δώσεις τη δυνατότητα να ενισχυθεί η βιοποικιλότητα στην ΕΕ, θέτοντας κυρίως έξω, γη που δεν είναι παραγωγική, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο κάθε παραγωγού, πάνω από 100 στρέμματα και όχι μόνο μέσω των προγραμμάτων του δεύτερου πυλώνα. Προφανώς και βοηθείται η παραγωγή και το έδαφος, την εμφάνιση της νέας ζωής στη ζώνη βιοποικιλότητας. Επί πλέον δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να μην κοιτάνε μόνο την οικονομική βιωσιμότητα της επιχείρησής τους, αλλά και μακροπρόθεσμα ποιες είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να συνδυάσουμε τα στοιχεία της βιωσιμότητας τόσο οικονομικά, όσο και περιβαλλοντικά».

 

Στην Ελλάδα ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χωρίς να διαβουλευθεί ή να ακούσει καν τους Αγρότες, πως τρεις θα είναι οι περιφέρειες στην Ελλάδα: Βοσκότοποι, Αροτριαίες καλλιέργειες και Δενδρώδεις.

Η κατανομή των κονδυλίων θα γίνεται περιφερειακά! Σημειωτέον ότι κανείς δεν θα λαμβάνει ενίσχυση αν αφήνει πάνω από το 50% της γης ακαλλιέργητο και το ίδιο ισχύει και για τους Κτηνοτρόφους.

Παραμένουν οι Συνδεδεμένες ενισχύσεις, απλά θα παίρνονται από τον κουμπαρά της Ενιαίας Ενίσχυσης. Θα επιτρέπονται οι συνέργειες μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου πυλώνα. Θα επιτρέπεται η χρηματοδότηση της εφοδιαστικής αλυσίδας (λόγου χάρη μεταξύ ενός Κτηνοτρόφου και ενός Τυροκόμου), με αμοιβαία μείωση εξόδων. Επιδοτούνται η σύσταση ομάδων παραγωγών και ενισχύονται οι μικροί Γεωργοί, που έχουν μικρότερες εκμεταλλεύσεις!

Σύμφωνα με τα όσα τόνισαν οι εισηγητές, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ανησυχούν οι Αγρότες και οι Κτηνοτρόφοι, καθώς τίποτα δεν πρόκειται να μειωθεί από τις επιδοτήσεις…

Ωστόσο, καθώς ανέπτυσσαν τις εισηγήσεις τους και τις ολοκλήρωναν, καταλαβαίναμε ότι, τα χρήματα για την ΚΓΠ είναι 14% μειωμένα, από την ΕΕ… κι αυτό λόγω των νέων κρατών και την εξισορρόπηση που πρέπει να υπάρχει σε ότι αφορά τα χρήματα που θα πρέπει να παίρνουν κι αυτοί…

Ότι η μείωση που θα υποστούν οι Αγρότες θα είναι σταδιακή, ως το 2020, καθώς θα χάνουν ένα 5% το χρόνο, ειδικά αυτοί που έπαιρναν μεγάλα ποσά! Αυτοί που δεν έπαιρναν-ειδικά όσοι ασχολούνταν με τις δενδρώδεις καλλιέργειες-, κανένας όμως δεν θα ξεπερνά το 30% της ενίσχυσης που θα δίνεται σε κάθε Περιφέρεια.

Ότι το πρόβλημα με τους Βοσκότοπους που προέκυψε, -που κρίθηκαν μη επιλέξιμοι και άρα χάνουν οι Κτηνοτρόφοι ποσά από την Ενιαία Ενίσχυση και τις Εξισωτικές Αποζημιώσεις-θα είναι η τελευταία χρονιά, μια και από το 2015 οι Κτηνοτρόφοι για να λάβουν την Ενίσχυση δεν θα χρειάζεται να δηλώσουν τίποτα άλλο, (σ.σ. βοσκότοπους) πέρα από τις ζωϊκές τους μονάδες.

(σ.σ. Το σίγουρο είναι ότι έχουν χαθεί 11, εκ στρέμματα και οι Κτηνοτρόφοι θα χάσουν το 50% των χρημάτων που έπαιρναν, άσχετα με το αν μπαίνουν χρήματα της Εξισωτικής αποζημίωσης στους λογαριασμούς και αν μέσα στον Οκτώβριο μπουν και τα χρήματα του 2014 της Εξισωτικής…Αυτό γίνεται για να τους κλείσουν το στόμα…μια και πλησιάζουν εκλογές…)

Ο κ. Κολυβάς ήταν κατηγορηματικός για το θέμα του Βαμβακιού, ότι μέχρι το 2020 δεν αλλάζει τίποτα, αρκεί να περιφρουρήσουμε την επιλέξιμη έκταση.

Σε ότι αφορά την καπνοκαλλιέργεια, η οποία μειώθηκε κατά 50% το 2010, θα βρεθεί τρόπος να στηριχθεί μέσα από την ΚΓΠ… και μάλιστα χωρίς να αναφέρεται το όνομα… για ευνόητους λόγους…

 

 

ΥΓ1: Από τα πιο χαρακτηριστικά της ημερίδας αφού έφτανε στο τέλος της, ήταν οι ερωτήσεις μεταξύ των αγροτών: «Κατάλαβες τίποτα;…»

ΥΓ2: Ένα ακόμα επίσης χαρακτηριστικό, όταν άρχισαν οι Αγρότες και οι Κτηνοτρόφοι να θέτουν ερωτήματα για την ΚΓΠ, αλλά και καυτά γιατί του παρελθόντος, όπως γιατί έκλεισαν τα εργοστάσια της Ζάχαρης και της Βιομηχανικής Τομάτας, ο κ. Κοντός σχεδόν κατηγόρησε τους Αγρότες ότι κάνουν πολιτική (σ.σ. λέγοντας επί λέξει ότι αυτός δεν κάνει) και ότι εδώ δεν είναι συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, για να λέγονται αυτά…Δηλαδή οι πολιτικοί μας μόνο διατάζουν και δεν δέχονται κριτική…Αυτά τα ερωτήματα αν δεν τεθούν σε εσάς τότε σε ποιους θα πρέπει να τεθούν…Ή και εσείς δεν ξέρατε τι ψηφίζατε γιατί είχατε άλλες υποχρεώσεις, όπως ο αδιάβαστος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης…(σ.σ. μη δείχνετε και τόσο εξώφθαλμα τον πανικό σας).

kap kap2 kap4 kap5 kap6 kap7 kap8

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr