Για TAP, ενέργεια, περιβάλλον μίλησαν Γ. Μανιάτης και Walter Steinmann

7 Αυγούστου 201409:27

Διμερή συνάντηση με τον αν. τπουργό Ενέργειας της Ελβετίας, Walter Steinmann, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Εορτής της Ελβετίας που διοργάνωσε ο Ελβετός Πρέσβης στην Αθήνα, Lorenzo Amberg, είχε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, των ενεργειακών επενδύσεων, της αγοράς ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης καθώς και συναφών περιβαλλοντικών θεμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών, δίνοντας έμφαση στα ενεργειακά επενδυτικά έργα που αφορούν και τις δύο χώρες, που μπορεί να διασφαλίσουν εναλλακτικές ενεργειακές πηγές. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο θέμα των αγωγών φυσικού αερίου, ιδιαίτερα του Νοτίου Διαδρόμου ΤΑΡ, αλλά και οι νέες προοπτικές που ανοίγονται για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία, σε συνάρτηση με  το Μνημόνιο Συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα ενεργειακής πολιτικής, με δεδομένο ότι και οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει και υλοποιούν ευρείας κλίμακας προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, με ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, που μπορούν να συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο σκάφος «MS Turanor PlanetSolar», το μεγαλύτερο Καταμαράν στον κόσμο που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, το οποίο βρίσκεται στη χώρα μας στο πλαίσιο του προγράμματος TerraSubmersa, που αποτελεί συνεργασία του Πανεπιστημίου της Γενεύης, της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, της Ελληνικής Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Στόχος της αποστολής είναι Έλληνες και Ελβετοί επιστήμονες από κοινού να ερευνήσουν τις περιοχές στον Αργολικό κόλπο, που στα προϊστορικά χρόνια βρίσκονταν πάνω από την επιφάνεια των υδάτων, αλλά σήμερα πια έχουν βυθιστεί. Το σκάφος θα βρεθεί τις επόμενες μέρες στο Ναύπλιο, όπου θα οργανωθούν εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι η χώρας μας στηρίζει τέτοιες καινοτόμες επιστημονικές δράσεις, με διεθνές κύρος και απήχηση, που μπορούν να αναδείξουν το πλούσιο πολιτισμικό και αρχαιολογικό απόθεμα της χώρας μας που μένει ανεξερεύνητο και αναξιοποίητο, με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος
Φοβάται για ενεργειακό κραχ η Ευρώπη λόγω Ουκρανίας

Σε χαμηλό 3τίας βρίσκεται η κατανάλωση λιθάνθρακα στη Βρετανία, με τις εισαγωγές κάρβουνου στον αντίποδα να βρίσκονται σε υψηλό 18μήνου, αναφέρει το Platts.

Όπως μεταδίδει το capital, βασισμένο στο ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου, οι εισαγωγές έφτασαν τον Μάιο στα 3,63 εκατ. τόνους, αυξημένες κατά 44% έναντι του Απριλίου και 11% συγκριτικά με το Μάιο του 2013.

Ήδη οι Βρετανοί έχουν αρχίσει από τον περασμένο Μάιο, να «στοκάρουν» άνθρακα, προκειμένου -όπως εκτιμούν πολλοί παρατηρητές- να ενισχύσουν την ενεργειακή τους αυτονομία σε περίπτωση που ενταθούν τα προβλήματα και υπάρξει διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ήδη από τον περασμένο Μάιο, η Ε.Ε. έχει ζητήσει από τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε stress test πριν το χειμώνα ώστε να διαπιστωθεί η έκθεσή τους σε περίπτωση που η κρίση στην Ουκρανία οδηγήσει σε σοβαρές διακοπές της προμήθειας ρωσικού αερίου.

Δε λείπουν οι αναλυτές που θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση -παρά τα προβλήματα που θα δημιουργούσε στην ίδια τη Ρωσία- θα μπορούσε να είναι η απάντηση του Β. Πούτιν στην εφαρμογή από την περασμένη Τετάρτη της τρίτης φάσης των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ήδη η Κομισιόν έχει ζητήσει από τα κράτη-μέλη να εξετάσουν την ιδέα να δημιουργήσουν ενεργειακό στοκ και αποθέματα ενέργειας, σε μια εικονική κοινή αποθήκη.

Σε αυτό το μήκος κύματος ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Έτινγκερ στην πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη αποθήκευσης φυσικού αερίου στην περιοχή, τόσο λόγω της αυξανόμενης κατανάλωσης όσο και λόγω των τακτικών κρίσεων στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες συχνά οδηγούν σε διακοπή της παροχής. Άλλωστε, περίπου το 16% του καταναλισκόμενου στην Ευρώπη ρωσικού αερίου διοχετεύεται στην Γηραιά Ήπειρο μέσω της Ουκρανίας.

Ρεβυθούσα

Από ελληνικής πλευράς, ήδη έχει ζητηθεί στη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας από τους αρμόδιους φορείς (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ) να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Η επόμενη σύσκεψη για το ζήτημα έχει προγραμματιστεί για τις 20 Αυγούστου και τότε το ΥΠΕΚΑ αναμένεται να οριστικοποιήσει το ελληνικό πλάνο αντιμετώπισης πιθανής κρίσης.

Σημειώνεται ότι έως το 2016 πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά η δυναμικότητα της αποθήκευσης LNGστη Ρεβυθούσα, η οποία θα φθάσει από τα τρέχοντα 12 εκατ. κυβικά μέτρα στα 20 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση αυτή η δυναμικότητα δεν διασφαλίζει την δημιουργία αποθεμάτων ασφαλείας, τα οποία ζητά μετ’ επιτάσεως η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το LNG από την Ρεβυθούσα διοχετεύεται στο σύστημα το πολύ μέσα σε δύο εβδομάδες και θα φτάσει περίπου στις τρεις μετά την αναβάθμιση.

Αποθήκη αερίου στην Καβάλα

Πάντως από το 2011 βρίσκεται σε εκκρεμότητα, το σχέδιο για τη δημιουργία της πρώτης μεγάλης υποδομής αποθήκευσης αερίου στην Ελλάδα, που έχει υποβληθεί από την Energean Oil & Gas. Σύμφωνα με την πρόταση της εταιρείας που έχει γίνει από κοινού με την ιταλική Edison με μία επένδυση ύψους 350-400 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αποθήκης χωρητικότητας 0,5 δισ. κυβικών, που θα μπορούσε να καλύψεις τις ανάγκες του ελληνικού συστήματος με 7 εκατ. κυβικά ημερησίως στο σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Καβάλα. Μελέτες έχουν επίσης γίνει από τον ΔΕΣΦΑ και την ΔΕΠΑ.

Την ίδια στιγμή που το projectπαραμένει κολλημένο στο ΤΑΙΠΕΔ, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει μεγάλη κινητικότητα ενώ ήδη την προηγούμενη τετραετία υπήρξε αύξηση στην δυναμικότητα των αποθηκευτικών χώρων στην περιοχή μας (Ιταλία και η Ρουμανία).

Η Βουλγαρία με δυναμικό αποθηκών 500 εκατ. κ.μ., με δυνατότητα παροχής 4,2 εκατ. κ.μ. ημερησίως σχεδιάζει να αυξήσει τη χωρητικότητα σε 1 δισ. κ.μ. και 10 εκατ. κ.μ. ημερησίως, στοχεύοντας και στις γειτονικές αγορές όπως η Ελλάδα. Το ίδιο και η Κροατία που έχει σχέδια για πολλαπλασιασμό της αποθηκευτικής τους δυναμικότητας από 0,5 σε 3 BCM.

Ανάλογα σχέδια έχει η Αλβανία σε συνδυασμό με τον TAP, ενώ και η Τουρκία ανακοίνωσε στις αρχές Ιουλίου, ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση 400 εκατ. δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα για την κατασκευή της πρώτης υπόγειας αποθήκης στην χώρα στη λίμνη TuzGölü με αποθηκευτική δυνατότητα 960 εκατ. κ.μ. αερίου. Παράλληλα, θα είναι σε θέση να παράσχει 40 εκατ. κ.μ. αερίου σε ημερήσια βάση.

Για το έργο της Καβάλας πάντως, πρόσφατα χάθηκαν επιδοτήσεις ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών, τεχνικών και γεωλογικών μελετών, ενώ πριν από ένα μήνα ανακοινώθηκε ότι εντάσσεται στις στρατηγικές επενδύσεις. Η ουσία είναι πάντως ότι στα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση ενόψει του δικού μας stress test δε θα περιλαμβάνεται η δυνατότητα αποθήκευσης σημαντικών ποσοτήτων αερίου για την κάλυψη των αναγκών σε αέριο.

W90H60-maniatis_elvetos

W90H60-MANIATHS_MS_Turanor_PlanetSolar

(ΑΠΕ)

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr