“Διαρρέουν” στοιχεία από τα exit polls – Καταγγελία της ΝΔ για τη δημοσιοποίηση

25 Ιανουαρίου 201516:26

   «Πρωτοφανή αθλιότητα» χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία τη δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο στοιχείων για το εκλογικό αποτέλεσμα που φέρονται να προέρχονται από exit poll.

«Τις τελευταίες ώρες, σε ιστολόγια αναρτώνται δήθεν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι προέρχονται από τα exit polls, κάτι που απαγορεύεται ρητά από το νόμο» ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής το γραφείο Τύπου του κόμματος.

«Πρόκειται για μια πρωτοφανή αθλιότητα που στόχο έχει να ποδηγετήσει τη βούληση του εκλογικού σώματος.

»Καλούμε τους αρμοδίους να παρέμβουν άμεσα».

Το KomotiniPress  ενημερώνεται διαρκώς για τα ποσοστά και τα αποτελέσματα , όπως άλλωστε και όλοι οι υπεύθυνοι ενημέρωσης στην ελληνική επικράτεια αλλά δεσμεύεται από τη νομοθεσία και τον σεβασμό στη ύψιστη διαδικασία της Δημοκρατίας που είναι οι εκλογές! Γι α το ζήτημα των  exitpolls  παραπέμπουμε στην σχετική ανακοίνωση της ΣΕΔΕΑ .

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του ο ΣΕΔΕΑ υπενθυμίζει  την τοποθέτηση της ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) για τα exit polls:
1. Τα exit polls θεωρούνται μοναδικά και εξαιρετικά εργαλεία για την άντληση πληροφορίας σχετικής με τους ψηφοφόρους μιας συγκεκριμένης εκλογικής αναμέτρησης. Η αξία τους προκύπτει από το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες είναι «αποδεδειγμένα ψηφοφόροι» ενώ σε όλες τις άλλες δημοσκοπήσεις οι ερωτώμενοι είναι «εν δυνάμει ψηφοφόροι».
2. Τα exit polls δεν καταγράφουν μόνο το ποιος νίκησε αλλά προσφέρουν απάντηση στο ερώτημα: «Ποιοι ψήφισαν το κάθε κόμμα/υποψήφιο και γιατί».
3. Τα exit polls είναι έρευνες και βασίζονται σε δείγμα. Κατά συνέπεια παράγουν προσεγγιστικές εκτιμήσεις της πραγματικότητας. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να είναι η επικρατέστερη και πλέον διαδεδομένη μέθοδος μέτρησης της εκλογικής συμπεριφοράς.
  4. Επιτυχημένα θεωρούνται τα exit polls όταν προβλέπουν το εκλογικό αποτέλεσμα με διαφορά +/- 3%. Παρόλα αυτά, συμβαίνει σε περιπτώσεις η πρόβλεψή τους να αποκλίνει περισσότερο από το +/- 3%. Σε εκλογικές αναμετρήσεις όπου τα ποσοστά των κομμάτων/υποψηφίων είναι κοντά, οποιαδήποτε διαφορά μικρότερη των 5 ποσοστιαίων μονάδων δεν θεωρείται ασφαλής.

 

 

Αρθρογράφος