15 νεκροί, 21 τραυματίες, τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες στην Δυτική Αττική

15 Νοεμβρίου 201718:55

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί οι περιοχές Μάνδρας, Νέας Περάμου και Μαγούλας, έπειτα από πρόταση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Στα νεκροτομεία Αθηνών και Πειραιά εκτυλίσσεται πλέον η συνέχεια της ανείπωτης τραγωδίας που προκάλεσε η θεομηνία. Μέχρι στιγμής ο θλιβερός απολογισμός είναι 15 νεκροί και 21 τραυματίες που διακομίστηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο. Οι 9 από τους τραυματίες έλαβαν ήδη εξιτήριο, ενώ οι υπόλοιποι 12 (7 γυναίκες και 5 άνδρες) κρίθηκε ότι χρήζουν νοσηλείας. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, όλοι βρίσκονται εκτός κινδύνου, εκτός από μία γυναίκα η οποία χρειάστηκε να διασωληνωθεί και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Θριασίου. Οι τραυματίες νοσηλεύονται στην Παθολογική, Πνευμονολογική και Ορθοπεδική κλινική του νοσοκομειου.

Σε αδιανόητη τραγωδία εξελίχθηκε η κακοκαιρία που έπληξε τα ξημερώματα τη Δυτική Αττική. Στην Μάνδρα πέντε γυναίκες και δεκα άνδρες έχασαν τη ζωή τους σε πλημμυρισμένα σπίτια και άλλους χώρους, ενώ δύο εξ αυτών ανασύρθηκαν από τις θαλάσσιες περιοχές της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου. Εικόνα καταστροφής καταγράφεται επιπλέον σε Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μέγαρα και Μαγούλα.

Τα σχολεία στην περιοχή παραμένουν κλειστά, ενώ οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής διενεργούν ήδη αυτοψίες.

Παράλληλα, με σωστικά συνεργεία συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής η οποία από νωρίς το πρωί δέχεται εκατοντάδες κλίσεις ενώ σκαπτικά μηχανήματα ενεργούν για τον καθαρισμό των δρόμων από φερτά υλικά. Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζουν οι πλημμυρισμένοι δρόμοι στις περιοχές του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας και ειδικότερα στην περιοχή Αγία Σωτήρα.

Ηδη μετά την πρώτη εικόνα στα γραφεία της ΠΕ Δυτ. Αττικής πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για την εκτίμηση και τον προγραμματισμό των δράσεων.

Οι πυροσβέστες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να ανταποκριθούν σε εκατοντάδες κλήσεις που γίνονται από πολίτες που είτε έχουν εγκλωβιστεί στα οχήματά τους, είτε έχουν πλημμυρίσει τα σπίτια τους.

Στην περιοχή επιχειρούν αυτήν την ώρα 150 πυροσβέστες και 50 οχήματα από την Αττική, καθώς και πέτνε ακόμη από την Κόρινθο. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής αναμένεται να ενισχυθούν από τρεις ομάδες ΕΜΑΚ (30 άτομα), καθώς και μηχανήματα και αντλίες από τη Λαμία, την Πάτρα και τη Λάρισα.

Στο μεταξύ κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος για τους θανάτους και τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία στη δυτική Αττική. 

Στόχος είναι να ελεγχθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως αξιόποινες πράξεις μεταξύ των οποίων και πολεοδομικές παραβάσεις. 

 Μάλιστα όπως έλεγαν εισαγγελικές πηγές αν κριθεί απαραίτητο θα κινηθεί και η αυτόφωρη διαδικασία. 

Ανάμεσα στα αδικήματα που τίθενται στο στόχαστρο της έρευνας είναι και τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις που επέδρασαν στον σχηματισμό φονικών ορμητικών χειμάρρων εντός των πόλεων που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

Καταγγελία καθηγητή: Ο δήμος Μάνδρας είχε μπαζώσει το ρέμα

Aποκαλυπτικός για τις ανθρώπινες ευθύνες που υπάρχουν στις περιοχές της Μάνδρας και της Νέας Περάμου, ευθύνες που οδήγησαν στη σημερινή τραγωδία, ήταν ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δημήτρης Παπανικολάου.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό realfm 97,8 ο κ. Παπανικολάου έκανε λόγο για το «χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας», καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το μάθημα που έκανε σε μεταπτυχιακούς του φοιτητές ήταν πάνω στις συγκεκριμένες περιοχές με βάση τις προηγούμενες καταστροφές και, μάλιστα, τους έλεγε ότι ήταν θέμα χρόνου να γίνει.

Ειδικότερα τόνισε ότι το ρέμα που κατεβαίνει από το όρος Πατέρα, παράλληλα με την παλαιά εθνική, έχει μπαζωθεί από τον δήμο Μάνδρας και έχει χτιστεί χώρος στάθμευσης για τα οχήματα του δήμου. Έχει διακοπεί, λοιπόν, για 500 μέτρα η κοίτη του ρέματος. Ήταν βέβαιο, λοιπόν, ότι κάποια στιγμή σε περίπτωση σφοδρής καταιγίδας δεν θα έμενε τίποτα όρθιο.

Ο καθηγητής επισήμανε πως «εάν θέλουμε κάποια στιγμή να σοβαρευτούμε και να κάνουμε κάτι σωστό πρέπει η περιφέρεια σε συνεργασία με τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τους άλλους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται να κάνουν μια μελέτη η οποία ταυτόχρονα θα προτείνει και τα έργα που απαιτούνται».

 

 

ÐËÇÌÌÕÑÅÓ ÓÔÇÍ ÅÈÍÉÊÇ ÏÄÏ ÓÔÏ ÕØÏÓ ÔÇÓ ÅËÅÕÓÉÍÁÓ / ËÇØÅÉÓ ÌÅ DRONE (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÁÍÔÙÍÇÓ ÍÉÊÏËÏÐÏÕËÏÓ / EUROKINISSI)

ÐËÇÌÌÕÑÅÓ ÓÔÇÍ ÅÈÍÉÊÇ ÏÄÏ ÓÔÏ ÕØÏÓ ÔÇÓ ÅËÅÕÓÉÍÁÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÁÍÔÙÍÇÓ ÍÉÊÏËÏÐÏÕËÏÓ / EUROKINISSI)

Αρθρογράφος