Χαιρετισμός της ΠτΔ στην διαδικτυακή ημερίδα «UNESCO: Ανοιχτή Επιστήμη – Τεχνητή Νοημοσύνη. Νέοι Ορίζοντες, Οράματα και Όρια» (video)

16 Φεβρουαρίου 202208:00

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, απέστειλε χαιρετισμό στην διαδικτυακή ημερίδα «UNESCO: Ανοιχτή Επιστήμη – Τεχνητή Νοημοσύνη. Νέοι Ορίζοντες, Οράματα και Όρια», που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και το Σωματείο ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της κυρίας Σακελλαροπούλου:

«Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την έναρξη της Διαδικτυακής Ημερίδας της UNESCO, την οποία διοργανώνει το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, σε συνεργασία με το Σωματείο ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο. Η διαχρονική συμβολή της κυρίας Βαρδινογιάννη, ως Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO, όσο και του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, έχει δημιουργήσει μια νέα, ελπιδοφόρο πραγματικότητα για τα παιδιά, τους γονείς τους και την επιστημονική αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης και οδυνηρής ασθένειας. Τώρα, με την πρωτοβουλία της να προωθήσει την Ανοιχτή Επιστήμη και διαβούλευση σχετικά με τις θετικές επιδράσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης σε πλήθος τομέων γνώσης και δράσης, για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται πρωτοπόρος στην προσέγγιση των νέων προκλήσεων της εποχής μας.

Βρισκόμαστε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό, οικονομικό, επιστημονικό περιβάλλον· σε μια μεταβατική περίοδο, όπου συντελείται, παγκοσμίως, ένας βαθύς τεχνολογικός μετασχηματισμός, διαμορφώνοντας μια πρωτοφανή κοινωνική πολυπλοκότητα. Η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται ραγδαία, γεφυρώνοντας τον φυσικό και τον εικονικό κόσμο. Διανοίγονται ανεξερεύνητα πεδία για την επιστήμη, πρωτοποριακές μέθοδοι δοκιμάζονται, νέα δεδομένα και νέες απαιτήσεις διεκδικούν την προσοχή μας.

Σ’ αυτήν τη νέα, εν πολλοίς αχαρτογράφητη περίοδο που διανύουμε, ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά και επιστημολογικά διακυβεύματα είναι η διαχείριση της επιστημονικής γνώσης, η ελεύθερη πρόσβαση στις ανακαλύψεις της, ο δίκαιος και δημοκρατικός διαμοιρασμός της και κυρίως η διαφύλαξη και περαιτέρω ενίσχυση της ανθρωποκεντρικής της κατεύθυνσης. Καμιά τεχνολογία δεν είναι ουδέτερη και καμιά δεν είναι απαλλαγμένη από απειλές. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικός ο διάλογος κοινωνίας και επιστήμης στη χώρα μας, η ενημέρωση σχετικά με τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους που δημιουργεί η νέα τεχνολογία και συγκεκριμένα η τεχνητή νοημοσύνη.

Το στοίχημα είναι να κατορθώσουμε να προσαρμόσουμε τους σύγχρονους μετασχηματισμούς στις ανθρώπινες αξίες και ανάγκες. Η Ανοιχτή Επιστήμη προάγει τη διαφάνεια και την διεπιστημονικότητα, καθιστά τα επιστημονικά ευρήματα πιο αποδοτικά και αξιόπιστα και συμβάλλει στην ανάπτυξη της καινοτομίας και την επίλυση κρίσιμων και παγκόσμιων προβλημάτων, όπως η καταπολέμηση του παιδικού καρκίνου, με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην αναγεννητική ιατρική.

Το θέμα της Ημερίδας είναι συνεπώς καίριο και θεμελιώδες. Θα ήθελα να συγχαρώ το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και το Σωματείο ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο για την σπουδαία προσφορά τους, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της συνεργασίας με την UNESCO, και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες σας».

Αρθρογράφος