Το έθιμο του Σαγιά στους Ασκητές Ν. Ροδόπης

4 Ιανουαρίου 202011:17

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε ένα νυχτερινό όμορφο περιβάλλον, μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, θα λάβει χώρο ένα έθιμο που έρχεται από την Καππαδοκία και που συνεχίστηκε από τους φιλόξενους κατοίκους των Ασκητών.

Ο Σύλλογος Καππαδοκών & Μικρασιατών Νομού Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος» και ο Λαογραφικός Σύλλογος Ασκητών σας αναβιώνει το έθιμο του Σαγιά την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020 στο χωριό Ασκητές. Ώρα 17:30 εσπερινός με αρτοκλασία στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου. Ώρα 18:30 σαγιάς (άναμμα φωτιάς).

Η προετοιμασία ξεκινά από το μεσημέρι της 5ης Ιανουαρίου με τους κατοίκους να συγκεντρώνουν ξύλα μπροστά στην εκκλησία και να τα τοποθετούν σε σχήμα κώνου. Μετά τον εσπερινό διενεργείται από την εκκλησιαστική επιτροπή πλειοδοτικός διαγωνισμός υπέρ του ναού και όποιος προσφέρει τη μεγαλύτερη ενίσχυση αποκτά το προνόμιο να ανάψει τη φωτιά. Γύρω από την τεράστια φωτιά, που φωτίζει όλη την πλατεία, στήνεται παραδοσιακός χορός από τους κατοίκους του χωριού. Στους συμμετέχοντες προσφέρονται διάφορα νηστίσιμα εδέσματα, συνταγές.

Το έθιμο του Σαγιά το έφεραν «από την πατρίδα, στη νέα πατρίδα» οι 35 οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στους Ασκητές από το Αναργυράσιο (Αγιρνάς) και Ταξιάρχης (σημερινό Kayabag) της Καισαρείας.

Το δίδαγμα του εθίμου… ο φωτισμός, η εξυγίανση-κάθαρση, η επικράτηση του φωτός-καλό, έναντι του σκότους-κακό. Ο χορός γύρο από την φωτιά και τα κεράσματα είναι τα επινίκια.

Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένο το νέο έτος 2020

Αρθρογράφος