Το άβατο της Σαμοθράκης…

13 Αυγούστου 201911:03

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Άγνωστος αριθμός επιδόξων επιβατών, επισκεπτών, επαγγελματιών, δημοσίων λειτουργών με τα υπάρχοντα, τον εξοπλισμό και την οικοσκευή τους βρίσκονται “όμηροι” της πραγματικότητας που βιώνουμε όλοι όσοι ζουν στην Θρακική Γη!

Η ημιανεύθυνη πολιτική ηγεσία, οι υπολειτουργούντες μηχανισμοί πολιτικής προστασίας, το σύνολο του τοπικού επαγγελματικού κόσμου που λειτουργεί στα όρια του “περιφερειακού καπιταλισμού”, ο δυσκίνητος κρατικός μηχανισμός, η απουσία κεντρικής διοίκησης, η έλλειψη κριτικής κι ελέγχου από τα μέσα ενημέρωσης, συνθέτουν το πλαίσιο μιας πρωτόγνωρης κατάστασης που υποτιμά την ανθρώπινη λογική και υποβαθμίζει μακροπρόθεσμα την περιοχή.

Σε μία κουτοχωριάτικη αντίληψη να μην “κακολογήσουμε” το νησί ή να μην “χαλάσουμε” τις διακοπές των υπευθύνων επί ΕΠΤΑ (7) ΗΜΕΡΕΣ “ξεχάσαμε” την ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων που εκτός των άλλων προβλημάτων καθημερινής διαβίωσης έχουν να αντιμετωπίσουν τους δικούς τους χρόνους μετάβασης και μετακίνησης, με χαμένες πτήσεις, διαδρομές, υποχρεώσεις, ευπαθή προϊόντα..

Το τουριστικό “προϊόν” της περιοχής υποβαθμίζεται καθημερινώς με ταυτόχρονη δυσφήμηση της “ελληνικής φιλοξενίας” καθώς κανείς από τους επισήμους φορείς του Έβρου, της Περιφέρειας και του Ελληνικού Κράτους δεν ενεργοποίησε κάποιους μηχανισμούς προστασίας κι εξυπηρέτησης των συνανθρώπων μας, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται ηλικιωμένοι, ανήμποροι, μικρά παιδιά…..

Κανένα σχέδιο έκτακτης παρέμβασης, προστασίας, μέριμνας δεν υιοθετήθηκε και δεν εφαρμόσθηκε… ΚΥΡΙΩΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ!!!

Ανάλογα περιστατικά εδώ στο  Komotinipress έχουμε βιώσει και σε άλλες περιπτώσεις….

ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ η κεντρική διοίκηση χωρίς επαρκή ενημέρωση από την Κοινότητα των Πληροφοριών ή αγνοώντας ακόμη και τα βασικά μεγέθη και διαστάσεις του λιμανιού της Σαμοθράκης αγνοούσαν την αδυναμία ελλιμενισμού του ΑZORES EXPRESS.

ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΠΕ ΕΒΡΟΥ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ και λοιπούς αρμοδίους…

Ευτυχώς που τέθηκε λίγο μετά από τα μεσάνυχτα η πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή της Καμαριώτισσας, η οποία λέγεται ότι ξεκίνησε από σπίθες προερχόμενες από κολόνα ή καλώδιο του ΔΕΔΔΗΕ, στην Σαμοθράκη με την πυρκαγιά να έχει οριοθετηθεί, πεζοπόρα τμήματα και οχήματα παραμένουν στο σημείο εκδήλωσής της και παρεμβαίνουν όπου παρατηρηθούν αναζωπυρώσεις.Κι όλα αυτά τη στιγμή που το νησί και οι δήμοι Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου παραμένουν στην κατηγορία κινδύνου 4 – πολύ υψηλή, στον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας. Οι δήμοι Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας περιλαμβάνονται στην κατηγορία 3-υψηλή. Φωτιά στην περιοχή Αγ. Ανδρέας

Και σαν να μην έφταναν όλα όσα συμβαίνουν στο νησί της Σαμοθράκης αργά το απόγευμα της Δευτέρας 12 Αυγούστου ανοιχτά της Σαμοθράκης, εντοπίστηκαν 33 αλλοδαποί οι οποίοι επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο. Άμεσα το Λ.Σ. με πλήρωμά του, έσπευσε στο σημείο για τη διάσωσή τους και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι 33 μεταφέρθηκαν στην Καμαριώτισσα όπου κρατούνται εως ότου αποκατασταθεί η ακτοπλοική συνδεση μεταξύ Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης και μεταφερθούν στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου.

Στις υπόλοιπες ειδήσεις ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πάνω στο λιμάνι της Σαμοθράκης, οι επισκέπτες του νησιού, κάλεσε το πρωί σε έκτακτη σύσκεψη στο Δημαρχείο το νεοεκλεγέντα Δήμαρχο, τους νυν Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του Δ.Σ, τον πρόεδρο και μέλη του συλλόγου επαγγελματιών, Δημοτικούς συμβούλους, για να οργανωθεί η διαχείριση της κρίσης, η οποία κατεληξε στην λογική παροχής σάντουιτς, νερού, πρόχειρου καταλύματος υπό την ευγενή χορηγία της ΠΑΜΘ…..

Δεν υπάρχει , μέχρι στιγμής, κάποια αντίστοιχη κίνηση από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και τους εκεί αρμοδίους φορείς ή εκπροσώπους του επαγγελματικού κόσμου.

Οι ελπίδες όλων εναποτίθενται σε ένα μικρό καταμαράν που κι αυτό προκύπτει ότι είναι προβληματικό ως προς την λειτουργία του σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ειδικού τυπου κι έχοντας υπόψη την εμπειρία από τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια τα οποία (δεν) εκτελούσε.

Αντί επιλόγου αξίζει να θυμηθούμε τις δεσμεύσεις του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, υπουργού μεταφορών το 2014, για την κατασκευή αεροδρομίου κι ελικοδρομίου στη Σαμοθράκη!!!

Δυστυχώς, οι επισκέπτες της Θράκης μυήθηκαν κι αυτοί στα Μυστήρια της Σαμοθράκης…

Αντί επιλόγου, υποκλέπτουμε την ανάρτηση του κ .Μιχάλη Αμοιρίδη

Χωρίς λιμάνι η Σαμοθράκη αλλά μας φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς που διοίκησαν και διοικούν. Από επισκευές…

Gepostet von Μιχάλης Αμοιρίδης Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Ξάνθης am Dienstag, 13. August 2019

Αρθρογράφος