Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στον Έβρο

11 Αυγούστου 201911:52

Εκτάκτως συνεδρίασαν  στις 10 Αυγούστου 2019 τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου στην Αλεξανδρούπολη, υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, λόγω του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς τις επόμενες ημέρες (δείκτης επικινδυνότητας 4) σε περιοχές ευθύνης των Δασαρχείων Αλεξανδρούπολης – Σουφλίου συμπεριλαμβανομένης και της Νήσου Σαμοθράκης.

Κατά τη σύσκεψη επικαιροποιήθηκαν τα διαθέσιμα μέσα της Περιφέρειας και των Δήμων και αποφασίσθηκε:

1. H εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς περιοχές», όπως αυτές έχουν καθορισθεί στην με αριθμ. πρωτ. 823/25-6-2019 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Έβρου (ΑΔΑ:ΩΞ5Ζ7ΛΒ-ΗΞΔ).

Συγκεκριμένα, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η κυκλοφορία πολιτών και μέσων εντός των κάτωθι δασικών εκτάσεων μέχρι νεωτέρας:

➢ Δασικές περιοχές ευθύνης Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης

Απαγόρευση κυκλοφορίας:

Νίψα – Δρυμός
Καύσιμα – Παλιά Νίψα
Κόμαρος – Μεσημβρία
Ριτζάκι – Κολίτσα
Κίρκη – Καύσιμα Άβαντα

Ελεγχόμενη κυκλοφορία:

Κίρκη – Συκορράχη
Αλεξ/πολη – Κίρκη
Μάκρη – Πλάκα – Μέστη

➢ Δασικές περιοχές ευθύνης Δασαρχείου Σουφλίου

Απαγόρευση κυκλοφορίας εντός του χώρου που περικλείεται από τους δρόμους:

Εθνική Οδός Σουφλί – Προβατώνας
Επαρχιακή Οδός Προβατώνα – Λευκίμης
Δασικός Δρόμος Λευκίμης – Σαράντα σπίτια
Δασικός Δρόμος Βυρίνη – Πουλίαδες
Δασικός Δρόμος Γαλανού γουρούνια – ΕΟΠ Κοτρωνιάς – Κοτρωνιά
Επαρχιακή Οδός Κοτρωνιά – Διασταύρωση Σουφλίου – Σιδηρώ – Σουφλί
Δασικός δρόμος Λευκίμης – Κιτρινόπετρας

➢ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση όλων των χώρων αναψυχής και περιαστικού πρασίνου στις ζώνες ευθύνης των Δασαρχείων ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ – ΣΟΥΦΛΙΟΥ – ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ, καθώς και χώρων αναψυχής της Ν. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ.

➢ Απαγόρευση κυκλοφορίας μηχανημάτων και οχημάτων που μπορεί η χρήση τους να προκαλέσει φωτιά (σπινθήρες από γεωργικούς ελκυστήρες). Εξαιρούνται οχήματα Δασαρχείων, ΕΚΑΒ, Υπηρεσιών και μόνιμων κατοίκων που έχουν τις οικίες τους καθώς και ιδιόκτητες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε δασικά συμπλέγματα για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών τους. Αν είναι δυνατό για τις ημέρες υψηλού κινδύνου να αποφεύγουν εργασίες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά (μελισσοκόμοι, εργασίες με μέσα που δημιουργούν σπινθήρες).

➢ Απαγορεύεται η μετακίνηση, διαμονή, ελεύθερη κατασκήνωση και περιήγηση εντός των δασών και δασικών εκτάσεων.

➢ Απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων εκτός των ασφαλτοστρωμένων δρόμων.

➢ Απαγορεύεται στους Δασικούς Συνεταιρισμούς τις ημέρες υψηλού κινδύνου, η εκτέλεση εργασιών με αλυσοπρίονο.

2. Η αποστολή μικτών περιπόλων – αμιγών περιπόλων του στρατού – των Δασαρχείων – των Εθελοντικών Ομάδων και της Ελληνικής Αστυνομίας σε δασικές περιοχές για προληπτικό έλεγχο των πολιτών που κινούνται εντός των δασικών περιοχών.

3. Το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης έχει στη διάθεση των αρμοδίων όλα τα πλωτά του μέσα για τη μεταφορά προσωπικού προς τη Νήσο Σαμοθράκη εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

4. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής θα ενημερώσει τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για τον πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς προς αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια και για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Τα ανωτέρω μέτρα πρόληψης και καταστολής που αποφασίσθηκαν στη σημερινή σύσκεψη του Σ.Ο.Π.Π. θα ισχύουν για όλες τις επόμενες ημέρες και καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου όταν ο δείκτης επικινδυνότητας θα είναι υψηλός 4 και 5.

Αρθρογράφος