902.gr: Τεράστιες οι ευθύνες κυβέρνησης – εφοπλιστών για την κατάσταση με τα πλοία στη Σαμοθράκη

13 Αυγούστου 201910:59

Τεράστια είναι η αναστάτωση που έχει προκληθεί από τα αλλεπάλληλα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης την Παρασκευή με το πλοίο «Ζέφυρος» της εταιρείας «SAOS Ferries» και από το βράδυ της Κυριακής έως σήμερα με το πλοίο «AZORES EXPRESS».

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, την εταιρεία «SAOS FERRIES» και οποιονδήποτε άλλο αρμόδιο, επιβάτης που παραμένει εδώ και δύο μέρες στο λιμάνι της Σαμοθράκης, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση του πόρταλ 902.gr. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Αποστέλλω αυτό το e-mail κατόπιν της τεράστιας αναστάτωσης που έχει προκληθεί στην Σαμοθράκη λόγω των βλαβών που υπέστησαν εδώ και μέρες τα πλοία της εταιρίας “SAOS Ferries”. Ως εκ τούτου, από την Τρίτη μέχρι και σήμερα επικρατεί πλήρης αβεβαιότητα για τη μεταφορά μας από το νησί, τα δρομολόγια ανακοινώνονται τελευταία στιγμή, υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις ακόμη και ολόκληρων ημερών για να μπορέσεις να κόψεις εισιτήριο, μεγάλο ζήτημα προκύπτει με τη μεταφορά των οχημάτων. Για όλα τα παραπάνω το υπουργείο φέρει την πρώτη ευθύνη, αφού η εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω των ακτοπλοϊκών γραμμών υπόκειται στην ευθύνη του.

Αντί λοιπόν για άμεση επίλυση του ζητήματος από μεριάς του υπουργείου συναντήσαμε τεράστια κωλυσιεργία, με το υπουργείο να βγάζει επίσημο δελτίο τύπου την Παρασκευή 9/8, γενικό και αόριστο, με το οποίο σε τίποτα δεν δεσμευόταν για ακριβείς ώρες – ημερομηνίες δρομολογίων, παρά μόνο κόμπαζε για την αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τη δρομολόγηση του πλοίου “ΑΖΟΡΕΣ ΕΞΠΡΕΣ”. Επιπλέον, το υπουργείο συνέδραμε στην παραπληροφόρηση του επιβατικού κοινού, καθώς στο εν λόγω δελτίο τύπου ανέφερε ότι το παραπάνω πλοίο ταξιδεύει προς την Αλεξανδρούπολη ήδη από τις 9/8, ενώ στην πραγματικότητα ξεκίνησε από τον Πειραιά μόλις το Σάββατο 10/8 στις 20.00.

Στην παραπληροφόρηση συνέβαλε με τη σειρά του και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Πέτροβιτς που με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή 9/8 δήλωνε ότι το “ΑΖΟΡΕΣ ΕΞΠΡΕΣ” ξεκινάει δρομολόγια από το Σάββατο 10/8. Σήμερα Δευτέρα 12/8 το “ΑΖΟΡΕΣ ΕΞΠΡΕΣ” ακόμη δεν έχει δέσει στο λιμάνι της Σαμοθράκης και κανείς δεν είναι σε θέση υπεύθυνα να μας ενημερώσει τι πρόκειται να γίνει.

Εκατοντάδες κόσμου συνεχίζουμε να ταλαιπωρούμαστε από την όλη κατάσταση, να επιβαρυνόμαστε οικονομικά περαιτέρω διαμονή και διατροφή στο νησί πέραν των προγραμματισμένων διακοπών μας, να αναγκαζόμαστε να κοιμόμαστε στα αυτοκίνητά μας ή και σε σκηνές ή και απλά στην ύπαιθρο. Υπάρχει δε κόσμος που πρέπει να επιστρέψει στον τόπο κατοικίας του για εργασία και, όχι απλά χάνει μεροκάματα, αλλά επιβαρύνεται επιπλέον έξοδα για τα οποίο άγνωστο εάν θα αποζημιωθεί από κάποιον. Υπάρχει κόσμος που έχει αγορασμένα εισιτήρια αεροπορικά, κρατήσεις ξενοδοχείων σε άλλους προορισμούς κλπ., που ζημιώνεται γιατί αναγκάζεται να τα ακυρώσει.

Η αιτιολογία περί μποφόρ που εμποδίζουν το “ΑΖΟΡΕΣ ΕΞΠΡΕΣ” στο λιμάνι της Σαμοθράκης σε τίποτα δεν μας καλύπτουν. Υπάρχουν υπεύθυνοι οι οποίοι έπρεπε να συνυπολογίσουν όλες τις παραμέτρους εκ των προτέρων για να μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα, όπως τις προβλέψεις του καιρού, το μέγεθος του συγκεκριμένου πλοίου και αντίστοιχα το μέγεθος του λιμανιού και το αβαθές του, πράγματα γνωστά στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες πρέπει επώνυμα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Σε μια χώρα της ΕΕ το 2019 είναι αδιανόητο να μην μπορεί να αποκατασταθεί από την πρώτη κιόλας μέρα η ακτοπλοϊκή γραμμή Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης με την ναύλωση ενός κατάλληλου για τις συνθήκες πλοίου οχηματαγωγού – επιβατικού.

Τη στιγμή που οι πλοιοκτήτες κάθε χρόνο επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό για δρομολόγια σε νησιά όπως η Σαμοθράκη, με λεφτά δηλαδή δικά μας που έχουμε χρυσοπληρώσει μέσω της δυσβάσταχτης φορολογίας, βλέπουμε ότι όταν απλά δεν τους συμφέρει βγάζουν την ουρά τους από έξω και οι μόνοι που την πληρώνουν και πάλι είναι οι πολίτες.

Απαιτούμε:

1. Την άμεση ναύλωση πλοίου οχηματαγωγού – επιβατικού σήμερα στις 12/8 από την περιοχή του ΒΑ Αιγαίου ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει σήμερα κιόλας τους επιβάτες που αναμένουν ήδη από χθες και συνεχώς αυξάνουν. Πλοίου ικανού να δέσει στο λιμάνι της Σαμοθράκης με τις σημερινές καιρικές συνθήκες.

2. Τη δωρεάν μεταφορά οχημάτων και επιβατών με ευθύνη του υπουργείου με το «ΑΖΟΡΕΣ ΕΞΠΡΕΣ» ή όποιο άλλο πλοίο ναυλωθεί για σήμερα ως ελάχιστη αποζημίωση για την παραπάνω κατάσταση.

3. Την περαιτέρω οικονομική αποζημίωση όλων όσων εγκλωβίστηκαν στο νησί και επιβαρύνθηκαν οικονομικά για διαμονή – διατροφή, χαμένα μεροκάματα, ακυρώσεις εισιτηρίων κ.α. χωρίς δική τους ευθύνη από την εταιρία “SAOS FERRIES”, ειδάλλως από το αρμόδιο υπουργείο.

4. Την τοποθέτηση εκτάκτων δρομολογίων ΚΤΕΛ από την Αλεξανδρούπολη ό,τι ώρα φτάσει το πλοίο, για την εξυπηρέτηση όσων ταξιδεύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε κάθε διαφορετική περίπτωση ενημερώνουμε ότι θα κινηθούμε και δικαστικά εναντίον οποιουδήποτε νομικά υπευθύνου».

Αρθρογράφος