Στ. Κουρούδης: «Τη χειρότερη περίοδο διανύει φέτος το βαμβάκι» – Το παγκόσμιο συνέδριο βάμβακος για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη

7 Νοεμβρίου 201407:47

«Την χειρότερη περίοδο της πενταετίας, ίσως και παραπάνω ετών, διανύει φέτος το βαμβάκι, σε επίπεδο παραγωγής, τιμής και προφανώς ποιότητας. Οι πολύ κακές καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της σποράς στην άνοιξη, οι πολλές βροχές και οι χαμηλές θερμοκρασίες, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι συνεχιζόμενες χαμηλές θερμοκρασίες και βροχές και κατά του φθινόπωρο, έχουν συντελέσει στο να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. ΑΝ και συμβουλεύουμε τους παραγωγούς να περιμένουν λίγο για να μην έχει υγρασία το βαμβάκι, δυστυχώς μπαίνουν στα χωράφια και μαζεύουν, σε μια προσπάθεια να προλάβουν, καθώς έρχονται κι άλλες βροχές».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων Σταμάτης Κουρούδης, μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής, για τη φετινή δύσκολη εκκοκκιστική περίοδο. Αυτοί που φαίνεται να μην επηρεάστηκαν τόσο , ήταν όσοι είχαν επιτυχία στην πρώιμη σπορά, αλλά και όσοι είχαν ξηρικά βαμβάκια.

Οι τιμές προς το παρόν κυμαίνονται στα 40 λεπτά το κιλό…

«Οι επιδοτήσεις στο βαμβάκι θα συνεχισθούν ως το 2020, ωστόσο είναι ανάγκη σαν Χώρα να εκπονήσουμε σχέδιο αναδιαρθρώσεων καλλιεργειών για μετά το 2020. «Οι Αγρότες καλλιεργούν το βαμβάκι, ακριβώς επειδή υπάρχει η επιδότηση. Αν για κάποιο λόγο αφαιρούνταν η επιδότηση, θα ήταν ελάχιστοι αυτοί που θα το καλλιεργούσαν, εμπιστευόμενοι το ελεύθερο εμπόριο. Είμαστε όμως στα τέλη του 2014 και κανένας σχεδιασμός δεν υπάρχει από την Πολιτεία για την επόμενη μέρα μετά το 2020…(σ.σ. εκτός αν περιμένουν κάποιοι ότι οι επιδοτήσεις θα συνεχισθούν).

kouroudis_epitimos_proxenos

Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια του κ. Κουρούδη διαθέτει το βαμβάκι στην Ιαπωνία, Ινδονησία, Βιετνάμ, αλλά και στη γειτονική Τουρκία!

«Η Ελλάδα έχει τις δομές (δίκτυα, λοτζίστικς) για να προωθήσει εξαγωγικά το βαμβάκι της, σε σχέση με άλλες χώρες που δεν έχουν αυτές τις δυνατότητες.

Τι γίνεται στο κομμάτι της αξιοποίησης του Ελληνικού Βαμβακιού στην εσωτερική αγορά;

«Η Ελληνική Κλωστοϋφαντουργία και τα Κλωστήρια τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί πάρα πολύ, ακριβώς επειδή λόγω του υψηλού κόστους του εργατικού δυναμικού και του ενεργειακού, δεν ήταν ανταγωνιστική, επειδή υπάρχει φθηνό εργατικό δυναμικό σε άλλες χώρες που παράγουν βαμβάκι. Να φανταστείτε ότι στα Ελληνικά Κλωστήρια το 40% του εργατικού δυναμικού, εργαζόταν εκεί. Αρκετές επιχειρήσεις του είδους άντεξαν τον ανταγωνισμό, επειδή μετέφεραν ένα μεγάλο   κομμάτι της παραγωγής σε χώρες με φθηνό εργατικά χέρια. Ακόμα χειρότερα ήταν τα πράγματα στην παραγωγή οικολογικού πιστοποιημένου βαμβακιού. Σας λέω το εξής οξύμωρο: όταν σε μια χώρα «σβήνει» η Κλωστοϋφαντουργία, αυτό είναι δείκτης ανάπτυξης», τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Κουρούδης.

Εξ άλλου αυτή την εβδομάδα διεξάγεται στη Θες/νικη για πρώτη φορά το παγκόσμιο συνέδριο βαμβακιού, κάτι που είχε καταφέρει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, καθώς γινόταν συνέχεια στις ΗΠΑ.

Ο κ. Κουρούδης ο οποίος παραβρέθηκε στο συνέδριο, στάθηκε στη δεξίωση που παρέθεσαν οι Έλληνες Εκκοκκιστές στους ξένους από περίπου 100 χώρες που συμμετείχαν στο συνέδριο, έκαναν όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες για να προωθήσουν το Ελληνικό Βαμβάκι στις διεθνείς αγορές, ακριβώς επειδή η Χώρας μας διαθέτει όλες τις δομές για να το κάνει, απέναντι στο κενό που παρουσιάζουν σε αυτό το κομμάτι οι χώρες όπως η Ινδία λόγου χάριν.

Τέλος κάτι που επισήμανε και είναι βασικό είναι ότι και η γειτονική Τουρκία που ήταν ένας καλός αγοραστής του Ελληνικού βαμβακιού, τώρα τελευταία …κάνει νερά, καθώς επιζητεί καλύτερες τιμές, από άλλες χώρες. Χρέος λοιπόν της Ένωσης των Εκκοκκιστών Ελλάδος είναι να κρατήσουν τους παραδοσιακούς και γειτονικούς μας αγοραστές με καλό προϊόν αλλά και υπηρεσίες που κάνουν τη διαφορά!

 

Βασιλική Μαχαίρα, Δημοσιογράφος ΕΡΤ

Αρθρογράφος