Ριτσώνα, ” F/B ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ” εκτίναξαν σε 1.584 τα συνολικά κρούσματα

2 Απριλίου 202018:24

Στα 1.584 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό στην Ελλάδα και στους 53 οι θάνατοι από την COVID-19

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε την Πέμπτη 3 θανάτους, 27 νέα κρούσματα, 23 επιπλέον κρούσματα στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Ριτσώνα και 119 στο πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Από τις ανακοινώσεις του καθηγητή, η κατάσταση στην Ελλάδα διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

  • 169 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό (81 + 20 = 101 χθες).
  • Με αυτά, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.584 (1.415 χθες).
  • Τα περισσότερα εξακολουθούν να αφορούν κατοίκους της Αττικής.
  • 91 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (90 χθες).
  • Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη (66 έτη χθες).
  • Οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 ανέρχονται σε 53 (50 χθες).
  • Η θνησιμότητα από τη νόσο βρίσκεται στο 3%.
  • Έχουν διενεργηθεί 18.844 εξετάσεις για κορωνοϊό (17.350 χθες).

Ο καθηγητής αναφέρθηκε λεπτομερώς στο θέμα των θανάτων νέων και παιδιών, λέγοντας πως η ασθένεια εκδηλώνεται εξαιρετικά σπάνια σε παιδιά.

Πρέπει, ωστόσο, να εμπεδώσουν τα ατομικά μέτρα προστασίας και να εκτιμήσουν τα μέτρα.

Η θνησιμότητα – είπε – στις νέες ηλικίες είναι μόλις 0,66%, στα άτομα 50 ετών και άνω στο 8%, ενώ στα ηλικιωμένα άτομα φτάνει στο 18%.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως τα μέτρα στην Ελλάδα αποδίδουν και πως, εάν βρισκόμασταν στην ίδια θέση με την Ισπανία, θα είχαμε 2.265 νεκρούς.

119 κρούσματα κορωνοϊού στο κρουαζερόπλοιο «Ελ. Βενιζέλος»

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επιπλέον ότι από το κρουαζερόπλοιο «Ελ. “Ο κρατικός μηχανισμός αναλαμβάνει από την αρχή κάθε πρωτοβουλία” για την προστασία των πολιτών υπογραμμισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας καραντίνα 14 ημερών στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Ριτσώνα, μετά και από σχετική εντολή του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη.

Ο υγειονομικός περιορισμός 14 ημερών ήρθε ως αποτελεσμα της ιχνηλάτησης γυναίκας που φιλοξενείτο στη δομή και -μετά τον τοκετό της- νοσηλεύεται πλέον σε νοσοκομείο Αθηνών. Από τα 63 δείγματα που πάρθηκαν, 23 βρέθηκαν θετικοί χωρίς ωστόσο κανείς να νοσεί ή να φέρει συμπτώματα της νόσου, εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, όπως και ότι όλα τα δείγματα του προσωπικού είναι αρνητικά. Για προληπτικούς όμως λόγους απαγορεύεται η είσοδος και η εξοδος από τη δομή με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ ενήμερες είναι και οι αυτοδιοικητικές αρχές της περιοχής. Μάλιστα, ειδικό κλιμάκιο του υπουργείου Μετανάστευσης θα εποπτεύει επί τόπου τα μέτρα, ενώ η δομή ενισχύεται και με πρόσθετο προσωπικό, με τη μέριμνα του ΕΟΔΥ.Βενιζέλος» που βρίσκεται αγκυροβολημέν

ο αρόδου στον Πειραιά, βρέθηκαν 119 θετικά κρούσματα και δύο ακατάλληλα δείγματα. Τα συνολικά αποτελέσματα, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, είναι 119 θετικά, 259 αρνητικά, 2 ακατάλληλα, τα οποία και θα επανεξεταστούν. Για το κρουαζιερόπλοιο αποφασίστηκε ελλιμενισμός του πλοίου σε ειδική προβλήτα.

Στο περιστατικό 69χρονης γυναίκας που εμφάνισε συμπτώματα και διαγνώστηκε θετικη στον ιό στο Κέντρο υγείας Μυκόνου, αναφέρθηκε ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς, προχωρώντας λόγω του επιδημιολογικού φορτίου σε αναστολή 14 ημερών όλων των οικοδομικών έργων, ιδιωτικών και δημόσιων, αλλά και των εργοταξίων στο νησί. “Η κατάσταση ειναι εξαιρετικα κρισιμη” υποστήριξε ο υπουργός και πρόσθεσε οτι «χρήζει άμεσης αντιμετώπισης», για αυτό και επιφυλάχθηκε για λήψη τυχόν νέων μέτρων.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς ενημερωσε εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, ότι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής των Ελλήνων, αποφάσισε την διάθεση μετά από ομόφωνη αποφαση 8 εκατομμυρίων από τον προϋπολογισμό της για τη δημιουργία 50 ΜΕΘ στο νοσοκομείο “Σωτηρία”.

(amna.gr, iatronet, protothema, ert.gr,infographic)

Αρθρογράφος