Πρόγραμμα του ΔΠΘ σε συνεργασία με το Σύλλογο ΔΑΔΑΑ

23 Νοεμβρίου 201811:14

Το τμήμα ειδικής αγωγής του ΤΕΦΑΑ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα με τίτλο :Η επίδραση της ενασχόλησης  με αθλητικά ψηφιακά διαδραστικά παιχνίδια στα άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος” σε παιδιά του Συλλόγου ΔΑΔΑΑ.

Όπως μας ενημερώνουν από τον Σύλλογο ΔΑΔΑΑ, “το πρόγραμμα είναι πρωτοπόρο, ενδιαφέρον και εκπαιδευτικό και κυρίως μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο Πανεπιστήμιο που οι δράσεις του έχουν αρχίσει να προσανατολίζονται γύρω και από το δικό μας σύνδρομο και αυτό μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει.
Σας καλούμε για μια επίδειξη του προγράμματος την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 στα νέα γραφεία του συλλόγου στις 7 το απόγευμα
Για περισσότερες πληροφορίες στο κιν. 6936924079

Παρουσίαση του προγράμματος:

Αγαπητοί γονείς,

Με αυτή την επιστολή σας ενημερώνουμε για μία έρευνα που διεξάγεται στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ, στο ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

 

Τίτλος έρευνας: Η επίδραση της ενασχόλησης  με αθλητικά ψηφιακά διαδραστικά παιχνίδια στα άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος.

 

  1. Σκοπός της έρευνας

Αντικείμενο της εργασίας αυτής είναι να καταγραφεί η επίδραση που θα έχει ένα πρόγραμμα άσκησης με τη χρήση των αθλητικών ψηφιακών διαδραστικών παιχνιδιών στα άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος αφενός στην αιμοδυναμική ανταπόκριση του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος (αρτηριακή πίεση και καρδιακή συχνότητα) και αφετέρου στη συχνότητα εμφάνισης μη αποδεκτών συμπεριφορών κατά τη διάρκεια της εξάσκησής τους.

  1. Διαδικασία έρευνας

Η έρευνα της εργασίας αυτής θα πραγματοποιηθεί το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.

Πριν την έναρξη του προγράμματος θα προηγηθεί η γνωριμία των ερευνητριών με τα άτομα που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στο χώρο που στεγάζεται ο σύλλογος ΔΑΔΑΑ.Οι ώρες εξάσκησής τους θα οριστούν κατόπιν συνεννόησης με το διοικητικό συμβούλιο (ΔΣ) του συλλόγου και θα αφορούν απογευματινές ώρες.

Αρχικά θα γίνει επίδειξη – γνωριμία και εξάσκηση με το τηλεχειριστήριο για όλα τα άτομα. Οι συμμετέχοντες θα εξασκηθούν 2 φορές την εβδομάδα, για 8 εβδομάδες στο WiiSports, στο WiiSportsResortκαι στο DisneyChannelallstarparty. Η κάθε συνεδρία θα διαρκεί 45 λεπτά.

Το πρόγραμμα εξάσκησης των ατόμων θα αποτελείται από μία στοχευμένη εναλλαγή διαφόρων διαδραστικών  παιχνιδιών αθλητικής φύσεως του WiiSportsκαι του WiiSportsResorts, όπως η καλαθοσφαίριση, η αντισφαίρηση και η κωπηλασία, καθώς και  δραστηριότητες ψυχαγωγικής  φύσεως  του DisneyChannelallstarparty όπως μουσικοχορευτικά παιχνίδια.   Όλες οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται με την εκτέλεση μιμητικών κινήσεων με τη βοήθεια του τηλεχειριστήριου και διαρκούν περίπου 10 λεπτά.

Το κάθε άτομο θα εισέρχεται στην αίθουσα, θα κάθεται 5 λεπτά στην καρέκλα και στη συνέχεια θα αρχίζει την εξάσκησή του. Θα εξασκείται ατομικά, με την παρουσία των ερευνητριών. Μετά το τέλος της δραστηριότητας, το άτομο θα κάθεται πάλι στην καρέκλα για πέντε λεπτά. Πριν την έναρξη του προγράμματος στη διάρκεια και μετά τη λήξηθα καταγράφεται η καρδιακή του συχνότητα με τη χρήση καρδιοσυχνόμετρου. Η αρτηριακή του πίεση θα μετριέται πριν την έναρξη και στο τέλος του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια της κάθε συνεδρίας θα καταγράφεται η συμπεριφορά του ατόμουμε ένα πρωτόκολλο παρατήρησης συμπεριφορών ανά λεπτό. Η έναρξη της παρατήρησης θα ξεκινάει με την είσοδο του ατόμου στο χώρο εξάσκησης και θα σταματά με την έξοδό του. Οι συμπεριφορές που θα καταγραφούν είναι ο εκνευρισμός, η νωθρότητα, η στερεοτυπική συμπεριφορά, η υπερδραστηριότητα, ο ανάρμοστος λόγος.

Σημ. Εάν το άτομο δε δέχεται να φορέσει το καρδιοσυχνόμετρο θα εξασκείται χωρίς αυτό. Θα καταγράφεται η συμπεριφορά του.

 

 

Οι υπεύθυνες της έρευνας

 

Βόλακλη Μαρία                                   Γαρδίκη Χλόη

Αρθρογράφος