Πώς “ερμηνεύουν” οι πολιτικοί της Ροδόπης τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης;

25 Δεκεμβρίου 201711:12

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

“Ολοκληρώθηκε η πανελλαδική δημοσκόπηση της K Research σε μεγάλο δείγμα ψηφοφόρων, επιβεβαιώνοντας την σταθερή και κυρίαρχη επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας πανελλαδικά αλλά και τοπικά.
Ειδικότερα στο Νομό Ροδόπης είναι εμφανή τρία συμπεράσματα:

1. Υποχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ροδόπης, όπου είχε το μεγαλύτερο πανελλαδικά ποσοστό του(49%) και ανέρχεται η Νέα Δημοκρατία…
2. Είναι εμφανής η δυσαρέσκεια των πολιτών της πλειονότητας και της μειονότητας προς τους κυβερνητικούς βουλευτές και διακριτή πλέον η ενόχληση όλων για την απουσία δίκαιης και ισόρροπης εκπροσώπησης μεταξύ των σύνοικων στοιχείων.
3. Είναι σημαντικό ότι παρά την διετή απουσία μου από το Κοινοβούλιο, λόγω του εκλογικού νόμου(από το Σεπτέμβριο του 2015), οι πολίτες της Ροδόπης μου δίνουν ξανά τις περισσότερες θετικές γνώμες και τις λιγότερες αρνητικές σε σύγκριση ακόμα και με τους εν ενεργεία βουλευτές.

Ευχαριστώ θερμά τους συμπολίτες μου για την Εμπιστοσύνη τους.
Μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω τον αγώνα για τη Ροδόπη μας…”

Ο κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης με την παραπάνω (χορηγούμενη) ανάρτησή του μας δίνει την δική του ερμηνεία για τα αποτελέσματα της Πανελλαδικής Δημοσκόπησης της  KapaResearch για την ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ της Καβάλας, παραβλέποντας το γεγονός ότι το 51,5% εκφράζει αρνητική άποψη για το πρόσωπό του και το 13,1% παραμένει απαθές, σιωπηλό ή απροσδιορίστου απόψεως. 

Σε άλλες “εκτιμήσεις”βλέπουμε ότι “ ο κ. Πετρίδης εμφανίζεται να απολαμβάνει τα μεγαλύτερα ποσοστά δημοφιλίας μεταξύ των συναδέλφων του από την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και την Καβάλα.” παρά το γεγονός ότι είναι μοιρασμένες οι θετικές (48,5%)κι αρνητικές (46,5%)απαντήσεις για το πρόσωπό του με ελάχιστα περιθώρια ανατροπής της γενικής εικόνας.

Επίσης, στο ερώτημα «εσείς θα επιθυμούσατε να επανεκλεγεί ο κ. Χρήστος Μέτιος στις επόμενες περιφερειακές εκλογές;» το 39,5% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά. ενώ  «ναι» απαντά μόλις το 14,5% και «μάλλον ναι» το 18%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος «Δεν γνωρίζω-δεν απαντώ» ανέρχεται στο ποσοστό του 28%.

Η κάθε δημοσκόπηση έχει μία δική της δυναμική και επιδέχεται διαφόρων ερμηνειών και προσεγγίσεων ενώ ταυτόχρονα πρέπει να συνδυασθεί με την τεχνική της μεταδημοσκόπησης που εφαρμόζουμε εδώ και μια τριετία στο  Komotinipress.

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει οι πολιτικοί της Ροδόπης να ξεπεράσουν το σύνδρομο της κώφωσης που έχουν στην δημόσια κριτική και να μάθουν να ερμηνεύουν καλύτερα τα σημεία των καιρών.

Εμείς παραθέτουμε , αναδημοσιεύοντας από το  Kavala Post, ΟΛΟΥΣ τους πίνακες της δημοσκόπησης και επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω επεξεργασία. Στο μεταξύ καλό θα ήταν οι αξιόλογοι πολιτικοί της περιοχής να αναπροσαρμόσουν τον τρόπο που προσεγγίζουν την δική μας πραγματικότητα…

Η έρευνα της Κάπα Research για την καταγραφή των πολιτικών και κοινωνικών τάσεων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που παρουσιάζεται στην Εφημερίδα Νέα Εγνατία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 13 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου 2017 με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δείγμα 972 ατόμων που επιλέχθηκαν με τη μέθοδο της πολυσταδιακής δειγματοληψίας με χρήση quota ως προς τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, το φύλο και την ηλικία. Το μέγιστο στατιστικό σφάλμα της έρευνας ορίζεται στο 3,1% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

Τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα με την ψήφο του Σεπτεμβρίου 2015.

 

 

Αρθρογράφος