Ποιούς ενόχλησε η στήριξη που έλαβαν 100+μαθητές και 25+ διδάσκοντες του 6θέσιου ΔΣ Κοσμίου από την ΓΓ Πρωθυπουργού;

31 Δεκεμβρίου 202112:39

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Είχαμε εγκαίρως επισημάνει (14/10/2021) με αφορμή την αστοχία των επισκευών μόνωσης στο ΕΠΑΛ ότι “Ο Γιάννης Γκαράνης οφείλει ν’αντιληφθεί ότι πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή πλεύσης , διαφορετικά η Δημαρχία του μάλλον θα βουλιάξει….”

Στις 22/11/2021 σε ένα εκτενές άρθρο-αφιέρωμα που διαβάσθηκε παντού είχαμε τονίσει “ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες που καθιστούσε το κτίριο ακαταλληλο για μαθητές και διδάσκοντες “επιτελείται αξιοσημείωτο εκπαιδευτικό έργο στο 6θέσιο ΔΣ Κοσμίου το γνωρίζουμε όλοι εμείς που το στηρίζουμε, το αναδεικνύουμε κι εμπιστευόμαστε το εκπαιδευτικό δυναμικό της συγκεκριμένης μονάδας. Οι υπεύθυνοι της πόλης άραγε το γνωρίζουν; Και προτρέπαμε τους συναδέλφους δημοσιογράφους ν’αρχίσουν τα επιτόπια ρεπορτάζ ανεξάρτητα από το εάν οι εργοδότες τους έχουν συναλλακτικές σχέσεις με την τοπική εξουσία. Το σχολείο του Κοσμίου απέχει 3 χλμ περίπου από το κέντρο της πόλης! “

Στο μεσοδιάστημα, κι όσο ο Δήμαρχος και η κουστωδία του κατασπαταλούσαν το χρήμα των δημοτών σε διάφορες εκδρομές βιτρίνας είχαν αποσταλεί οι καταγγελίες – απορίες γονέων στο Υπουργείο Παιδείας , στην
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ – ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ με αρ. εισ. ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου 146346/15.11.21, και παρεσχέθη η εξής ενημέρωση:

“Η μέριμνα για την ανέγερση των σχολικών κτηρίων, την επισκευή, συντήρηση και την βελτίωση των υποδομών των σχολικών μονάδων εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Δήμων βάσει των άρθρων 75 παρ. Ι τομέας ΣΤ΄ του Ν.3463/2006, ΦΕΚ 114/Α’ και 94 παρ.4 του Ν. 3852/2010, ΦΕΚ 87/Α’. Παράλληλα, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 132 του Ν.4199/2013, ΦΕΚ 216/Α’ και της Διαπιστωτικής Πράξης αριθμ. Δ16γ/05/483/Γ/2013, ΦΕΚ 2856/Β’, η εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» (ΚΤΥΠ Α.Ε.), ως εκπληρούσα τους σκοπούς της συγχωνευόμενης εταιρείας «ΟΣΚ Α.Ε.» στον κλάδο των εκπαιδευτικών δομών, έχει ως συντρέχουσα αρμοδιότητα την υλοποίηση έργων σχολικής στέγης.

Ο ρόλος του του Τμήματος Α΄ Μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, αναφορικά με τη σχολική στέγη, είναι επιτελικός, με τον καθορισμό των προδιαγραφών των χώρων ως προς το είδος, τον αριθμό και το μέγεθος αυτών που αποτυπώνονται στο εκάστοτε κτηριολογικό πρόγραμμα.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.”

Ο Δήμος Κομοτηνής , όμως, δεν ανταποκρινόταν εδώ και 8 χρόνια στις εκκλήσεις των γονέων.Εκ του παραλλήλου καταβάλλονταν αγωνιώδεις προσπάθειες από την πλευρά των διδασκόντων και των γονέων για εξεύρεση λύσεων σε ζητήματα ζωτικής σημασίας για την λειτουργικότητα του κτιρίου.

Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες παρεμβάσεις στο κτίριο της σχολικής μονάδας είχαν γίνει το 2015 (αλλαγή κουφωμάτων) ενώ κάποιες άλλες εργασίες αφορούσαν ζητήματα ήσσονος σημασίας (σχάρα ομβρίων υδάτων, μια μικρή τσιμεντένια βάση κοκ) και επί αρμοδιότητας του κ. Μανώλη Ταπατζά. Έκτοτε, αρμόδιοι της τεχνικής υπηρεσίας έμπαιναν κι έβγαιναν απο το σχολείο μαζί με τον εκάστοτε εργολάβο του δήμου χωρίς να κάνουν τίποτα. Μόνο υποσχέσεις.

Βεβαίως ο Γιάννης Γκαράνης και οι συνεργάτες του είχαν σοβαρότερο έργο , αυτό της επίδοσης του αφιερωματικού τόμου για τα 100 Χρόνια της Ελεύθερης Κομοτηνής.Άραγε η ΠτΔ κ. Αικ. Σακελλαροπούλου , η Συνδημότισσά μας γνωρίζει την εγκατάλειψη του Σχολείου (μας) από τρεις διαδοχικές θητείες της Κοινωνίας Πολιτών;

Μετά από πολλά αιτήματα της διεύθυνσης του σχολείου προς τη σχολική επιτροπή τα οποία δεν απαντήθηκαν επί σειρά ετών, η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Μαριγώ Παπανικολάου έστειλε έγγραφο στο Μαξίμου (αρ. πρωτ. 252/13.12.2021) το οποίο απαντήθηκε άμεσα και εγκρίθηκε.

Συνεργάτες του ΓΓ Πρωθυπουργού, κ Γρ. Δημητριάδη, ορμώμενοι από τα παραπάνω επικοινώνησαν με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Κοσμίου όπως και με την Διευθύντρια της Σχολικής Μονάδας, και κατόπιν ΠΛΗΡΟΥΣ κι ΕΝΔΕΛΕΧΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ προχώρησαν στην γνωστή δωρεά που εντάσσεται σε ένα καινοτόμο πρότζεκτ της ΓΓ Πρωθυπουργού που αφήνει το δικό της αποτύπωμα στην Θράκη.

Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά κι εξέθεσαν τον Δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη, τους συμβούλους τους αλλά και ολόκληρη την πόλη την οποία υποτίθεται ότι εκπροσωπούν.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε εν κρυπτώ εκτός και αν:
1. οι σύμβουλοι με αυλική συμπεριφορά δεν μεταφέρουν στον Δήμαρχο τα πραγματικά γεγονότα
2.δεν γίνεται κατάλληλη αποδελτίωση
3.ο Δήμαρχος απλώς δεν διαβάζει
4.την στενή αυλή του Δημάρχου την ενδιαφέρουν μόνον παιχνίδια εξουσίας του τοπικού Game of Thrones και αδιαφορεί για τους κοινούς θνητούς ή
5.υποκύπτει στις πιέσεις άλλων εξωκειμένων παραγόντων

Ο συντάκτης της ομιχλώδους κι εμπαθούς επιστολής είχε την ηθική και επαγγελματική υποχρέωση πριν κάνει ο,τιδήποτε να επικοινωνήσει με το Σχολείο και τον Σύλλογο και να μην ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΑΘΟΣ ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ κ. Ντόρα Μπακογιάννη

Τελικά, τυχαία ή εσκεμμένα και αυτή τη φορά κάποιοι έβαλαν τρικλοποδιά στο ενδιαφέρον της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη για την Θράκη μιλώντας για δήθεν πελατειακές σχέσεις Κοσμίου-Έλληνα Πρωθυπουργού διαπράττοντας διπλή ασέβεια απέναντι στον Θεσμό και τον Δήμο, τον Λαό του Κοσμίου.

Και καλά, ο συντάκτης – λογογράφος από υπέρβαλλοντα ζήλο για την θέση που κατέχει μπορεί να διαπράξει κάποια απρέπεια στοχοποιώντας με πολιτικάντικη διάθεση και φιλολογίζοντα τρόπο πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά ο Δήμαρχος; Δεν ρώτησε τις Επιστημονικές Συνεργάτιδές του πριν αποφασίσει να εκτεθεί εντός κι εκτός ορίων του Δήμου Κομοτηνής; Δεν πρόσεξε που έβαλε την υπογραφή του; Υιοθέτησε άκριτα ένα ΤΕΤΟΙΑΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ;

Μήπως ήθελε να δώσει εξετάσεις στον κομματικό προϊστάμενό του;

Ή μήπως ενόχλησε κάποιους ότι η αναστύλωση του σχολείου δεν θα περάσει από τις γνωστές διαδικασίες της απευθείας ανάθεσης έργου σε φίλα προσκείμενους εργολάβους του τοπικού κομματικού στρατού;

Αυτή είναι η περίφημη φιλοξενία της Κομοτηνής και η ευγένεια της Ηγεσίας της Πόλης; Εκφράζει αυτή η επικοινωνιακή αγένεια τον ακριτικό Λαό της Ροδόπης;

Από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αυτά με τα οποία συνδιαλέγεται ή συναλλάσσεται μπορεί να έκαναν τα πάντα και για να υποβαθμίσουν το γεγονός αλλά και να συγκαλύψουν την ανυπαρξία του έργου του Δήμου στο σχολείο του Κοσμίου.

Αναμενόμενη και η στάση των δημοτικών παρατάξεων  (πλην αυτής του Αντώνη Γραβάνη) ΠΟΛΗτική ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ,ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ που διστάζουν να πάρουν θέση δείχνοντας ότι ο φόβος της τοπικής πολιτικής συνδιαλλαγής υπερισχύει του συμφέροντος των παιδιών και των γονιών του Κοσμίου (και άλλων ομόρων οικισμών).

Εντυπωσιακή η απουσία της επίσημης ΔΕΕΠ Ν. Ροδόπης ,του Προέδρου της (που συνδέεται πολλαπλώς και με τον Γιάννη Γκαράνη) και κυρίως του κυβερνητικού βουλευτή της ΝΔ κ. Ευρ. Στυλιανίδη ο οποίος ενδεχομένως να μην είχε ενημερωθεί για την όλη κατάσταση απο τους στενούς συνεργάτες του που συνδέονται πολλαπλώς με τον Δήμο Κομοτηνής.

Ο ex officio νέος πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ροδόπης και η “Γέφυρα του Γκαράνη”

Θα περίμενε βεβαίως κανείς και διαφορετική στάση από τον κ. Ιλχάν Αχμέτ και τον κ. Τάκη Χαρίτου οι συνεργάτες των οποίων δεν ζήτησαν καν ενημέρωση εκτός κι αν το έπραξαν αλλά δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας.

Ή όλοι γνώριζαν ή δεν ήθελαν να μάθουν!!!!

Αντί επιλόγου , προσμένουμε ένα ελπιδοφόρο 2022, είμαστε ευγνώμονες και με αναπτερωμένο ηθικό για την τιμή που μας έγινε, παραθέτουμε την επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων προς την ΓΓ Πρωθυπουργού και τις προσωπικές ευχαριστίες που απευθύνουν στον κ. Γρηγόρη Δημητριάδη !

“Mε μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε σήμερα την επιστολή του Δημάρχου Κομοτηνής προς τoν Γενικό Γραμματέα στην οποία γίνεται αναφορά σε “πελατειακές λογικές” στη χρηματοδότηση του Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου.

Προς ενημέρωση λοιπόν θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής: μετά από πολλά αιτήματα της διεύθυνσης του σχολείου προς τη σχολική επιτροπή τα οποία δεν απαντήθηκαν επί σειρά ετών, η Διευθύντρια του Σχολείου έστειλε έγγραφο στο Μαξίμου (αρ. πρωτ. 252/13.12.2021) το οποίο απαντήθηκε άμεσα και εγκρίθηκε.

Στη συνέχεια ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή.

Για τη φύση των εργασιών ζητήσαμε την τεχνική γνώμη μελών του ΤΕΕ Θράκης. Ο Δήμος έχει ενημερωθεί για τα παραπάνω.

Τα περί πελατειακών σχέσεων είναι άκρως προσβλητικά για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Ο Σύλλογος δεν είχε, δεν έχει και δεν θα έχει πολιτικό χρώμα. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Κοσμίου νοιάζεται ΜΟΝΟ για την εκπαίδευση και την ασφάλεια των μαθητών/ τριών.

Αξιότιμε κ. Δημητριάδη εκ μέρους του Δ.Σ. σας ευχαριστούμε από καρδιάς που πράξατε τα αυτονόητα κάτι που δεν έκαναν οι τοπικοί φορείς.

Εκ μέρους του Δ.Σ.
Η Πρόεδρος
Ανδριάνα Δελέγκου”

6θέσιο Δ.Σ. Κοσμίου: Ένα Σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία

Αρθρογράφος