6θέσιο Δ.Σ. Κοσμίου: Ένα Σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία

31 Δεκεμβρίου 202107:05

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το Κόσμιο βρίσκεται στην πεδιάδα της Κομοτηνής , μια ανάσα από το κέντρο της πόλης με τους κατοίκους του να είναι οι “πρόμαχοι” της Ροδόπης (άλλωστε μαζί με τους Μαρωνίτες αποτελούν τον αυτόχθονο πληθυσμιακό πυρήνα της περιοχής) διατηρώντας τα ιδιαίτερα πολιτισμικά του στοιχεία από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.

Στη βόρεια άκρη του χωριού διέρχεται η Εγνατία Οδός και ο χείμαρρος Τρελλοπόταμος που μετά από λίγο (δυτικά) καταλήγει στον Βοσβόζη. Στο μέρος του οικισμού, ανακαλύφθηκαν τρεις τοποθεσίες που μαρτυρούν την ύπαρξη βυζαντινών κτισμάτων κατά το παρελθόν.

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατοίκων πρέπει να τονίσουμε το πνεύμα του ενεργού κοινοτισμού και την εθελούσια προσφορά εργασίας των Κοσμιωτών για τη δημιουργία των αναγκαίων κοινοτικών υποδομών, τα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, κάτι που τους επέτρεψε να επιβιώσουν μέσα στον χρόνο. (βλ. Αρσενίου Δημήτρης, Κοσμιώτες, Σάιοι ή Κίκωνες,Ιστορία, μνήμες, παραδόσεις, Εκδότης: Παρατηρητής της Θράκης, ISBN: 9789608920941, 2008 αλλά και Ερανίσματα από το Κόσμιο, ΔΕΠΑΚ, 2005)

Σήμερα, επί του άξονος Μαρώνειας – Κομοτηνής, την στιγμή που η πολυεπίπεδη οικονομική και δημογραφική κρίση αφήνει το δικό της αποτύπωμα, ανοικτά έμειναν τα σχολεία της Ξυλαγανής και του Κοσμίου, αλλά μόνο το Κόσμιο αν και ανήκει στον Δήμο Κομοτηνής, συγκεντρώνει μαθητές κι από οικισμούς του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών.

Σε ένα σχολείο 100+μαθητών, 25+ διδασκόντων με κατευθύνσεις διαπολιτισμικής, συμπεριληπτικής και ενισχυτικής εκπαίδευσης΄επιτελείται αξιοσημείωτο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο που παραμένει άγνωστο , όπως φάνηκε, στους τοπικούς παράγοντες.

Το Δ. Σ. Κοσμίου συμμετέχει ενεργά σε όλες τις εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του τόπου υιοθετώντας παράλληλα την διαχρονική αξία της φιλοπατρίας απαλείφοντας κάθε διάκριση και ανισότητα. Η στήριξη του δραστήριου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων θεωρείται δεδομένη και διαρκής.

Η κοινωνία αγκαλιάζει κάθε δράση των εκπαιδευτικών του 6θέσιου ΔΣ Κοσμίου αναγνωρίζοντας το υψηλών προδιαγραφών εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο που παράγεται στο σχολείο με την αρχή να γίνεται από την κ. Θέα Μητροπούλου και την άξια διάδοχό της κ. Μαριγώ Παπανικολάου.

Αξίζει να αναφέρουμε κάποιες από αυτές που υπέπεσαν στην αντίληψή μας, παρά τις δυσχερείς επιδημιολογικές συνθήκες αλλά και τις γνωστές αδυναμίες στις υποδομές της σχολικής μονάδας του Κοσμίου:

1.Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του ΔΣ Κοσμίου στις 21/12/2021 τοποθετήθηκε στην Στ’ τάξη διαδραστικός πίνακας προσφορά του ελληνικού στρατού. Οι εκπαιδευτικοί μας κάνουν αυτή την ώρα ενδοσχολική επιμόρφωση στη χρήση του. Ένα τεράστιο Ευχαριστώ.”
Από πηγές του Δ’ΣΣ μάθαμε ότι το σχολείο επελέγη ΄στα πλαίσια της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ του Δ’ΣΣ και της 29η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «Πόγραδετς» και ΧXI ΤΘΤ «Ταξιαρχία Ιππικού Πίνδος» να υποστηριχθεί τεχνολογικά με την χορήγηση ενός υπερσύγχρονου διαδραστικού πίνακα.

 

2.Στο πλαίσιο των δράσεων του Σχολείου , που αφορούν στη δημιουργία σχέσεων με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, οργανώθηκε μία διαδικτυακή συνάντηση με τον Καθηγητή Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Εμμανουήλ Βαρβούνη, την 16η Δεκεμβρίου 2021. Αρχικά, οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης, με μεγάλη προσοχή, ενημερώθηκαν από τον Καθηγητή για την Προσφορά του Πανεπιστημίου στην τοπική κοινωνία και την αναβάθμιση που της προσφέρει. Στη συνέχεια, ως Δάσκαλος της Λαογραφίας, ο κύριος Βαρβούνης ανέδειξε στους μαθητές τα προτερήματα της πολυπολιτισμικότητας της περιοχής μας και τις συνθήκες πλουραλισμού που αυτή δημιουργεί. Οι μαθητές της Γ’ τάξης, με ενδιαφέρον άκουσαν για τα έθιμα του τόπου μας, για την αξία της διατήρησής τους και κάποιοι από αυτούς μίλησαν για τις εμπειρίες τους από την πρόσφατη επίσκεψή τους στο Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής. (να σημειωθεί ότι χρησιμοποιήθηκε ο εξοπλισμός των εκπαιδευτικών, καθώς το Σχολείο έχει ανάγκη από εποπτικά μέσα -Η/Υ, προτζέκτορες,διαδραστικούς πίνακες για κάθε τάξη)

Επίσκεψη των μαθητών της Γ’ τάξης του ΔΣ Κοσμίου στο Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής

 

3.Στις 14/12/2021 οι αίθουσες της Γ’ , Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης μετατράπηκαν σε εργαστήριο παραγωγής χειροποίητου σαπουνιού. Σε λίγες ημέρες θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δικό μας σαπούνι.

4. Στις 7/12/2021 η Δ΄ τάξη του σχολείου “ανέβασε” την διαδικτυακή της εφημερίδα στην διεύθυνση https://tetartakiakosmiou.blogspot.com/

5. Από τις αρχές Νοεμβρίου το ΔΣ Κοσμίου συμμετέχει δυναμικά για τη σχολική χρονιά 2021 – 2022 στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης, και ήδη διακρίνεται με την αγαστή συνεργασία Εκπαιδευτικών , Γονεών και μαθητών σε δράσεις οικολογικής αφύπνισης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Το (παραμελημένο) ΔΣ Κοσμίου πάει γερά και στην ανακύκλωση

6.Στις 21/10/2021 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ’ Δημοτικού επισκέφτηκαν το όμορφο και καλά οργανωμένο Οχυρό και Στρατιωτικό Μουσείο Β΄ΠΠ «ΟΧΥΡΟΥ ΝΥΜΦΑΙΑΣ» που βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο χωριό 17 χλμ. βορείως της Κομοτηνής στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής εκδρομής με σκοπό να εμπνευστούν και να αποκτήσουν τις εικόνες, τις εντυπώσεις ,τις ιστορίες και τα κατάλληλα ερεθίσματα ώστε να μπορέσουν σαν τάξη μαζί με τον εκπαιδευτικό Εικαστκών, κ. Αμπεριάδη Παναγιώτη, να φιλοτεχνήσουμε ένα έργο το οποίο και θα στείλουν σαν συμμετοχή στο Μαθητικό Διαγωνισμό με τίτλο «Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ», για το έτος 2021-2022.

7.Στις 24/9/2021 και παρά το ακατάλληλο του χώρου το ΔΣ Κοσμίου συμμετείχε στην 8η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού – Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2021.

 

 

 

8,Την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2021 ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου πρόσφερε δώρα σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, Οι μαθητές της Β’ τάξης τραγούδησαν τα κάλαντα και άλλα τραγούδια, ήρθε ο Αϊ Βασίλης, αντάλλαξαν όλα τα παιδιά ευχές και προστέθηκαν αναμνήσεις και όμορφες στιγμές μαθητικής ζωής στις καρδιές όλων αποχαιρετώντας μία δύσκολη χρονία..

 

 

 

Σήμερα , τελευταία ημέρα του χρόνου οι Μαθητές, οι Διδάσκοντες και οι Γονείς του Κοσμίου ατενίζουν με αισιοδοξία τη νέα χρονιά.

Το 2022 θα είναι , σε πείσμα ανθρώπων, πανδημίας και συμπεριφορών η χρονιά που το Δημοτικό Σχολείο του Κοσμίου θα γίνει πιο ασφαλές και φιλόξενο χάριν της πρόνοιας που επέδειξε η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού!

 

 

Ας αποτελέσει την αφετηρία για να γίνει το ΔΣ Κοσμίου πρότυπο και παράδειγμα για όλους!

Και να παραμείνει το ΔΣ Κοσμίου ανοικτό στην κοινωνία του 21ου Αιώνα.

 

 

 

 

 

(πηγή:komotinipress, followgreen,ΔΣ Κοσμίου)

Αρθρογράφος