Ποιος εκφράζει το δημόσιο αίσθημα στη Θράκη;

6 Μαρτίου 202007:43

Γράφει ο Νικος Αρβανίτης

Σε μία σειρά αναλύσεων από το το 2015 έχουμε αποπειραθεί να καταγράψουμε το ψηφιακό αποτύπωμα και την απήχηση που έχουν οι (αντι)δράσεις πολιτικών και παρατάξεων ΚΑΙ σε επίπεδο Ροδόπης αλλά και Θράκης. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά μας  και στην παράταξη πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ , που αποτελεί και τον μακροβιότερο πολιτικό σχηματισμό στην περιοχή.

Παρακολουθώντας τις τάσεις της κοινής γνώμης προκύπτει ότι οι δράσεις και η δραστηριότητα του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ γίνονται αποδεκτές από μεγάλη μερίδα συμπολιτών τους  που σε αρκετές περιπτώσεις συμμετέχουν και μαζικά σε αυτές.

Με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις οφείλουμε να παραθέσουμε μία σειρά διαπιστώσεων όπως αυτές καταγράφονται από την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων, και πάντα με γνώμονα το ερώτημα “ποιός εκφράζει το κοινο αίσθημα στην Θράκη”

1. Ο διαφαινόμενος κίνδυνος του αποκαλούμενου “λαθροεποικισμού” σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις των νησιωτών σε Λέσβο και Χίο και την τακτική Ερντογάν με την εργαλειοποίηση των λαθρομεταναστών οδήγησαν την Κυβέρνηση να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και, αφήνοντας πίσω τις πομφόλυγες υπέρ της πολυπολιτισμικότητας και κατά του …νατιβισμού, να πάρει την αναγκαία, σωστή στάση απέναντι στον λαθροεποικισμό της πατρίδας μας από παράνομους μετανάστες.

2. Η μεταβληθείσα στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας σε συνδυασμό με την πίεση των τοπικών κοινωνιών δημιούργησαν νέες συνθήκες στην αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης με την Θράκη να πρωτοστατεί όταν σε υπόλοιπα σημεία της Ελλάδας οι αντιδράσεις ηταν περιορισμένης απήχηςσης.

3. Μάλλον ο συνδυασμός όλων των παραπάνων, οδήγησε ακόμη και τους “πολιτικώς ορθούς” δημοσιογράφους να μιλούν (σωστά) για τον Ερντογάν, για την τουρκική προπαγάνδα  και η Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και μεγάλο τμήμα της αντιπολίτευσης  υιοθέτησαν αρκετά από τις μέχρι πρότινος αποκηρυχθείσες θέσεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν   αφήνοντας πίσω τις πομφόλυγες υπέρ της πολυπολιτισμικότητας και κατά του …νατιβισμού,

4. Ποιος όμως τόλμησε να πει δημοσίως όλα αυτά, στη Θράκη με επίκεντρο την Κομοτηνή αλλά και εκτός αυτής, με συνέπεια, με επιχειρηματολογία, με δημόσιες εκδηλώσεις 5 μήνες τώρα που όλο το σύστημα ήταν κόντρα;
– Στις 16 Οκτωβρίου 2019 ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κομοτηνής την έκδοση ψηφίσματος εναντίον της δημιουργίας κάθε δομής υποδοχής μεταναστών . Το κείμενο που προτάθηκε «λειάνθηκε» από την συμπολιτευόμενη παράταξη αλλά πάντως κράτησε την ουσία και πέρασε κατά πλειοψηφία.
– Στις 30 Οκτωβρίου 2019 ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ οργάνωσε στην Κομοτηνή εκδήλωση με θέμα το μεταναστευτικό και τον λαθροεποικισμό. Ομιλητές στη κατάμεστη Λέσχη Κομοτηναίων  ήταν οι Άγγελος Συρίγος, Γιώργος Καραμπελιάς και Κώστας Καραΐσκος.
– Στις 24 Νοεμβρίου 2019 ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ μαζί με φίλους από την Αλεξανδρούπολη και το Διδυμότειχο οργάνωσε  συγκέντρωση στο Τελωνείο των Κήπων, με ανθρώπινη αλυσίδα συμβολικά, ζητώντας το σφράγισμα των συνόρων μας.
– Στις 19 Ιανουαρίου 2020 ο επικεφαλής του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ Κώστας Καραΐσκος μετείχε στο πρώτο συλλαλητήριο που έγινε πανελλαδικά εναντίον της λαθρομετανάστευσης, στην πλατεία Συντάγματος. Μαζί του μιλήσανε η Ειρήνη Μαρούπα, ο Θανάσης Γκόρδης, ο Γιώργος Παύλος…
– Στις 25 Φεβρουαρίου 2020, πάλι ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, σε ένα γρήγορο κάλεσμα κατά την άφιξη του πρωθυπουργού στην Κομοτηνή, διαμαρτυρήθηκε για τη βία που ασκείτο εκείνες τις μέρες κατά των νησιωτών του Ανατολικού Αιγαίου), με αφορμή τους παράνομους μετανάστες.
– Στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης στον Έβρο μέλη του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ βρέθηκαν πάλι στις Καστανιές αλλά και στον Πόρο για μία καλύτερη, άμεση εικόνα, ενώ ο Κώστας Καραΐσκος μίλησε στην συγκέντρωση στο κεντρικό Ηρώον της Κομοτηνής (2/3/2020) που διοργανώθηκε για την έκφραση συμπαράστασης στους ακρίτες του Έβρου
– Από την τελευταία επίσκεψη στο Τελωνείο των Κήπων προέκυψε η προωθούμενη ιδέα για κλείσιμο της εισόδου αυτής στη χώρα μας , με κινητοποίηση των κατοίκων. Αυτό ως ένα μέτρο που θα πίεζε την τουρκική Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τον ρόλο του λαθροδιακινητή που παίζει πλέον ανοιχτά και απροσχημάτιστα.

Παράλληλα με συνεντεύξεις, αρθρογραφία και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα υποστηρίζεται από τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ η ίδια γραμμή, που πλέον υιοθετείται και από τα πιο αρμόδια χείλη. Ας μη ξεχνάμε όμως ότι όλα αυτά, που μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν «ρατσιστικά», εξοβελιστέα και επικίνδυνα, κάποιοι τα κράτησαν ζωντανά στην δημόσια ατζέντα με κάθε δυνατό τρόπο

Ξεκινώντας από την τελευταία διαπίστωση, ας προβληματισθούν κάποιοι για το τί πραγματικά συμβαίνει στην Θράκη!

 

Αρθρογράφος