Ανοίγουν ξανά τα Περιφερειακά Ιατρεία στον Έβρο

11 Νοεμβρίου 202122:17

Από την ερχόμενη Δευτέρα όλα τα περιφερειακά ιατρεία του Έβρου επανέρχονται στην προηγούμενη κατάσταση τους όπως ανακοίνωσε σήμερα στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης. Άλλωστε σε συνέντευξη του την περασμένη Δευτέρα είχε προαναγγείλει την πρόθεση του αυτή.

Διευκρινίζοντας, επισήμανε ότι το ωράριο λειτουργίας τους θα είναι μειωμένο ενώ οι μέρες λειτουργίας  θα είναι μια έως δυο φορές την εβδομάδα η ανα δεκαήμερο, ανάλογα με το πρόγραμμα που εφάρμοζε το κάθε ιατρείο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τσαλικάκης ανέφερε ότι «εκτιμώντας την κατάσταση και κάνοντας  έναν ανασχεδιασμό όπως υποσχεθήκαμε τροποποιούμε το πρόγραμμα. Πορευόμαστε δειλά δειλά και όσο μας επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση.»

Να σημειωθεί ότι πέραν της αναστολής λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων στο νομό,  καμία άλλη παρέμβαση όπως πχ στα Κέντρα Υγείας δεν είχε γίνει ΑΠΟ ΤΗΝ 4Η ΥΠΕ  δυσχεραίνοντας  έτσι την λειτουργία τους .

Με την απόφαση του αυτή  ο κ. Τσαλικάκης ανακουφίζει χιλιάδες Εβρίτες απομακρυσμένων χωριών που εξυπηρετούνται από τα υπάρχοντα  περιφερειακά ιατρεία του Νομού απαλλάσσοντας τους από την ταλαιπωρία και τον συγχρωτισμό εν μέσω πανδημίας,  καταλαγιάζοντας ακόμη τις όποιες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες  είχαν δημιουργηθεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι είκοσι τρεις κοινοτάρχες του Δήμου Διδυμοτείχου συσπειρώθηκαν συντάσσοντας επιστολή διαμαρτυρίας την οποία απέστειλαν στον Πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς, τους βουλευτές του Νομού και τον περιφερειάρχη ΑΜΘ, με την οποία αντιτίθενται στην απόφαση αναστολής λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων ζητώντας την προσωρινή τροποποίηση του προγράμματος λειτουργίας τους, ώστε να εξυπηρετηθούν χιλιάδες κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής.

Οι 23 πρόεδροι κοινοτήτων εκπροσωπούν 35 χωριά της περιοχής Ερυθροποτάμου τα οποία αποψιλώθηκαν από τους γενικούς και αγροτικούς γιατρούς τους, για να ενισχύσουν το νοσοκομείο Διδυμοτείχου στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Η αγανάκτηση είναι έκδηλη,  στις δηλώσεις της προέδρου της Δημοτικής ενότητας Διδυμοτείχου Ευαγγελίας Καραγιάννη  και του προέδρου της κοινότητας Μεταξάδων Χρήστου Κισσούδη  που συνυπογράφουν την επιστολή.

Μίλησαν σήμερα στην ΕΡΤ Ορεστιάδας παρουσιάζοντας τα προβλήματα που δημιουργεί μια τέτοια απόφαση και τα παράπονα που εισπράττουν καθημερινά από κατοίκους που σωματικά και οικονομικά είναι ανήμποροι να έρθουν στην πόλη.

Μόνο το ιατρείο Μεταξάδων εξυπηρετεί 15 χωριά μαζί με  κάποια από τους δήμους Σουφλίου και Ορεστιάδας κι όπως αναφέρει ο Πρόεδρος Χρήστος Κισσούδης «βάλαμε δυο χρόνια πλάτη αλλά δεν μπορούμε να τα ισοπεδώσουμε όλα»

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν, τον μήνα Οκτώβριο το περιφ. ιατρείο Μεταξάδων εξυπηρέτησε 713 άτομα για να αντιληφθεί κανείς, το πλήθος των ανθρώπων που θα συγχρωτίζονται στο διάστημα αυτό και  εν μέσω πανδημίας, σε κάποια νοσηλευτική δομή για να εξυπηρετηθούν .

Ήδη πολλοί από τους κατοίκους  των περιοχών αυτών σκέφτονται σοβαρά  να εγκαταλείψουν τα χωριά και να νοικιάσουν στην Αλεξανδρούπολη ώστε να έχουν κοντά ένα μεγάλο Νοσοκομείο και τον γιατρό τους εις βάρος της επιστροφής στην ύπαιθρο.

(πηγή:ERTnews)

Αρθρογράφος