Περιμένουμε “καταιγίδα” στον Έβρο;

11 Μαΐου 202008:05

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Λίγο πριν την λήψη εκτάκτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημικής νόσου, είχαμε αναφερθεί στον ανορθόδοξο πόλεμο που διεξάγεται στον Έβρο τονίζοντας ότι “στην παρούσα φάση στον Νότιο Έβρο , δοκιμάζονται πρωτόγνωρες τεχνικές απώθησης κι απόκρουσης διεξάγονται ταυτόχρονα «επιχειρήσεις πληροφοριών και προπαγάνδας» από οργανωμένα κέντρα και με στόχο “ανοργάνωτες” ομάδες ανθρώπων που προσπαθούν (έστω και αργά) να υπερασπισθούν πατρογονικές εστίες, πάτρια εδάφη και πατρώα γη”.

Με τη λήξη αυτής της πρώτης φάσης στη μάχη με τον Covid19 ” διαπιστώναμε ότι “… τα επεισόδια στον Έβρο παραπέμπουν είτε σε προβοκατόρικες ενέργειες συγκεκριμένων δομών που δρουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα ή/και σε κυκλώματα διακινητών που επιχειρούν με στόχο τον αντιπερισπασμό των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας” παραθέοντας “στιγμιότυπα” από την μάχη της ΕΛ.ΑΣ. με τα κυκλώματα λαθρομεταναστών στην περιοχή μας.

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη μάθαμε εμβολίμως ότι “…ανησυχία προκαλεί στην ελληνική πλευρά η ανέγερση από την τουρκική πλευρά δύο «πύργων» στο ύψος της Καστανιάς και του Τυχερού όπου εγκαθίστανται συστήματα ανίχνευσης κινήσεων , κάμερες , ραντάρ αλλά κι αδρανοποιητές κινητών, προκειμένου δομές της τουρκικής κυβέρνησης να έχουν την πλήρη εποπτεία των ελληνοτουρκικών συνόρων , την «αποτροπή επαναπροώθησης λαθρομεταναστών» και την συγκέντρωση οπτικού υλικού από τις κινήσεις στην ελληνοτουρκική μεθόριο”.

Τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερη σημασία εφόσον συνδυασθούν αναλυτικά με τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα την τελευταία εβδομάδα στην περιοχή του Έβρου και κυρίως στο νότιο τμήμα, στο Τυχερό και τη Γεμιστή αλλά και στα Μαράσια στα βόρεια των Καστανεών, κατά τα οποία έχουμε την χρήση πυροβόλων όπλων από την τουρκική πλευρά με βολές κατά ριπάς με πραγματικά πυρά αλλά και αβολίδωτα φυσίγγια.

Το τελευταίο τριήμερο παρατηρήθηκε αναβάθμιση των διασυνοριακών επεισοδίων καθώς -σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων κατοίκων- Τούρκοι εισήλθαν με βάρκα εντός της ελληνικής πλευράς του ποταμού και έβαλαν φωτιές σε καλάμια ενώ ακούγονται διαρκώς πυροβολισμοί.

Σε μεμονωμένες ενέργειες μελών της στρατοχωροφυλακής της Τουρκίας αλλά και στην αλλαγή του Τούρκου στρατιωτικού διοικητή στα ελληνοτουρκικά σύνορα -της μονάδας κοντά στο Τυχερό του Έβρου- αποδίδουν κυβερνητικές πηγές τα περιστατικά εκφοβιστικών πυρών στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Οι λαθρομεταναστευτικές ροές συνεχίζονται και μετά από πολύ καιρό είχαμε την αποβίβαση 40 λαθρομεταναστών στην Σαμοθράκη σχεδόν ταυτόχρονα με τον κατάπλου στο Καλό Λιμάνι της ΒΔ Λέσβου λέμβου (η πρώτη μετά την 1/4/2020) λέμβου στην οποία επέβαιναν 50 περίπου λαθρομετανάστες αφρικανικής και αφγανικής καταγωγής. Να επισημανθεί ότι το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται μακριά από τις συνήθεις ακτές αποβίβασης στην ανατολική, βορειοανατολική και ανατολική Λέσβο.

Ενώ η κατάσταση στο πεδίο προκαλεί την επαγρύπνηση της ελληνικής πλευράς φαίνεται ότι διεξάγεται κι ένας έντονος επικοινωνιακός/ προπαγανδιστικός πόλεμος με την εργαλειοποίηση , επίσης, του “λαθρομεταναστευτικού” μέσω ….Πακιστάν: Στις 5/5/2020 ένα από τα κορυφαία δημοφιλή hashtags στο πακιστανικό Twitter ήταν το #GreeceMistreatingRefugees που διαχειρίζεται το προσωπικό της ΜΚΟ Million Smiles το οποίο κι έχει ιδιαίτερες επιδόσεις σε ανθελληνικές εκστρατείες στα social media και που σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργούν ως “εντολοδότες” για την πρόκληση επεισοδίων σε δομές προσφύγων στην ελληνική ενδοχώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο της υβριδικής επικοινωνιακής απειλής πρέπει να ενταχθεί και η συγχρονισμένη προπαγανδιστική επίθεση του DEB ( που ζητά την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας στα νηπιαγωγεία) με την εμφάνιση του προέδρου της αυτοαποκαλούμενης «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης» Χαλήτ Χαμπίπ Ογλού, ο οποίος άρτι επαναπατρισθείς από την Γερμανία φαίνεται να διεκδικεί κι έναν ρόλο στα τοπικά δρώμενα, γεγονός που πρέπει να προκαλέσει ανησυχία στο εδώ μειονοτικό ιερατείο. Η “αινιγματική επίσκεψη” της Σουηδής Πρέσβειρας μόνον τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί…

Η κατάσταση που επικρατεί στην γείτονα χώρα σε συνδυασμό με τα παραπάνω δικαιολογούν ίσως την φημολογούμενη παρέμβαση των ΗΠΑ (σύμφωνα με κάποιους αναλυτές) ή την απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού σε συνεννόηση με την ηγεσία των ΕΔ (σύμφωνα με συναδέλφους του πολιτικού ρεπορτάζ) προκειμένου να αναβληθούν κατόπιν εντολής του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ όλες οι ασκήσεις μεγάλης και μεσαίας κλίμακας του Πολεμικού Ναυτικού, “λόγω των προειδοποιήσεων του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό από τις 4 Μαΐου.Στόχος είναι η διαφύλαξη του ποσοστού των κρουσμάτων στο 0,05% των Ενόπλων Δυνάμεων.Η άσκηση “Καταιγίδα” δεν ματαιώνεται αλλά μετατίθεται για άλλη ημερομηνία που θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω” σύμφωνα με προσεγμένες διαρροές στον τύπο.

Άραγε προετοιμάζεται η Θράκη για μία νέα καταιγίδα;

Αρθρογράφος