Ο πόλεμος ΕΛ.ΑΣ. -λαθροδιακινητών σε Ροδόπη και Έβρο συνεχίζεται (video)

4 Μαΐου 202010:20

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Παρά το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. ήταν σε όλο το προηγούμενο διάστημα επιφορτισμένη με την τήρηση των μέτρων τάξης για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, δεν παρέκκλινε από την βασική της αποστολή στην εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και την θωράκιση της κρατικής ασφάλειας προστατεύοντας τον Έλληνα πολίτη.

Ακόμη και την περίοδο του Covid19 ο πόλεμος των Ελλήνων αστυνομικών με την λαθρομετανάστευση, συνεχίσθηκε κυρίως στον Έβρο και την Ροδόπη.

Η διαρκώς αυξανόμενη θωράκιση των ελληνοτουρκικών συνόρων στον βόρειο Έβρο οδήγησε , όπως ήταν αναμενόμενο, διακινητές και ολιγάριθμες ομάδες λαθρομεταναστών ν’αναζητήσουν διόδους είσοδου στο ελληνικό έδαφος με την βοήθεια τουρκικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων, ακόμη και την περίοδο της εντεινόμενης υγειονομικής κρίσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια του μηνός Φεβρουαρίου του έτους 2020, από τις αστυνομικές υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης: ανακοινώθηκε ότι συνελήφθησαν συνολικά 1.046 άτομα εκ των οποίων σαράντα ένας (41) διακινητές μη νόμιμων μεταναστών κι οκτακόσιοι δεκαοκτώ (818) αλλοδαποί για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα.

Μετά την Μάχη του Έβρου, διαπιστώνεται ότι στο νότιο τμήμα του Νομού, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή των Φερών, οργανωμένες ομάδες λαθροδιακινητών επιχειρούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να δημιουργήσουν νέους διαδρόμους και περάσματα, ενώ παρά τις όποιες αυξομειώσεις των εντάσεων και των επεισοδίων, σταθερά προχωρούν οι εργασίες περαιτέρω θωράκισης του υφιστάμενου φράχτη, καθώς και η ενίσχυση της άμυνας στο Νότιο τμήμα με περίφραξη αγκαθωτού συρματοπλέγματος.

Οι αναφορές, ωστόσο, από το αστυνομικό δελτίο δείχνουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. καλείται να αντιμετωπίσει ένα νεό μικρότερο κύμα καταπονημένων κι εξαθλιωμένων λαθρομεταναστών οι οποίοι αφού εισέλθουν λαθραίως στην Χώρα ακολουθούν τα γνωστά δρομολόγια, εκμεταλλευόμενοι τις μειωμένες στρατιωτικές περιπόλους καθώς και την παρουσία συνοριοφυλάκων στην διαδρομή προς τον ορεινό όγκο και την περιοχή του Μ. Δερείου.

Οι δημοσιογραφικές αναφορές για επεισόδια στον Έβρο παραπέμπουν είτε σε προβοκατόρικες ενέργειες συγκεκριμένων δομών που δρουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα ή/και σε κυκλώματα διακινητών που επιχειρούν με στόχο τον αντιπερισπασμό των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ακολουθούν ορισμένες ενδεικτικές αναφορές από την δράση της  ΕΛ.ΑΣ. στο διπλό μέτωπο λαθρομετανάστευσης και πανδημίας:

Συνελήφθησαν 2 λαθροδιακινητές στο Τυχερό Έβρου

Σύλληψη 2 διακινητών και 2 λαθρομεταναστών στην Εγνατία

Συνελήφθησαν στην Συκορράχη 1 διακινητής και 6 λαθρομετανάστες

ΚΑΒΑΛΑ: Συνελήφθη διακινητής και 2 λαθρομετανάστες

Σύλληψη αλλοδαπού διακινητή και 5 λαθρομεταναστών

Συνελήφθησαν στον Πολύανθο 2 διακινητές και 5 λαθρομετανάστες

Σύλληψη 3 διακινητών και 7 λαθρομεταναστών στο Ν. Ροδόπης

Συνελήφθη διακινητής και 4 λαθρομετανάστες στο Ανθοχώρι Ροδόπης

Συνελήφθη αλλοδαπός διακινητής και 6 λαθρομετανάστες στην Διαλαμπή

Καταδίωξη και σύλληψη στο Φανάρι ενός διακινητή και 4 λαθρομεταναστών

Σύλληψη λαθρομεταναστών στο κέντρο της Κομοτηνής

Αρθρογράφος