Η “αινιγματική” επίσκεψη της Πρέσβειρας της Σουηδίας στην Κομοτηνή

10 Μαΐου 202001:07

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Οι δημοσιογραφικές αναφορές εντός κι εκτός Θράκης  παρουσιάζουν την Πρέσβειρα της Σουηδίας στην Ελλάδα κα Charlotte Sammelin να έχει επισκεφθεί την περιοχή μας,εν μέσω μάλιστα πανδημίας,  ουσιαστικώς εκτός διπλωματικού πρωτοκόλλου.

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα  εκτιμάται ότι πρόκειται για διπλωματικό ατόπημα αφού  “στο πλαίσιο της επισκέψεως αυτής πήγε στο τουρκόφωνο κόμμα DEB. Και ακόμη χειρότερα, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, της «δόθηκε ενημέρωση σχετικά με τις εργασίες του κόμματος DEB και περιγράφηκαν τα θέματα τής τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης».

Από μία πρώτη έρευνα, δεν προκύπτει ότι η Πρέσβειρα της Σουηδίας κινήθηκε στα πλαίσια της δημόσιας διπλωματίας με την πραγματοποίηση διμερών επαφών με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, οικονομίας και θεσμικούς φορείς, όπως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ωστόσο, παραμένει ζήτημα των αρμοδίων υπηρεσιών και αναμένεται ενημέρωση από το Υπουργείο Εξωτερικών και την αρμόδια διεύθυνση πολιτικών υποθέσεων και το γραφείο αυτής στην Ξάνθη.

Αρθρογράφος