Περιμένοντας την Α.Ε. κ. Τζ. Πάϊατ στις Καστανιές

3 Μαρτίου 202003:06

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Είχαμε επισημάνει σε παλαιότερη ανάλυσή μας πως ήταν εμφανώς λανθασμένη η αντίληψη που καλλιεργούσαν a priori οι επιφανείς πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ότι “οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως εταίρο και σύμμαχο και θα την προστατέψουν από κάθε κακό γείτονα ή αντίπαλο!” ενώ είχε τονισθεί μετ’επιτάσεως ότι “Η ενεργοποίηση της Θράκης ως πύλης τζιχαντιστών οφείλεται στην “αμέλεια” και την “απάθεια” των συμβούλων εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή και η υποβάθμιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης”.

Σε παράλληλο χρόνο ο δραστήριος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κκ. Τζ. Πάϊατ εξακολουθούσε να μοιράζει εύσημα κι επαινους για τους χειρισμούς των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο προσφυγικό/(λαθρο)μεταναστευτικό το οποίο, άλλωστε, χαρακτήριζε ως ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις, ενώ τόνιζε ότι η κατάσταση στα νησιά δεν αποθαρρύνει τους Αμερικανούς τουρίστες και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στον τουρισμό.Παράλληλα σχολίαζε ως «τρομακτική» τη γενναιοδωρία των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες, λέγοντας πως «αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με μεγάλη αξιοπρέπεια.Επιπρόσθετα συμβούλευε την ελληνική πλευρά πως αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως η Ελλάδα σηκώνει πολύ περισσότερο βάρος από αυτό που της αναλογεί.

Σήμερα που απειλείται ευθέως η Εθνική Ασφάλεια της Χώρας στο Ν. Έβρου , πρωτεύουσα του οποίου είναι η Αλεξανδρούπολη με το λιμάνι που αναβαθμίζει την γεωπολιτική αξία της Θράκης εξυπηρετώντας τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, περιμένουμε εναγωνίως μία ξεκάθαρη στάση των ΗΠΑ, μία παρέμβαση που θα δείξει στον προαιώνιο εχθρό των Ελλήνων ότι πρέπει να συνετισθεί.

Μέχρι στιγμής το μόνον που γνωρίζουμε είναι ότι “ο κ. Δένδιας είχε επίσης νεότερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα.” ενώ “ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αμερικανό Πρόεδρο για την κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα σύνορά της.Ο Πρόεδρος Τραμπ, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδας να επιβάλλει τη νομοθεσία της στα σύνορά της.”

Την ίδια στιγμή, διπλωματικοί παρατηρητές εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την τελική στάση των ΗΠΑ, καθώς οι γραφειοκράτες της Ουάσινγτκον προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος στις σχέσεις τους με την Τουρκία, την στιγμή που φαίνεται ότι ο Ρ. Τ. Ερντογάν διαρρηγνύει τις σχέσεις τους με τον Βλ. Πούτιν.

Η γενική εικόνα είναι ότι ΕΕ, NATO, ΗΠΑ και Ρωσία όπως και η ΥΑ ΟΗΕ αρνούνται να καταγγείλουν, καταδικάσουν ακόμα και να πιέσουν τον Ταγίπ Ερντογάν να σταθεροποιήσει την κατάσταση.Αντιθέτως στο NATO επικράτησε το τουρκικό προσχέδιο ανακοινωθέντος με τη Συμμαχία να στηρίζει την Τουρκία έναντι της Ρωσίας και του Άσαντ στη Συρία, ενώ στην ΕΕ, το Βερολίνο δεν επέτρεψε την έκδοση σκληρής δήλωσης κατά της Τουρκίας .

Επιπροσθέτως, το Βερολίνο δηλώνει “πως η χώρα μας έχει την πολιτική και πρακτική αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών και σίγουρα της γερμανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, τονίζει πως η Συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία «θεωρούμε ότι εφαρμόζεται» και ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία θα πρέπει να επιδιώξει συνομιλίες με την Άγκυρα”.

Ακόμη και ο Βούλγαρος Πρόεδρος κ. Μπ. Μπορίσοφ, που ήταν προσφάτως και υψηλός καλεσμένος του κ. Κυρ. Μητσοτάκη , εχθές κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, αποκαλώντας τον Τούρκο πρόεδρο «ο φίλος μου», ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επέκρινε εμμέσως την Ελλάδα για την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα: «Είναι μεγάλο λάθος να φέρνεις ανθρώπους που βρίσκονται στα ευρωπαϊκά σύνορα αντιμέτωπους με στρατό».

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης την Τρίτη θα επισκεφθεί τα χερσαία σύνορα του Έβρου μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Όπως ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου, στον Έβρο θα βρίσκονται επίσης, μαζί με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Αρθρογράφος