Παράταση έως τις 20 Φεβρουαρίου για έναρξη βιβλίων από τους αγρότες

14 Ιανουαρίου 201408:22

Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου παρατείνεται η προθεσμία για το άνοιγμα λογιστικών βιβλίων από τους αγρότες, όπως ανακοίνωσε χθες στο twitter ο Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης. H αναμενόμενη εγκύκλιος θα δημοσιευθεί αύριο Τρίτη 14 Ιανουαρίου, ωστόσο οι Δ.Ο.Υ. –όπως διευκρίνισε o κ. Θεοχάρης- έχουν ενημερωθεί σχετικά με το θέμα.

Ο Γ.Γ. Εσόδων δεν αποσαφήνισε αν με την ίδια εγκύκλιο θα δίνονται απαντήσεις στα ουκ ολίγα “θολά” σημεία που αφορούν στο νέο φορολογικό καθεστώς, όπως π.χ. τις δαπάνες που θα μπορούν να συμπεριληφθούν στα έξοδα,. Τι θα συμβεί με τους συνταξιούχους που έχουν δικαιώματα κλπ. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, είναι πιθανό.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της προηγούμενης εγκυκλίου Θεοχάρη, από την υποχρέωση τηρήσεως βιβλίων και εκδόσεως στοιχείων απαλλάσσονται μόνον  οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα, κατώτερα των 10.000 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των 5.000 ευρώ.

Μέχρι στιγµής ελάχιστοι επαγγελµατίες του χώρου έχουν σπεύσει στις εφορίες προκειµένου να κάνουν έναρξη βιβλίων καθώς τα ερωτηµατικά και οι απορίες για τις λεπτοµέρειες του µέτρου είναι πολύ περισσότερο από αυτά που απαντάει η περίφηµη εγκύκλιος Θεοχάρη η οποία, σηµειωτέον, εκδόθηκε κυριολεκτικά στο «παραπέντε» (31 ∆εκεµβρίου 2013), δηλαδή… λίγες µόλις ώρες πριν την έναρξη ισχύος του νέου φορολογικού νόµου.

Στην εν λόγω εγκύκλιο, υπενθυµίζουµε, αναφέρεται ότι εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και οι οποίοι κατά την προηγούµενη διαχειριστική περίοδο είχαν έσοδα από την πώληση αγροτικών προϊόντων κάτω των 10.000 ευρώ κι επιπλέον έλαβαν δικαιώµατα ενιαίας ενίσχυσης λιγότερα των 5.000 ευρώ.

Ωστόσο π.χ. δεν διευκρινίζεται τι πρόκειται να συµβεί µε τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που διαθέτουν δικαιώµατα και οι οποίοι, στην περίπτωση που δεν εµπίπτουν στις παραπάνω προϋποθέσεις και προχωρήσουν στην έναρξη βιβλίων, κινδυνεύουν να χάσουν τη σύνταξή τους. Στο σκοτάδι, βρίσκονται, επίσης οι περισσότεροι παραγωγοί σε ό,τι αφορά στις δαπάνες οι οποίες θα συνυπολογίζονται στα έξοδα, στο καθεστώς των εργατών γης.

Oι 13 υποχρεώσεις που «φέρνουν» μαζί τους τα βιβλία

Σειρά υποχρεώσεων απέναντι στην εφορία απορρέει για τους αγρότες που εντάσσονται στα βιβλία, σύµφωνα µε την ενηµέρωση που έχουν τις τελευταίες ηµέρες οι ενδιαφερόµενοι από λογιστικά γραφεία.

Παρά το γεγονός ότι το τοπίο εξακολουθεί να είναι «θολό», υπάρχει δεκατρείς συγκεκριµένες υποχρεώσεις (οι ίδιες µε τους εµπόρους και τους επιχειρηµατίες) που απορρέουν από το νέο τρόπο φορολόγησης και οι οποίες είναι οι εξής:

1. Μεταβολή στο µητρώο της εφορίας για τη µετάβαση από το ειδικό καθεστώς στο κανονικό.

2. Τήρηση βιβλίου εσόδων και εξόδων, καταχωρώντας σε αυτό όλα τα έσοδα (τιµολόγια που εκδίδουν) και τα έξοδα (τιµολόγια που λαµβάνουν) που αφορούν στο επάγγελµα του αγρότη.

3. Έκδοση τιµολογίου σε περίπτωση πώλησης των προϊόντων τους προς οποιονδήποτε, χρεώνοντας και εισπράττοντας ΦΠΑ επί της αξίας.

4. Οι αγρότες να λαµβάνουν τιµολόγιο για κάθε αγορά (εφόδια, µηχανήµατα, εργαλεία, σπόρους, καύσιµα κλπ) ή παροχή υπηρεσίας που τους προσφέρεται, π.χ. διάφορες µελέτες. Επίσης σε περίπτωση  που οι αγρότες απασχολούν εργάτες, αυτοί πληρώνονται µε εργόσηµο και το στέλεχος του εργόσηµου θα διαφυλάσσεται για να καταχωρηθεί ως δαπάνη.

5. Μέχρι τη 15η ηµέρα κάθε µήνα υποβάλλουν στο TAXIS (υπουργείο Οικονοµικών), καταστάσεις για τα τιµολόγια εσόδων που έχουν εκδώσει τον προηγούµενο µήνα.

6. Κάθε τρίµηνο υποβάλουν στο TAXIS (υπουργείο Οικονοµικών) καταστάσεις µε τα τιµολόγια που λαµβάνουν εντός του τριµήνου.

7. Το πρώτο εικοσαήµερο κάθε µήνα που ακολουθεί κάθε ηµερολογιακό τρίµηνο, δηλαδή το πρώτο εικοσαήµερο των µηνών Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και Ιανουαρίου υποβάλλουν προσωρινή δήλωση ΦΠΑ για τις πωλήσεις, τις αγορές και τις δαπάνες του τριµήνου.

8. Υποβάλλουν εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ κάθε Φεβρουάριο στην οποία δηλώνουν συγκεντρωτικά τις πωλήσεις, τις αγορές και τις δαπάνες καθώς και το ΦΠΑ που αναλογεί σε αυτές που έγιναν τον προηγούµενο χρόνο.

9. Υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήµατος το Μάρτιο κάθε έτους στην οποία εκτός του Ε1 πρέπει να συνυποβληθεί και το έντυπο Ε3.

10. Έχουν υποχρέωση, όπου προβλέπεται από τις φορολογικές διατάξεις, να παρακρατούν φόρους και να τους αποδίδουν στο δηµόσιο.

11. ∆εν έχουν δικαίωµα να λάβουν επιστροφή ΦΠΑ από τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων

12. Έχουν δικαίωµα να ζητούν απαλλαγή ΦΠΑ για τις αγορές πάγιου εξοπλισµού, π.χ. τρακτέρ, εφόσον το πάγιο είναι καινούργιο και η αξία του υπερβαίνει κάποιο όριο που προσδιορίζεται από το υπουργείο Οικονοµικών.

13. Ο ΦΠΑ που εισπράττουν, πωλώντας τα προϊόντα τους, συµψηφίζεται µε το ΦΠΑ που πληρώνουν αγοράζοντας αγαθά και υπηρεσίες. Εάν το ποσό του ΦΠΑ που έχουν εισπράξει µέσα στο τρίµηνο είναι µεγαλύτερο από το ΦΠΑ που έχουν πληρώσει µέσα στο ίδιο τρίµηνο, τότε η διαφορά αυτή αποδίδεται στο δηµόσιο µε την υποβολή της προσωρινής δήλωσης ΦΠΑ. Αν ο ΦΠΑ που έχουν πληρώσει είναι µεγαλύτερος από αυτόν που έχουν εισπράξει, τότε η διαφορά µεταφέρεται για συµψηφισµό στο επόµενο τρίµηνo

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr